Банкеръ Weekly

Арман Бабикян, пиар експерт и политичски анализатор, пред в. "БАНКЕРЪ"

В този кабинет няма желание за реформи

S 250 0ee1470b 386d 4508 a1fe 80ae538aae0d

Арман Бабикян е роден през 1967 г. във Варна. Завършил е Националната гимназия за древни езици и култури и СУ "Св. Климент Охридски", специалност политология. Радиожурналист, работил за БНР и радио "Свободна Европа", създател на "Канал Ком", управител на радио "Атлантик".

Г-н Бабикян, опозицията внесе втори вот на недоверие на правителството. Уместна ли е темата за сигурността и какво очаквате да се случи?

- Очакванията ми бяха свързани с парламентарния дебат. Така че имах умерени очаквания. Падане на кабинета - едва ли, освен ако самият министър-председател няма такова желание. Разбира се, това, което би можеше да е различно от миналия вот на недоверие, е способността на социалистическата партия и на други опозиционни сили да се подготвят по-качествено, с повече аргументи, с повече информация, с повече предложения за реформа в сектора.

А фактът, че чистачки и възрастни жени се оказват главни действащи герои при преследването на затворници - като изключим драматизма за хората, на които наистина им се е случило  - предизвиква най-малкото иронични коментари.

Прави ли правителството нещо за решаването на проблемите в някоя сфера, или просто пази "стабилността"?

- Не съм убеден, че умее да пази дори стабилността, защото реформи очевидно не се правят в нито един от секторите. Това е видимо за всички. Когато човек планира някакви реформи, те са видими дори в бюджета, изготвен през октомври миналата година. Той показва дали кабинетът планира реформиране на даден сектор, или не. Такова нещо не се вижда. Дори когато ад хок в движение се предлага някаква реформа, тя не минава. Забележете актуалния случай с протестиращите майки на деца с увреждания зад парламента и в други български градове. Законопроектът за личната помощ, който предложиха (заедно с омбудсмана Мая Манолова), макар и несъвършен - вероятно от правна гледна точка, и в който има място за доизкусуряване, в него за по-малко пари се предлага услуга на много повече хора, т.е. ефективността е много по-голяма. Не казвам, че това е реформа. Но очевидно е възможност с еднакво количество пари да се постигне по-голям ефект. И това не минава. Поне до момента има яростна опозиция от страна на властта, на група казионни организации и на синдикатите. Аз не знам какво ще мине в края на краищата, но фактът е, че желание за реформи в този кабинет няма.

Протестът на майките може ли да събори управляващите? Или някой друг протест...?

- Правителството може да падне, когато Бойко Борисов пожелае. С други думи, когато му е изгодно, той да слезе от власт, за да предизвика избори в момент, в който на него му е удобно. Другият вариант е майки, превозвачи, лекари, медицински сестри, шофьори на тирове, охранители в затворите, полицаи и т.н., всички, които намериха време за протест през изминалата една година, да се съберат заедно на едно място и да покажат на глас, на улицата, че техният проблем е общ. И общият им проблем се нарича  неспособност на кабинета да управлява ефективно, справедливо и разумно страната. Докато има разделение в обществото и всеки смята своя си проблем за единствен и неповторим и не проявява солидарност, този модел на управление, наречен "мека диктатура", ще продължи.

Депутатът от ГЕРБ и бивш седесар Георги Марков обяви, че "Бойко Борисов ще ни управлява, докато му омръзнем". Омръзнахме ли му?

- Това е мнение на Георги Марков. Не мога да обсъждам някого, който общува феодално с лидера на страната и смята, че ще бъде управляван толкова, колкото е решил старшият му феодал. Това за мен не е гражданско самочувствие, нито достойна позиция на човек, който смята, че има граждански права. Това са отношения от други времена и епохи.

Ако все пак се проведат предсрочни избори , има ли за кого да гласува българинът, защото все по-често се чуват разочаровани гласове?

- Ако се проведат предсрочни или редовни избори, българите има за кого да гласуват, защото достатъчно почтени и грамотни хора все още живеят в България. Това - до каква степен те могат да се конфигурират разумно, за да дадат израз на представата си за управление и напредък на тази страна, е втора точка. Но начинът, по който в момента се управлява страната, е безумен.

Хората трябва да разберат, че под въпрос са фундаментите на демокрацията. Виждате фалшификациите по време на изборите, а правото на свободен избор е едно от най-важните. Виждате качеството и на свободата на словото и на кое място се намират правата ни. Виждате как се регулират финансовите потоци и кои първи са наредени пред обществените поръчки, т.е. свободата на пазарната ни икономика. Виждате правораздаването и съдебната ни система в какво състояние са. Това са четирите основни фундамента, върху които е базирана демокрацията навсякъде. У нас и четирите фундамента са в руини. Така че първият въпрос, който трябва да се реши, е демокрация - недемокрация. А след това кой управлява.

