Банкеръ Weekly

Позиции

Първанов може да подаде ръка на БСП

Росица Янакиева, заместник-председател на парламента от квотата на АБВ, пред в. "БАНКЕРЪ"

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 година в Перник. Завършила е химия в СУ „Климент Охридски". Започва кариерата си като технолог в завод „Пектин". Била е директор на Младежкия дом в града и енергетик в пернишката „Топлофикация". Янакиева е избрана за народен представител от социалистическата партия в 40-ото Народно събрание, след което през 2007 г. печели изборите за кмет на Перник. Преизбрана е за градоначалник през 2011 година. През март 2014-а Янакиева е изключена от БСП, тъй като се включва в проекта АБВ на президента Георги Първанов (2002-2012-а). На парламентарните избори през октомври тази година Янакиева бе избрана за народен представител от АБВ. Заместник-председател е на 43-ото Народно събрание.

АКЦЕНТИ: Между първото и второто четене на бюджета ще предложим още 5 млн. лв. за БАН, 20 млн. лв. за увеличаване на заплатите в общинските администрации и 20 млн. лв. за рискова инфраструктура.

Благотворителността за лечение на хора с тежки заболявания е един от недъзите на обществото ни, защото това по принцип е отговорност на държавата.

Г-жо  Янакиева, стабилен ли е кабинетът в този момент, при положение че между управляващите партии възникнаха спорове по някои назначения? А и лидерът на НФСБ Валери Симеонов даде месец и половина време на премиера, за да отстрани представителите на партията на Корман Исмаилов от всички нива на властта?

- Въпреки лошите орисници, които твърдят, че този кабинет ще има кратък живот, аз смятам, че е възможно той да работи по-продължително от очакваното. Заложените приоритети изискват дългосрочност и последователност. Ако в един момент някоя от партиите в коалицията между ГЕРБ и Реформаторския блок, както и подкрепящите правителството в лицето на Патриотичния фронт или АБВ, отидем в крайности, поставяйки условия за кадрови реализации, а не за политики, това по-скоро ще е показване на мускули.  Що се отнася до несъгласието на патриотите за назначението на заместник-министъра на отбраната Орхан Исмаилов от НПДС, ние смятаме, че подобен дискриминационен подход е необоснован. Още повече че за този човек се говори, че той е професионалист. Приоритетите на АБВ са в социалната сфера и в енергетиката, където си запазваме правото на различно мнение.

Първите искри между АБВ и ГЕРБ прехвърчаха, когато стана дума за общата позиция на парламента за „Южен поток“. Тогава Вие и колегата Ви Кирил Цочев намекнахте, че партията ви може да ревизира подкрепата си към кабинета. Просто сте на различни позиции.

- Напротив, оказа се, че с министър-председателя Бойко Борисов имаме близки мнения. А именно, че трябва да защитим и разгледаме внимателно реализацията на проекта при ясно спазване на правилата, наложени от Европейската комисия. Необходима е политика, която да доведе до възможността  България да бъде енергиен преразпределителен център на Балканите. Така ще бъдат гарантирани и нашата национална сигурност (в това число и енергийната), и сериозни приходи в бюджета, от които държавата ни се нуждае. Ако "Южен поток" все пак се осъществи, цялото ДДС от 3.5 млрд. лв. ще влезе в държавния бюджет.

Смятате ли, че все още има шанс България да не бъде заобиколена?

- Дай, Боже, да е така, макар че шансовете към настоящия момент са твърде малки.

А Вашият вариант на отговор на въпроса защо лявата АБВ влезе в правителство, доминирано от десни партии?

- Опонентите ни по този въпрос са най-вече от лявото пространство. Така те се опитват да отклонят вниманието от вътрешните си проблеми. Ние не се притесняваме и сме убедени, че сме взели правилно решение за участието си в управлението. Защото това в крайна сметка доведе до промяна на характера на правителството, на съдържанието на неговата работа. Така от дясно то се премести леко вляво. Нашето участие в кабинета даде и първите резултати – както в приемането на актуализацията на бюджета за 2014-а, така и с ясните послания, заложени преди всичко в социалната политика за 2015 година. Има макар и малка крачка напред към увеличаване на доходите на хората - на минималната работна заплата, на пенсиите и т. н. 

А как ще оспорите твърденията на някои анализатори, според които АБВ е извоювала вицепремиерския пост на Ивайло Калфин в нощта преди да дадете подкрепата си за кабинета?

- По време на преговорите ние сме получавали различни оферти, но никога не сме били в позицията на хора, които изнудват, за да заемат постове. Продължавам да твърдя, че неучастието на "БСП - лява България" в правителството е грешка, която рано или късно ще бъде отчетена от ръководството на социалистическата партия. Защото тогава лостовете за влияние щяха да бъдат много повече.

Защо не си говорите с БСП? Не е ли редно да преглътнете кавгите помежду си в името на бъдещо си сътрудничество в левия политически спектър?

