Банкеръ Weekly

Антон Кутев, заместник-председател на парламентарната група на "БСП за България", пред в. "БАНКЕРЪ"

Поведението на Цветанов е абсолютно скандално


"Контролът върху парламента и правителството трябва да се осъществява от трета власт."

"Начинът, по който ГЕРБ направиха закона за антикорупционната комисия, води до безнаказаност за Цветан Цветанов и хората около него."

"Накрая нито магистрали имаме, нито нещо от парите остана - всичко потъна в джобовете на някого."


 

Г-н Кутев, правилно ли е решението на президента да свика Консултативния съвет по национална сигурност заради корупцията по високите етажи на властта?

- За съжаление  корупцията наистина се превръща в проблем на националната сигурност. Това не е от вчера. Но  че вече трябва да се вземат резки мерки, е абсолютно безспорно. Мисля, че президентът напълно отговаря на очакванията на хората с това си решение.

Политиците обаче не са много доволни. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов го разкритикува, че по този начин се намесва в политически игри.

- Работата на президента е да се намесва в политически игри. Лошо би било, ако се намесваше в икономически.

Защо БСП някак си е тиха и мълчалива по въпроса за скъпите апартаменти на занижени цени?

- Не, не смятам, че е така. Лично аз през последните няколко дни се включвах в телевизионни изявления по този въпрос, а не съм само аз. Скандалът с апартаментите е много показателен, но той сам по себе си даже не е толкова важен. По-важно е, че само преди няколко месеца спорихме как трябва да бъде направена комисията за противодействие на корупцията. БСП казваше, че тя трябва да бъде подчинена на президента. А ГЕРБ твърдеше, че е необходимо парламентът, респ. управляващото мнозинство в Народното събрание, да назначи председателя на комисията. И както виждаме в момента, всичко това, което ние говорихме тогава - по време на тези дебати, се случва - когато Цветан Цветанов, като председател на парламентарната група на ГЕРБ  си назначи шефа на тази антикорупционна комисия  и когато Цветанов закъса с апартаментите, няма кой да му направи нито конфискуване, нито проверка. Ето ви го резултатът. Точно това се случва през последните години в България - едни хора и една политическа партия, прераснала вече в ОПГ, едни хора, които управляват всичко в държавата, се опитват да се възпроизвеждат. За мен поне това е изводът  от целия този скандал. ГЕРБ прави така, че никой да не може да ги помръдне. Чувам Пламен Георгиев да говори, че нямало как, ми те не можели да направят нищо... Как да не можете, бе? Имате всички основания да задействате процедура по конфискация на имуществото на Цветанов. И ако вие не можете да го направите, кой може? Това е специален орган, който беше създаден именно за да може при очевидни разминавания между доходите и начина на живот и собствеността  съответно да въвежда ред.

Ами, то и самият Пламен Георгиев - шефът на КПКОНПИ, има проблеми с една тераса...

- Пламен Георгиев не трябваше изобщо да бъде назначаван - не даже заради терасата, тя си е негов проблем. Първо, вече казахме, че начинът за назначаване на такъв орган през парламента е грешен. Това трябваше да става през президента на републиката, защото изпълнителната власт е в правителството, респ. в парламента, който назначава правителството. Така че контролът върху парламента и правителството е необходимо да се осъществява от трета власт, в този случай от президента, който е страничен, и щеше да бъде много по-ефективен.

Второ, доколкото си спомням, делото "Ало, Ваньо" беше пряко свързано с наблюдаващ прокурор тогава Пламен Георгиев. И това сме го говорили в зала, когато беше избиран. Кариерата му безспорно по един или друг начин е свързана с неща и събития, които изобщо не са лицеприятни за длъжността, която той заема. Така че Пламен Георгиев просто не биваше да е на тази длъжност и целият закон за антикорупционната комисия трябваше да бъде направен по друг начин - така, както го предлагахме ние, а не както се прие. Сега виждаме, че начинът, по който ГЕРБ направиха закона, води до безнаказаност за Цветан Цветанов и за хората около него.

Как гледате на това, че Цветанов напусна парламента, но остана шеф на предизборния щаб и втори човек в ГЕРБ?

- Цветанов се опитва да се държи изключително нагло, извинявам се за израза, през последните дни, като показва, че на него всъщност не му пука от това, напротив - много е мотивиран за работа. Той няма усещане, че има проблем, че бидейки публична личност, ти имаш някакви отговорности - в края на краищата именно публичните личности не могат да си позволят да имат неплатени данъци, не могат да си позволят да имат необявени доходи, не могат да си позволят имущества, които всъщност са необясними. И това му поведение е абсолютно скандално. Скандална включително е и безразличността на обществеността. В друга държава за много по-малки неща не просто си отиват министри, хората ги отстраняват завинаги от политиката. Аз не искам да издавам присъди, но ако се окаже, че ти имаш с половин милион повече имущество, отколкото доходи през целия си живот, ами нали върху този половин милион, първо, не си платил данъци. Второ, фирмата, която ти е продала на занижени цени, също не е платила данъци. Трето, това са доходи, за които на практика си попълнил документи с невярно съдържание, което също се наказва по Наказателния кодекс. Това са доходи, които фактически ти си изпрал. Защото ти получаваш с половин милион по-малко и по този начин узаконяваш тези доходи във вид на имущество. Това е пране на пари. Отгоре на всичко това вероятно е и злоупотреба с власт. Това са нещата, които прозират зад подобно действие. И изведнъж се оказа, че никой в държавата не е в състояние да провери. Няма прокуратура в тази ситуация, няма следствие, няма комисия за отнемане на имущество... Всички те седят, мигат, клепат на парцали и не могат да разберат какво се случва. Ами, ето затова сме на този хал.

