Банкеръ Weekly

Спорт

Африканец готов да купи "Арсенал"

Алико Данготе

Най-богатият човек в Африка Алико Данготе изрази увереност, че ще купи английския футболен клуб "Арсенал". Петдесет и девет годишният нигериец, чието състояние се оценява на 12.9 млрд. долара, е сто процента сигурен в осъществяването на сделка до 2020-а. Той е твърдо решен да стане първият африкански собственик на тим от Висшата лига. Данготе обясни, че сега има по-належащи въпроси за решаване, но веднага след това ще даде ход на плановете си, свързани с футбола.

Преди пет години африканският бизнесмен, който е заклет привърженик на "топчиите", водеше разговори за закупуването на "Арсенал", но те се провалиха. Оттогава досега обаче богатството му нарасна повече от седем пъти. Основната част от състоянието му е от акционерния дял от 91% в създадената от него едноименна циментова група Dangote Cement. Освен в тази индустрия контролираната от предприемача компания работи и в много други области, сред които производството на хранителни и промишлени стоки, недвижими имоти, горива и телекомуникации.

В момента "Арсенал" е собственост на американеца Стан Крьонке, който притежава близо 67% от акциите, а миноритарен пакет от 29% държи роденият в Узбекистан руски олигарх Алишер Усманов. Но привържениците на "топчиите" са в открит конфликт с тях. Феновете на лондонския тим плащат най-скъпите билети в Европа, а освен това са недоволни от трансферната политика, която водят американският милиардер и мениджърът Арсен Венгер. Според тях Крьонке продава най-добрите футболисти, защото се интересува само от финансовия успех, а не от представянето на терена. "Арсенал" не е печелил шампионската титла от 2004-а насам.

Евентуалният нов собственик Данготе често е критикуван в родината си, че не инвестира средства в местния футбол, а предпочита да придобие чуждестранен отбор. "Проблемът е, че дори да купя всички нигерийски клубове, нигерийският флаг ще се вее само тук. Ако купя "Арсенал", ще издигнем нигерийския флаг по целия свят. Точно както е с Роман Абрамович. Когато името му се спомене, веднага се сещаш за Русия - обяснява стратегията си нигерийският милиардер. -  Въпросът не е да купя "Арсенал" и да продължим да работим по обичайния начин. Искам да купя клуба и да преобърнем ситуацията в него. Управлявам много успешен бизнес и мисля, че мога да ръководя и успешен тим", убеден е Данготе.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във