- Показателно е, че ние гласуваме по един и същ начин по важни за държавата законопроекти, както и по  отношение на „Южен поток“. Ние сме направили първата крачка с готовност за водене на разговори не само с отделни депутати от БСП, но принципно и с ръководството на парламентарната й група.

Но кой от лидерите трябва пръв да подаде ръка - Георги Първанов или Михаил Миков?

- И двамата са достатъчно отговорни и зрели политици. Така че не е от съществено значение кой пръв ще подхване разговора. Това обикновено го прави този, който се е извисил повече -  по-големият.

Според Вас Първанов, така ли?

- Би могъл да бъде и той.

В програмата за управление е записано, че на местните избори догодина ще се проведе референдум за задължителното гласуване. Цветан Цветанов обаче твърди, че е възможно тази законодателна промяна да се случи и по-рано. Каква е позицията на АБВ?

- Ние сме за задължителното гласуване. Стига да има достатъчно воля в парламентарните партии, то би могло да бъде въведено и по-рано.

Какви предизвикателства очакват общините през 2015 година?

- Големи. Предстои приключване на фактическото изпълнение на проектите от досегашния програмен период. Немалко тежки инфраструктурни проекти ще трябва да бъдат приключени до края на 2015-а. А за тях ще бъде необходим собствен ресурс, докато се стигне до възстановяване на изразходваните средства. Освен това най-сетне някой трябва да прояви воля за възобновяване на стъпките по децентрализацията. По време на обсъждането на бюджета припомних факта, че общините разполагат с 20% от ресурса на държавата, но те са, които предоставят 80% от услугите. Виждате за каква диспропорция става дума. След управлението на НДСВ никой не действа в тази посока. Дори ГЕРБ по време на предишното си управление разформирова комисията по децентрализация, която работеше към Министерския съвет. Парламентът продължава да се ръководи от следния принцип: всичко, което е трудно за реализация и изисква много отговорности, да се прехвърля на общините, без те да бъдат обезпечавани за това и с един допълнителен лев. При това заплатите в общинската администрация не са увеличавани от години. Ето защо между първото и второто четене на бюджета АБВ ще внесе предложение да бъдат отпуснати на 264-те общини допълнително 20 млн. лв., които да гарантират повишаване на доходите на работещите в тази сфера. Преговаряли сме с колегите и ще предложим също увеличение на бюджета на БАН с 5 млн. лв., за да може да се осигури ползването на информационната й система от всички, които работят в академията.

А знаете ли какво мисли по въпроса финансовият министър Владислав Горанов?

- Такива разговори са водени от името на Националното сдружение на общините. Знаете също, че приемането на всеки бюджет се предхожда от преговори, а след тях се подписва протокол за различията, както и за постигнатия консенсус. Но нека кажа и още нещо: ние като държава сме склонни да даваме милиони левове за преодоляване на бедствия, причинени от природата. Нямаме обаче волята да дадем поне 20 млн. лв. за превенция на рискова инфраструктура, която е предимно общинска. Ще направим и такова предложение. Дано мнозинството и министрите да разберат, че това е от изключително значение. 

Как обаче вие, хората, занимаващи се с политика, спите спокойно в държава, в която хора посягат на живота си, защото не виждат светлинка в тунела?

- Проблемите в България са трупани години наред. Те са резултат не само от общата икономическа световна и европейска криза, през която други държави преминаха. При нас са водени погрешни политики и поради тежкото политическо противопоставяне не е мислено за най-важното: да се създадат условия за произвеждане на продукция, която да намери пазар. Това е разковничето - работеща икономика и индустрия, развито земеделие и животновъдство. Но не такова, което толерира едрите земевладелци, които взимат огромната част от европейските средства и се броят на пръстите на едната ръка. Явно правилата трябва да бъдат променени и аз се надявам, че министър Десислава Танева ще бъде инициатор на такова законодателство. Дефицитът на справедливост е един от основните ни проблеми. От него много хора се чувстват ощетени.

Вие кога за последен път съдействахте на нуждаещ се от помощ човек?

- Преди няколко дни. Тогава в Перник имаше благотворителна акция за млад мъж, който страда от тежко заболяване и му се налага постоянно скъпоструващо лечение. Това е един от недъзите на обществото ни. Защото тези проблеми всъщност са отговорност на държавата. Помагала съм и на малката Еми от моя град. Тя грабна обичта и вниманието на много българи и мина успешно през първия етап на лечението си във Франция. Надявам се, че ще намерим вариант да обезпечим  финансово и втория етап, за да е удовлетворителен крайният резултат. 

А за Вашата дъщеря, която е еколог по образование, намери ли се работа?  АБВ алармира преди време, че тя е уволнена от предишните управляващи по политически причини в качеството й на сътрудник към една от парламентарните комисии.

- Да, дъщеря ми реши, че трябва да се занимава с наука, и работи в един от университетите у нас.

 

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във