След европейските избори БСП ще се върне ли в парламента?

- Лично аз смятам, че в рамките на сегашното Народно събрание няма да се върне. Това е моя личен поглед, защото не виждам основание, щом досега не сме се върнали, тепърва да го правим.

Е, парламентарната група на ГЕРБ вече има нов председател - Даниела Дариткова, която между другото каза, че не може да бъде като Цветанов.

- Би било добре, ако г-жа Дариткова  не се и опитва да бъде Цветанов. Честно казано, аз не споменавам Цветан Цветанов като един от позитивните образи на нашата политика. Имали сме в историята на България много политици, които носят и позитиви, и негативи. Но на мен винаги ми се е искало да поглеждаме отвъд инструментариума на политиката. Защото Цветан Цветанов е човек, който много добре владее инструментариума на политиката. Но за мен политиката е нещо повече от инструменти. Политиката е идеи, визия за бъдещето. Повече от десет години виждам Борисов и Цветанов да се разхождат из политическото пространство и не съм чул нито една идея, нито една визия за бъдещето, която да е излязла от тях и да се е реализирала. От десет години ми говорят как строят магистрали, а един свестен път няма. За десет години държави - като Бразилия примерно, в близкото минало  успяха да се превърнат в едни от основните световни икономики. Ние за десет години не можем да построим един път, а говорим през цялото време за магистрали. И това е изведен от тях самите приоритет. Защо? Защото има европейски пари, които е най-лесно да бъдат усвоени и да бъдат прибрани комисионите. И накрая нито магистрали имаме, нито нещо от парите остана - всичко потъна в джобовете на някого. Ето това е липсата на визия. Така че на г-жа Дариткова наистина й пожелавам да не прилича на Цветанов.

Има ли място Сергей Станишев в евролистата на БСП?

- Според мен безспорно има. Първо, въпреки очевидното настроение на ръководството  се оказа, че над 200 организации в БСП са му направили номинации. Това означава, че митът, че в БСП - а и извън нея, никой не го харесва, е очевидно неверен. Сергей има противоречив имидж, който му беше създаден не без помощта и на хора от БСП. Някои го харесват и държат на него. Има и такива, които не го харесват драматично и тежко. Така че  от тази гледна точка това, че той не е водач на листата на БСП, може би е добре. Но да елиминираш президента на ПЕС от листата си не е добре. Представям си, ако ГЕРБ имаха президент на ЕНП (което не само никога няма да им се случи, но не могат и да си го помечтаят), този човек щеше да бъде воден навсякъде и Бойко щеше да го пощипва по ушите, да го гали по главата, да го чука по челото и какво ли още не - всички тези номера, които сме виждали с президенти  и култови хора около него. Но в никакъв случай, по никакъв начин нямаше да допусне този човек да бъде сатанизиран. Не е лесно да отгледаш човек, който да постигне европейско ниво като политик, какъвто е Сергей. Според мен загубата му ще бъде проблематична за БСП.

Как си представяте Елена Йончева срещу Мария Габриел като водачи на листите на БСП и ГЕРБ за Европейския парламент?

- Мария Габриел съм я слушал да говори някакви неща по телевизията, но невинаги съм й разбирал какво казва. А Елена Йончева съм я виждал да взема интервюта примерно от Нелсън Мандела и от един куп ключови фигури в бивша Югославия с най-различни биографии, включително и такива, които след това бяха осъдени в Хага. Виждал съм я как обикаля под бомбите в Сирия. Виждал съм я как работи в Азербайджан и къде ли още не. За мен Елена Йончева е един изключителен човек с изключителна биография. Дай, Боже, в парламента да има повече хора, които могат да се сравнят с нейната биография и с нейните житейски преживявания. Не смятам, че Габриел има нещо, с което да може да се сравнява с Елена Йончева.

Вярвате ли на социолозите, че БСП и ГЕРБ вече са изравнени по проценти?

- Вярвам на социолозите, че са се изравнили. Вярвам, че до май БСП може и ще поведе в резултата. Единственият проблем е до каква степен социолозите отчитат т. нар. корпоративен вот, т.е. какво може да направи нечестната политическа система в България с едни избори. Ето това според мен социолозите не могат да отчетат. И аз не мога да преценя до каква степен политическите игри и нечестните политически ходове могат да променят резултата. Сигурен съм, че ако резултатът е такъв, какъвто аз го виждам и какъвто социолозите го виждат, БСП ще спечели тези избори. Но, имайки предвид конкретната обстановка и начина на правене на избори от Цветанов, не съм убеден, че това ще стане. Дано да успеем.

 

 

Антон Кутев е роден на 13 септември 1968 г. в София. Завършил е "Изкуствознание" в Художествената академия. Учил е "Икономика на киното и телевизията" в Московския киноинститут. В периода от 2003-а до 2007-а следва "Европейска публична администрация" в СУ. Племенник на композитора Филип Кутев. Бил е общински съветник от БСП в София, говорител на партията, депутат в 41-вото, 42-рото и 44-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във