Банкеръ Weekly

Спорт

Формула 1 остана само с два отбора

Световният автомобилен шампионат Формула 1 се потопи в най-лошата криза в цялата си 60-годишна история, след като осем от отборите обявиха в петък (19 юни), че окончателно я напускат и ще създадат свои собствени серии. Те потвърдиха, че президентът на Международната федерация по автомобилизъм (FIA) Макс Моузли не само е отхвърлил категорично исканията им за преразглеждане на плановете за затягане на бюджетните ограничения, но и се е опитал да всее раздор между тях.
Драматичното решение, оповестено чрез обширно обръщение от Асоциацията на отборите от F1 (FOTA), дойде в навечерието на тренировката за неделната Гран при на Великобритания.
Моузли настояваше да бъде въведен таван от 40 млн. лири (46.5 млн евро) за бюджетите на отборите, за да сложи край на явлението, което нарича финансова надпревара във въоръжаването. Но планът му предвиждаше да се въведат различни правила за онези отбори, които са под чертата, и онези, които я надхвърлят, а това застрашаваше целия модел на водещите тимове като Ферари и Макларън.
В изявлението на FOTA се казва, че отборите искрено са търсили компромис с FIA и с мениджъра на комерсиалните права върху F1 Бърни Екълстоун. Стана ясно обаче, че тимовете не могат да продължават с отстъпките по фундаментални ценности на нашия спорт, затова решиха да оттеглят своите заявки за участие в световния шампионат през 2010 година. Асоциацията уверява, че в нейния бъдещ шампионат ще има прозрачно управление и еднакви правила за всички, както и значително по-евтини билети за зрителите от тези в F1. От FOTA твърдят, че техните световни серии ще привлекат водещите пилоти, звезди, марки и спонсори.
Осемте отбора във FOTA са сегашният лидер в шампионата - Brawn GP, Ferrari, McLaren, Renault, Toyota, BMW Sauber, Red Bull Racing и Toro Rosso. Другите два тима от сегашния шампионат - Williams и Force India - бяха изключени от асоциацията, след като приеха безусловно предложенията на FIA.
Разочаровани сме, но не и изненадани от неспособността на FOTA да намери компромис в интерес на спорта. Ясно е, че елементи от тази асоциация са целели това през цялото време на преговорите и са участвали в тях злонамерено и без желание да се постигне споразумение, се казва в официалния коментар на FIA.

Facebook logo
Бъдете с нас и във