Банкеръ Daily

Спорт

Група Е: Бразилия и Швейцария играят за първото място в групата

Фаворитите в групата – Бразилия и Швейцария, играят на Ростов Арена в град Ростов на Дон.

Днес в битката за световната купа се включват и отборите от Група Е, в която е и Бразилия - както винаги фаворит за спечелване на титлата.

От 15 часа в мач №10 играят Коста Рика и Сърбия. Те ще се срещнат на Космос Арена в Самара, град в югоизточната част на Европейска Русия. Той е голям икономически, транспортен, научно-образователен и културен център. Част от жителите му са потомци на волжките българи. С население от 1 169 719 жители, градът е девети по население град в Русия. Самара е основана през 1586 г. като укрепен пост и по-късно се превръща във важен център на търговията със зърно в Поволжието. През 1877 г. жителите на Самара подаряват знамето на Българското опълчение, което взема участие в Руско-турската освободителна война.

Националният отбор по футбол на Коста Рика има четири участия на световно първенство (първото е през 1990 г.). През лятото на 2014 г. La Sele (Селекцията), Los Ticos постигат най-доброто си класиране на световно първенство по време на шампионата в Бразилия, под ръководството на колумбиеца Хорхе Луис Пинто - четвъртфинал.

Националният отбор по футбол на Сърбия представлява страната си от 2006 г., когато се разделиха с Черна гора. Има вече четири участия на световни финали. През 2006 и 2010 г. не прескочи груповата фаза, а през 2014-а не се класираха за първенството.

 

В 21 часа е срещата между фаворитите в групата - Бразилия и Швейцария. Те играят на "Ростов Арена" в град Ростов на Дон.

Националният отбор по футбол на Бразилия (на португалски: Seleção Brasileira de Futebol) е единственият, който е участвал на всички световни първенства. Наричан е още селесао ("избраните") и кариоки ("домът на белите хора"). Бразилската футболна конфедерация е член на ФИФА от 1923 година.

Цветът на фланелките на отбора първоначално е бил бял, но след загуба с 1:2 на финала на Световното първенство от Уругвай през 1950 г. ги променят на златисти.

Националният отбор на Бразилия е най-успешният национален футболен тим в историята. Отборът става световен шампион 5 пъти: 1958 г. (в Швеция), 1962 г. (Чили), 1970 г. (Мексико), 1994 г. (САЩ), 2002 г. (Япония и Южна Корея). Той е рекордьор по най-много спечелени световни първенства, следван от Италия и Германия - с по четири. Бразилия е единствената страна с участвала на всичките 20 световни първенства от 1930 до 2018 година. Бразилците първа спечелиха титли на три различни континента и в три различни части на света (в Америка, Европа и Азия, Северна Америка, Южна Америка и Евразия). Два пъти е световен вицешампион – 1950 и 1998-а. Екипът е спечелил и Купата на Конфедерациите четири пъти, което е рекорд. В актива си бразилците имат 8 победи в Купата на Америка - най-престижния национален турнир на континента. Бразилия е дала много футболни звезди на света, като едни от най-известните имена са: трикратните световни шампиони Пеле и Загола, двукратните световни шампиони Гаринча, Роналдо, световните шампиони Ромарио, Роналдиньо и много други.

Националният отбор по футбол на Швейцария е участвал на 10 световни първенства (за първи път през 1934 г.). Най-големите му успехи, но в далечното минало, са трите четвъртфинала – през 1934, 1938 и 1954 година. На последното първенство през 2014 г. игра на 1/8 финал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във