Банкеръ Daily

Спорт

Футболът разпали война между Салвадор и Хондурас преди половин век

Футболната война е краткотраен военен конфликт между държавите от Латинска Америка Салвадор и Хондурас през 1969 година.

Названието "Футболна война" идва от разпространеното от медиите становище, че причина за войната е загубата на хондураския национален отбор по футбол от отбора на Салвадор по време на международния мач, състоял се на 15 юни 1969 г., като част от квалификациите за световното първенство през 1970 г. в Мексико.

По-вероятната причина за войната е създаденото значително преди това погранично напрежение, а самият мач се оказва негова кулминация, връхна точка на обсебващия двете държави национализъм и на практика става формален повод за започване на тази война.

Всъщност една от главните причини на конфликта е самоволното заемане на селскостопански земи в граничните райони на Хондурас от безимотни салвадорски селяни. Хондураският режим се опитва да ги принуди да напуснат територията на страната. На тази политика обаче се оказва отпор от страна на властта в Салвадор, която се опасява, че връщането в страната на голям брой бедни и безимотни селяни ще наложи провеждането на аграрна реформа за оземляването им за сметка на едрите собственици и вероятна партизанска война срещу властта в страната.

Същевременно атмосферата се нажежава от медиите в двете държави. След загубата на хондураския футболен отбор в Сан салвадор националното хондураско радио отправя апел за прогонване на салвадорските селяни от хондураска територия. Като отговор на този апел в Салвадор се провеждат масови антихондураски демонстрации. Следват погранични инциденти, което довежда до скъсване на дипломатическите отношения между двете държави.

На 14 юли салвадорската армия навлиза в хондураска територия и за кратко време военните действия вземат около три хиляди жертви. Войната е преустановена на 18 юли с посредничеството на Организацията на емиреканските държави, която обединява всички 35 независими страни от Северна и Южна Америка. Напрежението между двете държави, изразявало се в погранични инциденти, обаче трае до 1972 година.

Войната между Хондурас и Салвадор приключва формално със сключване на мирен договор на 30 октомври 1980 година.

Салвадор (на испански: El Salvador, Ел Салвадор), официално Република Ел Салвадор, е държава в Централна Америка. Има население от 6. 290 000 души и площ от 21 040 кв .километра. Столица на страната и най-голям град е Сан Салвадор. Страната граничи с Гватемала на север-северозапад и с Хондурас на север-североизток. На югоизток е разделена от залив с Некарагуа.

Салвадор е най-малката държава в континентална Америка. На територията на страната текат над 300 реки, по-големите от които се вливат в Тихия океан. Само реката Лемпа, извираща в Хондурас и пресичаща Салвадор, е плавателна. Интересно за малката държава е това, че е единствената в Централна Америка, която няма излаз на Карибско море. Най-високата точка на страната е висока 2370 м и е разположена на границата с Хондурас.

Южната от двете планински вериги е съставена от над 20 вулкана. Изригванията обаче са рядкост, и само два от тези вулкани са активни. Това са Сан Мигел и Исалко, като последният е наричан "Фарът на Тихия океан", тъй като изригванията му са можели да се видят в океана от стотици километри. Земетресенията са чести поради факта, че в Салвадор се намира пресечната точка на три тектонични плочи. Страната е разположена в един от най-активните в сеизмологично отношение региони на Земята, вследствие на което столицата Сан Салвадор е била сривана от земетресения през 1756, 1854, 1919, 1982 и 1986година. Равнината, разположена в центъра на Салвадор, представлява едва 25% от площта, но там са разположени най-големите градове. Средната ѝ надморска височина е около 600 метра.

Климатът е, с добре изразени сух (летен) и дъждовен (зимен) сезон. Сухият трае от ноември до април, а влажният - от май до октомври. Температурите са относително постоянни, като в Тихоокеанската низина са високи, а в планинските региони – по-умерени. Валежите могат да достигнат 2000 мм по южните планински склонове. Салвадор понякога претърпява поражения и от урагани.

Националният отбор по футбол на Ел Салвдора (на испански: Selección de fútbol de El Salvador) е участвал два пъти на Световно първенство по футбол, включително  през 1970 г., и през 1982 година. La Selecta („Избрани“) обаче не успяват да прескочат груповата фаза.

Република Хондурас (на испански: República de Honduras, Репу̀блика де Онду̀рас, букв. "дълбини") е държава в Централна Америка. Девизът й е "Свободен, суверен и независим". Населението на Хондурас е 8 326 496 души, от които 90% са метиси (потомците на смесени бракове на европейци и американски индианци). Почти 100% от населението са хриситяни.

Тегусигалпа (на испански: Tegucigalpa) е столица и най-голям град в Хондурас. Разположен е на надморска височина от 940 метра. Името на града идва от езика нахуатъл и означава "сребърни хълмове" (Teguz-galpa).

Официалният език в Хондурас е испанският. Страната е една от най-бедните страни в света. повече от 50% от населението живее под прага на бедността.

Бананите и кафето са основни експортни продукти (близо 50% от целият износ), морските продукти (омари и скариди) заемат третото място.

Своята роля в икономиката на страната оказва и туризмът. Секторът се развива предимно на карибския остров Роатан, който е основна туристическа дестинация и спирка на круиз корабите в Карибско море. Основни инвеститори и собственици на хотелските комплекси на острова са няколко италиански компании.

Националният отбор по футбол на Хондурас участва за първи път на на Световно първенство по футбол през 1982 г. в Испания, като е елиминиран в още в групова фаза. Класира се и за световното първенство в ЮАР през 2010 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във