Банкеръ Weekly

Спорт

АЗ СЪМ ФЕДЕРЕР, НАЙ-ВЕЛИКИЯТ

Това е най-старият спор в спорта. Кой е най-великият на всички времена? Естествено, на подобен въпрос никога не може да се даде категоричен отговор. Но когато става въпрос за тениса, е много трудно да се оспори комбинираната мощ на Пийт Сампрас, Андре Агаси и Били Джийн Кинг.
И въпреки това в очите на мнозина Роджър Федерер бе най-великият играч в историята, още преди да спечели Ролан Гарос миналата неделя. А сега на същото мнение е и статистиката: като спечели Откритото първенство на Франция за пръв път, швейцарецът изравни рекорда на Сампрас от 14 титли за Големия шлем и стана едва шестият човек за всички времена, спечелил и четирите най-престижни турнира.
Това слага край на дискусиите къде е мястото му - коментира Андре Агаси, след като връчи на Роджър Купата на мускетарите в Париж. - Това, което постигна той, е просто без аналог.
Сампрас, който изгледа финалния мач по телевизията от дома си в Лос Анджелис, е напълно съгласен. Много се радвам за Роджър. Сега, след като той спечели в Париж, смятам, че
няма кой да оспори позицията му като най-добрия играч
хващал някога ракета. Горе-долу същите думи използва и легендата на женския тенис Били Джийн Кинг.
Като човек, изпитващ дълбоко уважение към историята и традициите на своя спорт, за Федерер едва ли ще има нещо по-хубаво от това да прати в историята рекорда на Сампрас след седмица, когато започва Уимбълдън. За швейцареца трофеят от Ол Инглънд Клъб винаги е бил най-ценният и сега той ще започне борбата за него като основен фаворит, дори и световният номер 1 Рафаел Надал да се оправи от травмата си в коляното. А и дори да не успее да спечели шестата си титла от Уимбълдън, рекордът на Сампрас изглежда обречен - на 27 години Роджър е в разцвета на силите си.
И все пак човешката памет понякога е твърде кратка. И други играчи са били провъзгласявани за най-великите - като Доналд Бъдж, спечелил първия истински Голям шлем (и четирите турнира в една година); като Бьорн Борг, повелителя на Париж и Уимбълдън; като Джон Макенроу, скандален, но и необикновено надарен спортист; като Бил Тилдън или Елзуърт Вайнс, прочутите американци от 20-те и 30-те години; или като Рене Лакост и Анри Коше, великите мускетари на Франция.
Днес
всички те са, ако не забравени, то поне изтикани на задния ред
Единствените конкуренти на Федерер за званието са Род Лейвър и Сампрас - най-вече заради шампионското си дълголетие. Лейвър спечели Големия шлем два пъти - през 1962 и 1969 година - и със сигурност би спечелил и повече, ако не бе прекъснал състезателната си кариера за цели пет години.
Той бе необичаен шампион - едно болнаво дете, сравнително ниско на ръст, чиито единствен коз бе мощната левица. Независимо от това през 1969 той бе буквално непобедим, спечелвайки 17 елитни турнира. Род бе венецът на една славна група от талантливи австралийци, в която влизаха Рой Емерсън, Кен Роузуол, Джон Нюкомб и Фред Стол. Но трябва да се отбележи, че той спечели своите Големи шлемове само на две настилки - трева и клей, пък и конкуренцията в онези години бе далеч по-малочислена от сегашната.
Лейвър беше моят герой, и щеше да има повече титли, ако бе имал възможност да играе по-дълго - казва Сампрас. - Но е факт, че сега конкуренцията е несравнимо по-жестока.
След този аргумент
на практика остава само един конкурент на Федерер
за лавровия венец - самият Сампрас. Неговите 14 титли от Шлема се простират в рамките на 12 години - изумително дълголетие за спорт като тениса. Пийт спечели първия си US Open през 1990, едва навършил 19, и изигра последния си мач през 2002, спечелвайки отново същия трофей срещу Агаси. Сампрас направи и уникална серия на Уимбълдън, печелейки го седем пъти от осем участия между 1993 и 2000 година.
Подобно на Лейвър, и Сампрас бе представител на едно блестящо поколение в своята родина - поколението на Агаси, Джим Къриър, Майкъл Ченг - а също и съвременник на гиганти като Борис Бекер и Стефан Едберг.
Федерер, напротив, влезе в нещо като вакуум, когато спечели първия си Уимбълдън през 2003-а. Марат Сафин, Лейтън Хюит, Анди Родик и остарелият Агаси бяха най-добрите сред съперниците му в онези години, но те не бяха достатъчно добри. Едва напоследък израстването на Надал, Анди Мъри и Новак Джокович му осигури достойна конкуренция.
Другото възражение срещу Сампрас е, че подобно на толкова други американски тенисисти, той
така и не се научи да играе добре на клей
За 13 участия на Ролан Гарос той успя да постигне три четвъртфинала и един полуфинал. Не че има нещо срамно - в списъка на големите шампиони, които никога не са печелили в Париж, са и Бекер, Едберг, Макенроу и Джими Конърс.
Що се отнася до чисто естетическата страна, тук Федерер е безспорният номер едно. Лейвър и Сампрас, също като него, бяха атакуващи, агресивни тенисисти - но швейцарецът съчетава своята агресия с изключителен стил и универсални, комплексни умения.
Сервизът му е вероятно най-подценяваната част от играта му, в която силните страни са не толкова скоростта и силата, колкото разнообразието и изобретателността. Незаслужено подценявана обаче, както доказаха асовете му срещу Робин Сьодерлинг в Париж. А скоростта, с която тичаше по корта, просто изуми опонента му. Никога не съм играл срещу по-бързо движещ се човек, възкликна нещастният Сьодерлинг след мача.
Но дори и да приемем, че все още има основания за дискусия кой е най-големият, Федерер има достатъчно време да заличи съмненията. Той спечели 14-те си титли от Шлема
за два пъти по-кратко време от Сампрас
Освен това сега на негова страна е и психологическото предимство. Първите му думи на пресконференцията след триумфа в Париж бяха, че усеща как напрежението от раменето му е окончателно снето. При това положение е трудно да се предвиди докъде би могъл да стигне Роджър. Олимпийските игри през 2012-а, когато турнирът по тенис ще е именно в Уимбълдън, са непосредствената му цел, но швейцарецът намекна, че планира да играе доста по-дълго. И е категоричен, че женитбата и раждането на първото му дете няма да го разсеят. Личният ми живот е само половината от моя живот - обясни той. - Другата половина е професионалният, на корта. Съперниците му да се смятат за предупредени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във