БСП готова ли е да поеме властта, ако евентуално спечели изборите? Корнелия Нинова обеща през юли да бъде представена "Визия за България".

- Ами, необходимо е БСП първо да докаже, че има различен манталитет от този на ГЕРБ в лицето на Бойко Борисов. Трябва да видим убедителни доказателства, че тази партия има намерение да върне демокрацията. До този момент не сме видели такива. Партията се занимава с атаки от ляво и участва в разговор по имагинерен ляво-десен хоризонт. Това не е проблем за населението в страната. Неговият проблем не е хоризонтален, а вертикален. Страната се управлява еднолично, вертикално, от горе на долу, по очевидно недемократичен начин. И няма време да мислим хоризонтално. Очевидно хоризонталният прочит отляво или отдясно времево не е актуален. Мисля, че БСП не осъзнава това.

А има ли шанс дясното?

- Разбира се, че има шанс. Хората, които бяха с ГЕРБ и отдавна са разбрали, че ГЕРБ не представлява десницата, стават все повече. Сега вероятно числеността им е около 700 хиляди. Дясното в демократичния му аспект има място, но то би трябвало да се преконфигурира и подреди по разумен начин, така че достатъчно широко да събере в себе си всички, които са на това мнение. Днес дясното се разглежда като сектантска бариера, през която влизат само тези, които са одобрени от носителите на светата истина за дясното, независимо от кои две партии - дали е СДС и ДСБ, или пък партията на Кунева и ДСБ, или партията на Христо Иванов и ДСБ. Този митничарски подход за създаване на дясното очевидно не работи в България. Станахме свидетели на два провала на този модел. Ако и третият опит, който в момента се осъществява, върви по същия път, ще последва същият резултат.

При това положение има ли условия за създаването на нещо ново? Някои са отправили поглед към Слави Трифонов.

- Да, винаги погледът е отправен нанякъде. Някога беше отправен към Жорж Ганчев, след това към Яне Янев, после към Николай Бареков, сега към Слави Трифонов. Утре може да е отправен към някой друг. Погледите - които търсят промяна, се отправят към най-гласовития или най-смелия. Или към този, който най-яростно казва тези истини, които всеки си мисли. Така че условия има, въпросът е те разумно да се пресъздадат. А не просто да бъдат отклонени погледите в една посока, която в други ден, след изборите, се оказва патерица на властта, защото много пъти сме виждали именно тази трансформация.

Но има шанс, разбира се, защото поколенията се сменят. Младите стават все по-непримирими. Бедността сред хората става все по-отчайваща. Над 1.3 мил. души са с доходи под 300 лв., което е наистина драматично. В тях не включвам хората с 301 лева. Нивото на тези, които живеят бедно в България, е ужасяващо. И няма как тази социална картина да не се превърне в политическа.

Да де, но по празници пътищата за Гърция са задръстени...

- Няма нищо лошо в това пътищата за Гърция да са задръстени. Те винаги са били такива. Но по тези пътища пътуват едни и същи хора, които обикновено живеят в София и им излиза по-евтино до отидат в районите на Халкидическия полуостров, отколкото да пътуват до Варна. Спестяват си 200 км, а цените не са много по-различни. Или пътуват други, които живеят в районите на Благоевград и Кюстендил, които отиват просто да търгуват с комшиите си. Тези пътища винаги са изглеждали по един и същи начин.

Теориите, че кафенетата са пълни или че пътищата за Гърция са задръстени, не променят социалната картина у нас. Това са едни и същи хора и те представляват един доста пренебрежим процент в страната. Средната класа все повече се свива, бедните се увеличават, а богатите стават по-богати, но са един миниатюрен процент.

Има ли напрежение в управляващата коалиция между ГЕРБ и "Обединени патриоти"?

- Мисля, че това не е централният въпрос. Много малка част от тях представляват себе си, да не кажа почти никого. Повечето представляват интересите на огромен икономически кръг, срещу който имаше протести с табели, на които пишеше "КОЙ" и т. н. Коалицията е всъщност между Бойко Борисов и именно този голям икономически интерес около г-н Пеевски. А т. нар. Патриоти са просто негови политически наемници.

 

"Хората трябва да разберат, че под въпрос са фундаментите на демокрацията."

"Необходимо е БСП първо да докаже, че има различен манталитет от този на ГЕРБ."

"Коалицията е всъщност между Бойко Борисов и именно този голям икономически интерес около г-н Пеевски."

Facebook logo
Бъдете с нас и във