Банкеръ Weekly

Антон Кутев, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Предсрочни избори ще има


"Вотът на недоверие е цялостна оценка за състоянието на здравеопазването."

"Можем да победим ГЕРБ на избори, но ако народът иска Бойко Борисов, ще си го получи."


 

Г-н Кутев, вотът на недоверие стъпка в похода Ви към властта ли е? Ваши съпартийци обявиха подобен курс…

- Не. Вотът на недоверие е стъпка към цялостната оценка за свършеното до момента и на ситуацията в сектора. Поемането на властта минава през избори. За мен лично няма съмнение, че предсрочни парламентарни избори ще има - когато и да са те, най-вероятно догодина. Вотът на недоверие е опит за сериозен анализ на недостатъците в системата и опит да направим нещо в полза на хората. 

Как се спряхте на темата "здравеопазване"? В интервю за "БАНКЕРЪ" Даниела Дариткова Ви критикува, че вотът е срещу  намерения за реформи, че саботирате търсенето на консенсус…

- Темата "здравеопазване" е актуална и смятам, че трябваше да бъде тема на първия вот, така че доста сме закъснели. А тезата, че протестираме срещу намерения за реформи, е, меко казано, нелепа. Защото проблемите в сектора са очевидни - има проблеми с клиничните пътеки и остойностяването им, с болниците като търговски дружества, с постоянното доплащане, което гражданите трябва да правят въпреки осигуровките, които плащат, и т.н. Проблемите в здравеопазването са изключително много. Самата система е пред колапс. Тя може да рухне всеки момент, но до една-две години със сигурност. И ако се твърди, че това са някакви имагинерни проблеми, които - видиш ли, не заслужават внимание, това означава, че всички, които управляват държавата в момента, барабар с парламентарната им група, трябва да си отидат веднага. Такива хора във властта не бива да попадат, щом не са разбрали, че здравеопазването е в колапс. Това означава, че живеят в друга държава и не бива да управляват тази.

Щом темата е толкова важна, защо отлагате внасянето на вота на недоверие?

- Не го отлагаме. Вотът на недоверие изисква технологично време. Тази седмица водим разговори с различни групи, примерно с директори на общински болници. С тях обсъждаме какво ще предложим. Държим в дебата по вота да няма само критики към властта за несвършеното. Имаме амбиция да предложим реални решения, така че да отговорим на мислите, надеждите, тегобите на българските граждани.

Сериозно ли разчитате на гласове от "Атака" за подкрепа на вота? Председателят на БСП-София Калоян Паргов вече ги покани…

- Разчитаме на всеки, който разпознае в това огромен проблем за България. И няма значение от коя политическа сила е, в противен случай носи отговорност за случващото се. Проблемите са реални - само заради факта, че през последните пет години у нас не се правят белодробни трансплантации, жертвите са пет човека! И те се знаят поименно! Тези хора, записани в списъка за трансплантации, не стигнаха до операция, а можеха да бъдат спасени. Най-младият от тях бе 26-годишен. Системата наистина ги убива!

От доста време твърдите, че кабинетът се разпада, а той упорито успява да се съхрани въпреки вътрешните пропуквания..

- Защото властта споява. А че се разпада, разпада се. Вече по тройки сменят министрите. И това ако не е разпад…

Е, обяснението е, че поемат отговорност. За разлика от Вас.

- Как носят политическата отговорност за убийството в Русе например, при положение  че от началото на годината може би е 30-ият убит човек? И отговорността се носи, като този, който е бил главен секретар на МВР, стане министър? Това, което ни управлява, е нелепо. Още утре трябва да си тръгне.

Сякаш в потвърждение на думите Ви и председателят на една от парламентарните групи на управляващите - Волен Сидеров, твърди, че се чувства застрашен и иска оставки…

- Този цирк пък съвсем ми идва в повече. От какво е застрашен? От колегите си? Като е председател на една от парламентарните групи на управляващите защо не вземе мерки? Той ако не може да вземе мерки, какво да кажат обикновените български граждани? Това е водевил.

Протестите стават все по-реактивни, ирационални, но все така малобройни. Дори новият скок на енергийните цени не успя да изкара хората на улицата. Вие като опозиция на какво разчитате, като няма воля за съпротива?

- Не мисля, че няма протести. Напротив, съвсем системни са вече. Вижте, че на всеки два-три дни има протест - за журналистката, на хората с увреждания, предстои на пенсионерите. Проблемът е, че гражданите още не са осъзнали, че те имат общи интереси. Че системата убива всички. И те трябва да се съберат, за да воюват заедно за правата си. Защото, когато хората са разделени на малки групи, на локални протести, управлението ще ги неглижира и побеждава.

