Банкеръ Weekly

Филип Попов, депутат от парламентарната група на "БСП за България"

Поредната пиар акция на ГЕРБ

Г-н Попов, какъв ще бъде резултатът, ако мине предложението на ГЕРБ за промяна в конституцията, с която да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията?

- Що се отнася до тази тяхна идея, нека да не съдим по това, което говорят, а по делата им. Когато ние искаме в сегашно време да се разследват такива практики - приватизационни, корупционни сделки; когато искаме българското общество да се запознае с това какво са вършили кабинетите на г-н Борисов, ГЕРБ като че ли отстъпват много бързо от тази своя идея. Така че според мен всичко е един опит за замазване на настоящата ситуация, на корупцията, която се шири и която в голяма степен е предизвикана именно от този модел на управление на ГЕРБ.

Това, което предлагат, не е ли едно безсмислено упражнение, след като няма да се развалят приватизационни сделки, и едва ли ще се намерят виновни след толкова много години?

- Мисля, че това е една пиар акция от тяхна страна. А по отношение на това дали следва да се промени конституцията аз мисля, че тя е добра и не трябва да се променя. В събота (18 ноември - б.р.) ще имаме Национален съвет на БСП и там ще бъде обсъден този въпрос и ще се вземе решение. Пиар акциите на ГЕРБ като че ли нямат край. Единствената им цел е да се отклони вниманието от съществените теми, сред които най-важна е тази за корупцията. Тази тема беше много добре изобразена във филма на Елена Йончева за оградата по границата.

Това предложение на ГЕРБ за ревизия на приватизацията не е ли твърде закъсняло?

- Да, категорично е закъсняло. След повече от 15 години те сякаш сега изведнъж се сетиха за такова предложение, което навежда на мисли за техните мотиви.

Вашият лидер Корнелия Нинова постави условия, за да даде БСП подкрепата си за идеята на ГЕРБ - да се ревизира целият преход, включително и мутренските групиравки, и концесиите. Възможно ли е това да се случи?

- Това би следвало да е възможно, ако ГЕРБ бяха искрени в намеренията си, защото там е препъникамъчето за тях. Ако се направи ревизия на целия преход, включително и на техните управления, най-вероятно ще излязат неща, които няма да са им угодни. Правилен е призивът на нашия лидер и председател на парламентарната група г-жа Нинова, ако ще се прави ревизия, да се направи на целия период, на целия преход, включително и на т. нар. мутренски времена.

Това извънредно законодателство ли е?

- Ами, те промениха конституцията сравнително наскоро. Сега отново се опитват да отворят тази глава. Конституцията е основният ни закон, свещената книга на държавата, така да се каже. И не би следвало тя да се превръща в един правилник, като се въвежда казуистика в конституционните текстове. Следващият път може по друг повод, заради друга тяхна пиар акция, отново да се опитат да отворят конституцията.

Мислите ли, че инициативата на ГЕРБ за промяна в конституцията, за премахване на давността за приватизационните сделки е реакция, вид отмъщение заради вота на недоверие на кабинета, който БСП подготвя?

- Това също. Аз казах, че те целят отклоняване на вниманието на обществото. Наскоро излезе едно социологическо проучване, което показва, че над 50% от българските граждани желаят да има вот на недоверие, и то именно по темата корупция. Това значи, че обществото ни вече е стигнало прага на търпимост по отношение на тези корупционни схеми и практики по отношение на модела на управление на ГЕРБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във