Банкеръ Weekly

Валери Симеонов, вицепремиер по икономиката, демографската политика и туризма, пред в. "БАНКЕРЪ"

Никой не може да ме упрекне в лобизъм


"Поставил съм въпроса занапред никакви оставки повече да няма без съгласуване с "Обединени патриоти".

"На този етап съм решил, че е по-важна коалицията, отколкото влизането в личностни нападки."

"Не съм се огънал досега в нито един от случаите, когато съм повеждал битка срещу олигархията."


 

Г-н Симеонов, може ли да обясните какво точно е решението на правителството за гласуването в Европейския парламент за започване на процедура за отнемане гласа на Унгария?

- На оперативно съвещание, което се води извън дневния ред, с колегата Каракачанов внесохме за обсъждане точката, свързана с евентуална позиция на България в защита на Орбан и на унгарското правителство. При обсъжданията бяха взети мненията и на други колеги. Всички бяха единодушни и реално решението беше подкрепено с пълно мнозинство. А то е да бъде изготвена позиция, която да е в подкрепа на Унгария.

Нещо различно ли каза Бойко Борисов в Залцбург, или не беше разбран?

- Не мога да ви кажа. Толкова много интерпретации прочетох, включително и големи заглавия - като това, че Бойко Борисов се отмятал и т. н. Не можах да разбера какви бяха тези интерпретации по въпроса. Всеки може да прочете решението на оперативното съвещание. Вместо това влизаме в някакви обяснителни режими. Извадили там едно изречение, друго извадили...

А има ли срок за изготвянето на тази позиция? Борисов каза, че тя е за "някой ден"...

- Няма срок. Но целият Министерски съвет е на една позиция, на едно становище - че трябва да се подкрепи Унгария и Орбан.

Преодоляна ли е правителствената криза с гласуването на тримата нови министри от Народното събрание?

- Не знам защо се говори, че има някаква криза. Аз съм изразил позицията на партията, че оставките по никакъв начин не са панацея, не са лекарство за всякакви болести. Защото по този начин се забавя ходът на изпълнение на програмата. Тази позиция сме я оформили и в декларация, с която се възлагат определени задачи и на мен, и на депутатите. И тези задачи се изпълняват. Имали сме разговори в Политическия съвет, поставил съм въпроса занапред никакви оставки повече да няма без съгласуване с коалиция "Обединени патриоти". За мен е унижение да научаваме през медиите. Ако това е правителствена криза, мога да кажа, че е преодоляна, защото не е важно дали ще има оставки точно на тези хора, или не. Важно е - когато една коалиция е управляваща, да се съобразяват кадровите решения с мненията и на по-малките партньори. Нещо повече - това е записано в политическото споразумение за коалицията.

Но така не отнемате ли правото на премиера да прави промени в екипа си, с който работи? Още повече че тези министри са от квотата на ГЕРБ.

- Има коалиционно споразумение. След като всички сме го подписали, трябва да се спазва. Аз така разсъждавам. Не обичам многословието. Не обичам витиеватите умозаключения. Казвам ви, че това, което е написано, трябва да се спазва. Текстът гласи изрично - всички кадрови промени се съгласуват. Никой не отнема правото на премиера - когато кадрите са от неговата партия, да ги сменят по техния си начин - дали с решение на министър-председателя, или с колективно решение на ГЕРБ. Това е тяхна работа, няма да им се бъркаме да си сменят кадрите. Но трябва да се съгласува. Какво означава това? Нещо много елементарно, което може да се обобщи с едно излечение - че не е редно коалиционните партньори да научават от медиите за промени в правителството.

По повод очаквания скок на цените вашият колега Красимир Каракачанов предложи да се фиксира надценката за т. нар. социална кошница с продукти от първа необходимост. Вие имате ли някаква идея как да се намали социалното напрежение?

- Не мога да се включа в състезанието по идеи. Особено когато става въпрос за нарушаване на основни пазарни принципи. Предпочитам да не коментирам такива идеи. Някой може да има идея да се върне социализма например и всичко да бъде регулирано от централния комитет на партията. Аз не съм привърженик на такива идеи.

Приключиха ли скандалите в патриотичната коалиция? Изяснихте ли се по всички въпроси с Волен Сидеров?

- Аз със Сидеров съм нямал скандали. Да сте чули нещо да съм казал по негов адрес? Да сте чули да съм дал някаква квалификация? Да сте чули да съм му дал някакво обидно определение? Какво значи "приключиха ли скандалите"? Скандал няма. Има нападки от едната страна към другата. И от другата няма отговор, както виждате. Мога да си сдържам нервите и мога да си направя долу-горе една преценка доколко е редно да отговарям по същия начин. Не че не мога. Но на този етап съм решил, че е по-важна коалицията, отколкото влизането в личностни нападки.

