Банкеръ Weekly

Спорт

Фюри сдава боксовата корона

Световният шампион по бокс в свръхтежка категория Тайсън Фюри може да остане без шампионския си пояс. Британецът в момента държи две от титлите  - на Световната боксова асоциация (WBA) и на Световната боксова организация (WBO). Поредното отлагане на реванша с Владимир Кличко обаче сериозно раздразни шефовете на професионалния бокс.

Президентът на WBA Жилберто Мендоса открито заплаши, че Фюри ще изгуби шампионския си пояс. "Има вероятност Тайсън да загуби титлата, тъй като не разполагаме с никаква информация от клуба му Hennessy Sports за неговото здравословно състояние. Едва когато получим някакви данни, ще вземем решение как да постъпим", обясни Мендоса. WBO също предупреди, че Фюри трябва да представи в рамките на следващите десет дни медицински документ, в който да бъдат обяснени причините за отлагането на мача му с Кличко. Ако здравословните му проблеми бъдат потвърдени, той ще получи 180 дни за възстановяване. В противен случай Световната боксова организация ще отнеме шампионския му пояс и ще организира мач за званието "временен световен шампион“.

През миналата седмица Фюри за втори път отложи реванша срещу украинеца. Първоначално мачът беше насрочен за 9 юли, но той се оплака от контузия в глезена. През септември беше обявена нова дата - 29 октомври, но вече е ясно, че и тогава двубоят няма да се състои. От щаба на Фюри твърдят, че той има психологически проблеми. По думите на чичо му Питър Фюри племенникът му "почти е стигнал точката на пречупване" и получава професионална помощ. Чичото допълни, че критиките към световния шампион са му причинили "големи щети". "В момента той е на ръба. Потърси помощ заради психическите си проблеми. В момента е на дъното. Тайсън често е имал възходи и падения, които са водели до промени в поведението му, но чак така не е бил", коментира роднината. Тази депресия обаче може да коства титлите на шампиона.

Още на 12 септември Владимир Кличко изрази съмнения, че двубоят скоро ще се проведе, но заяви, че ще чака колкото е необходимо, защото е обсебен от мисълта за реванш. На тази дата трябваше да се проведе съвместна пресконференция, но Фюри изобщо не се появи. Сега украинецът не скри, че е възмутен от отлагането на реванша за втори път. Според Кличко "депресията", от която Фюри се оплака, не е основателна причина. Той подкани федерациите да наложат санкции и да предприемат незабавни действия за отнемането на титлите на Тайсън. Кличко наистина няма за кога да чака, тъй като вече надхвърли четиридесет години. "Аз съм в топ форма и искам да се боксирам в Манчестър. Професионален боксьор съм от 1996-а и никога не съм имал толкова дълга пауза", изтъкна претендентът. Мениджърът му също настоя за бързо и адекватно решение.

Мнозина се съмняват в "депресията" на Фюри, още повече че британецът има и друг сериозен  проблем. В началото на август стана ясно, че Антидопинговата агенция на Великобритания (UKAD) е спряла правата му точно в деня, когато стана първото отлагане на мача с Кличко - 24 юни. След това състезателят обжалва и забраната беше вдигната, докато мине изслушването пред Националния антидопингов панел (NADP). Досега това така и не се е случило.

Водещият британски промоутър Еди Хърн прогнозира, че Фюри изобщо ще спре да боксира. Становището му е, че 28-годишният англичанин ще загуби поясите си и повече няма да се качи на ринга. "Фюри ще бъде лишен от своите титли и след това, след дълга правна битка, ще си каже: Стига толкова, приключих. Ще бъде истинска каша и може би ще трябва да мине една година, за да се разреши", каза Хърн пред медиите на Острова. Той смята, че световните федерации, чиито пояси се държат от Фюри - WBA и WBO, не могат да продължават още дълго време без шампионски мач. "Те изчакаха достатъчно. Световната титла в свръхтежка категория е огромна част от техния бизнес, а вече повече от година не могат да направят никакви пари от нея. Знам, че има чувствителност на тема психично здраве, но това е просто бизнес", отсече британският промоутър. На този етап Хърн изключва мач между Кличко и Антъни Джошуа, който е шампион на Международната боксова федерация (IBF). Според него правните действия, които от щаба на Фюри ще предприемат при евентуално отнемане на поясите, правят такъв двубой малко вероятен.

Така боксовата корона в най-престижната свръхтежка категория скоро може да остане вакантна. А претендентите за нея никак не са малко. Дали между тях няма отново да се намеси  българинът Кубрат Пулев - предстои да разберем.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във