Банкеръ Weekly

Спорт

Централата прие рекорден бюджет

Рекордния в новата история на БФС годишен бюджет от 9.078 млн. лева гласува Изпълнителният комитет на централата на заседанието си в края на миналата седмица. В предишните няколко години съюзът разполагаше със суми от порядъка на 7.2 до 8 млн. лева. Тазгодишните средства се формират от държавната субсидия (чрез ДАМС), отчисления от ФИФА и УЕФА, както и от собствените приходи на БФС.
Спонсори на съюза са пивоварната Загорка, германският производител на спортни стоки Пума, компанията за врати Хьорман, мобилният оператор Глобул и онлайн-букмейкърът Бет-ет-хоум (Bet-at-home). БФС се партнира също с автомобилните дистрибутори Мото Пфое (Форд) и Еврокамион (MAN).
По стар обичай финансовите дела на БФС не предизвикаха особен интерес и гласуването им бе претупано набързо. За сметка на това доста шум вдигна другото решение на Изпълкома - да ограничи от идния сезон бройката на чужденците от страни извън ЕС до максимум трима в отбор. Играчите, които в момента надхвърлят този лимит, но вече имат сключени договори, ще ги изпълнят по силата на завареното положение. Ограничението важи за А група, а за Б е още по-строго - максимум един футболист от страна извън Общността.
Новият лимит предизвика светкавичната гневна реакция на треньора на Черноморец Красимир Балъков. Той нарече решението непрофесионално и взето от днес за утре, без да бъде обсъдено с представители на клубовете. Ограничаването на чужденците нанася сериозен удар по плановете за развитието на Черноморец, където Балъков и собственикът Митко Събев планираха да създадат мащабна скаутска мрежа и да издържат клуба, като привличат играчи от Африка и Латинска Америка и после ги лансират в Европа. Балъков твърди, че тази скаутска мрежа в голямата си част вече е изградена, а БФС с въведения лимит хвърля тази сериозна инвестиция на вятъра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във