Банкеръ Weekly

Спорт

ЦСКА ПРИКЛЮЧИ С НАЛИВАНЕТО

След доста години на гръмки обещания, последвани от нищожни резултати, привържениците на ЦСКА може и да изтълкуват като положителна промяна сегашните пестеливи изявления на ръководството. Месец и половина преди атаката към групите в Лига Европа новите собственици на червения клуб категорично дадоха да се разбере, че не са склонни да правят мащабни инвестиции (да наливат пари, какъвто израз се утвърди във футболните среди). И че първостепенната им задача не е да гонят слава по европейските терени, а да доразчистят безбройните дългове, завещани им от Александър Томов. Съсобственикът на Титан Интернешънъл Холдинг Димитър Борисов потвърди тези дни, че
бюджетът за новия сезон ще бъде намален почти наполовина
до сума от порядъка на 6 млн. лева - горе-долу колкото харчи и конкурентът Левски. Намалението ще е за сметка на раздяла със скъпоплатените чуждестранни играчи и замяната им с млади таланти от България.
Впрочем подобна политика изглежда напълно логична с оглед на обстоятелствата. Както БАНКЕРЪ писа, шансовете на червените да достигнат груповата фаза в Лига Европа, носеща премия от 1 млн. евро, са сравнително скромни заради ниския коефициент на клуба и очакваните тежки противници в последния квалификационен кръг. От друга страна, старите задължения тежат като воденичен камък. Не сме обещавали някакви милиони и милиарди, напомни Борисов в едно скорошно интервю за 7 дни спорт. По неофициална информация на БАНКЕРЪ до момента разходите на Титан по покриване на дългове към НОИ, хазната, ДАМС, банки-кредитори и бивши футболисти надхвърлят 9.7 милиона лева. Борисов говори за 12 млн., но в това вероятно са включени и предстоящи плащания, като например това към халфа Емил Гъргоров, осъдил клуба за 150 000 лева обезщетение.
А междувременно Александър Томов, макар вече почти половин година да е извън ръководството,
продължава да товари клуба с нови разходи
През изминалата седмица например стана ясен резултатът от делото, което той заведе срещу БФС в Международния спортен арбитраж (CAS) в Лозана. Томов се кълнеше, че успехът на иска (за незаконно отнемане на европейския лиценз на ЦСКА миналото лято) е гарантиран. Председателят на CAS Андреа Цимерман обаче върна документите с пояснението, че не е намерил основания да разгледа жалбата. Сега за ЦСКА - и по-точно за Титан - остава само задължението да покрие съдебните разноски. Те тепърва ще бъдат определени, но по калкулации на БАНКЕРЪ става дума за около 35 000 швейц. франка - по пет хиляди встъпителна такса за всяка от двете страни, и около 25 000 за самите съдебни разноски (впрочем неуморимият Томов разпространи декларация, според която решението на съда било политически обусловено и повлияно).
От друга страна, очакваните от новите собственици източници на приходи взеха да се стопяват един по един. Планираните продажби на водещи играчи вероятно ще се осуетят поради липса на интерес, единствено защитниците Кирил Котев и Иван Иванов са що-годе конвертируема стока.
При тези обстоятелства като единствен сериозен капитал на клуба се очертават
футболните познания на Любослав Пенев
Бившият национал се слави с отлично разбиране на играта и надеждите на Титан са той да направи онова, което поне два пъти преди него е правил чичо му Димитър Пенев - да сглоби отбор от млади местни таланти, които да се продадат на Запад. Любо вече започна да работи в тази посока с привличането на 22-годишния защитник Милен Лахчев от Видима. В списъка му са още Спас Делев (Пирин), Коста Янев и Костадин Стоянов (Сливен), Николай Манчев и Тодор Тимонов (Ботев). Поне за толкова новите собственици ще трябва да намерят пари. Колкото до резултатите, ясно е, че те надали ще дойдат бързо. Но независимо от това в сегашния план на ЦСКА има несравнимо повече икономическа логика, отколкото във всички ходове на клуба от седем-осем години насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във