В обществото обаче остана впечатлението, че двамата защитавате различни лобистки интереси и затова са нападките през медиите.

- Това е най-голямата глупост. Не е Валери Симеонов този, който внесе промяна в Закона за приватизацията в полза на братя Домусчиеви. И в полза на всичките приватизатори, след като им се даде възможността да не изпълняват ангажиментите си. Промяна, която, слава Богу, не мина и с помощта на ветото на президента. Да припомним, че с тази поправка се даваше възможност на всеки, който е извършил приватизация, за пет години да изпълнява приватизационните изисквания по договора, а след това да не ги изпълнява. Да не говорим, че беше направена и добавка със задна дата да се върне това действие. Само от тази промяна може да направите извода дали и кой всъщност се опитва да прокарва лобистки промени. А всички останали глупости и лъжи няма какво да ги коментирам. Валери Симеонов има едно почтено име и в бизнеса, и в политиката  и си го отстоява до последно. Никой не може да ме упрекне в никакъв лобизъм. Напротив. Кой започна тази сага с промяната на условията в приватизационния договор на братя Домусчиеви? Кой даде на ВСС съдии, които явно тенденциозно отсъждаха? Кой поведе битката срещу рекламата на хазарта? Лобиращият Валери Симеонов? Той я поведе, нали? И не съм се огънал досега в нито един от случаите, когато съм повеждал битка срещу олигархията. Кой успя да върне стария режим за малките дестилационни уреди, т. нар. селски казани? Не беше ли пак Валери Симеонов и неговата партия? Той беше. Кой поведе битка срещу лобисткия закон за горивата, с който да бъдат ликвидирани всичка малки бензиностанции? Пак Валери Симеонов беше, нали така? И някой да ми казва, че съм лобирал! За кого? Факти има ли? Когато има факти, тогава ще отговарям на въпроси.

Водихте ли вече разговори в малката коалиция как ще се явите на евроизборите?

- Започнали сме един такъв разговор, който не е довършен до момента.

Има ли вероятност да се явите по отделно?

- Всякакви вероятности има. Всичко е възможно.

Как ще коментирате посещението на американския посланик в централата на ДПС и срещата с почетния председател Ахмед Доган и действащия Мустафа Карадайъ? На следващия ден г-н Карадайъ направи остро изказване в парламента и каза, че предсрочните избори са неизбежни.

- Не мога да приема Карадайъ сериозно, честно да ви кажа. Този човек винаги предизвиква в мен прилив на весело настроение, като го видя и като го чуя как говори. Един човек, дошъл от Борино ли беше, с неизвестна професия, с неизвестна биография... Не знам дали толкова лесно и безкритично трябва да приемаме, че хората стават политици и после пък да обръщаме внимание на глупостите, които говорят.

Но той е лидер на партия все пак.

- Това означава ли, че трябва да бъде смислен човек, или да говори сериозно? Не. Много лидери на партии са минали и ще си заминат, след като са били за посмешище. Мисля, че г-н Карадайъ е точно от тази категория. То е ясно, че Доган е задкулисният лидер на ДПС. На цялото общество трябва да е ясно, че ДПС е тоталитарна партия с тоталитарен лидер, конците се дърпат от Ахмед Доган, от Боянските сараи. А защо е ходил американският посланик в централата на ДПС? Това си е негова работа. Така е решил, така е направил. Не мога да гадая защо е отишъл при Доган, а не при Марешки или Христо Иванов например.

Смятате ли, че след като купи 70% от ТЕЦ "Варна", Ахмед Доган вече мисли да се легитимира като легален бизнесмен?

- Направо си представям колко легален бизнесмен може да бъде! Хидроинженерът с 1 млн. лв. комисиона за "Цанков камък". То не е "Цанков камък", а е воденичният камък на врата на НЕК и на България оттам. И този същият сега ще става легален. Аз затова съм пуснал сигнал до прокуратурата да се провери, да се види с какви пари той става съдружник в това дружество. Пуснал съм сигнал и до НСО, защото ми писна всички да се правим, че не забелязваме парите, които държавата плаща, за да охранява един човек незнайно на какво основание. Чакам официалния отговор от НСО. Като го получа, ще го публикувам.


 

Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. в Долни Чифлик, област Варна. Завършва Математическа гимназия в Ямбол, а след това електроинженерство във ВМЕИ - София. Предприемач, собственик на телевизия СКАТ. Основател и председател на "Национален фронт за спасение на България". Депутат в 43-ото Народно събрание от коалиция "Патриотичен фронт". В 44-ия парламент влиза от коалиция "Обединени патриоти".


Facebook logo
Бъдете с нас и във