Затова ли обявихте, че тръгвате сред народа - за да организирате съпротива?

- Логиката, че тепърва започваме да се срещаме с хората, е невярна. Светът, в който живея аз, е светът, в който живеят хората.  И аз съм в постоянни срещи с тях. Дали това означава подбуждане на хората? Не, не означава това. Пробуждането на гражданската активност е опасно не само за сегашните управляващи, но и за тези след тях. Защото веднъж пробудена, гражданската енергия няма да прави разлика между ГЕРБ и БСП, ще воюва срещу всяка власт. И това според мен е правилно. Ние в момента не подклаждаме протести, те се зараждат от само себе си. Но справедливите протести трябва да се подкрепят.

Успешна ли се оказа формулата "полунапускане" на парламента? Докога ще изтезавате мнозинството с играта на кворум?

- Аз не мисля, че е много успешна, защото БСП е парламентарна опозиция и това е значително по-добра позиция от тази на извънпарламентарната опозиция. Тоест ние имаме и парламентарните механизми, които са важни за нас, и с които трябва да работим. Дистанцирането от парламента може и да беше полезно в някаква степен, но активната работата вътре също е важна. Със сигурност обаче е важно и изясняването на "Визия за България" и тя да достигне до всички. Проучванията показват, че има 30% разпознаваемост в обществото. Когато процентът достигне 80-90, тогава ще сме си свършили работата.

Единна ли е БСП? Вие спазвате славна традиция - докато лидерът громи външния враг, отвътре да го атакуват.

- БСП никога не е била хомогенна партия. В нея има комунисти, социалисти, социалдемократи, анархисти и какви ли още не. Да, имаме сложен вътрешнопартиен живот и сегашната ситуация нито е най-сложната, нито - най-шумната. В момента БСП не е в  по-лоша кондиция, отколкото когато и да е било преди.

А казусът с есемеси на БСП-активисти до Борисов за разни услуги  не налива ли допълнително вода в мелницата, че не сте искрени, когато критикувате кабинета?

- За мен това също е част от съвременния водевил. Не виждам проблем, когато депутат иска да говори с някой от министрите и дори с премиера. Стига с тези разговори да защитаваш гражданска кауза, а не да търсиш лична изгода. Аз лично не съм си говорил с министър-председателя от 12 години, но с министри съм го правил. Примерно виждал съм се с министъра на културата Боил Банов, за да го убедя, че предложението ни за културен чек трябва да бъде подкрепено.  Тоест  самият факт, че някой е водил кореспонденция с Борисов, не е лош, лошо е, че всичко това се използва политически, но това вече е специфика на обществото, в което живеем.

Как ще коментирате конфликта Нинова - Станишев? Те се конфронтират за всичко - от Истанбулската конвенция, през отношението към Унгария, та до приема на мигранти - все неща, които Ви печелят одобрение в България.

- То затова се разминаваме. БСП и Корнелия Нинова лично имат оценки, че има неща, за които не можем да следваме европейската линия, защото българските граждани мислят друго. Каквито и съображения да има за Истанбулската конвенция, когато обществото не я иска, то не я иска. А политиците представляват гражданите. Тоест  има неща, които не можем да налагаме на гражданите, щом те не желаят. Това е логиката на БСП. За някои неща аз не съм съгласен, но задължението да се слушат гражданите е неотменна част от демокрацията.

Има ли опасност Сергей Станишев да отпадне от листата ви за европейските избори?

- Това е въпрос към Корнелия Нинова. Тя ще реши това.

Социологическите изследвания не подкрепят устрема ви към властта. Твърдо стоите зад ГЕРБ на втора позиция.

- Не съм убеден, че социологическите проучвания показват какво точно ще се случи на избори. Личният ми опит показва, че резултатите винаги се разминават  с прогнозите. Така че какво ще се случи на изборите, предстои да видим - може да сме след, но може да сме и преди ГЕРБ. Въпрос на кампания. За мен най-важно е какво иска народът. Ако иска Бойко Борисов, ще си го получи.

 

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 г. в София. Заместник-председател на ПГ на "БСП за България", депутат трети мандат. Председател е на Комисията за взаимодействие с неправителствените организации и жалбите на гражданите. Бил е общински съветник, говорител и секретар на ИБ на БСП, член на съвета на директорите на ЧЕЗ. Завършил е “Изкуствознание” в Художествената академия. Учил е “Икономика на киното и телевизията” в Москва и “Европейска публична администрация” в СУ "Св. Климент Охридски". Владее руски и английски език.

Разговора води Мария Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във