Банкеръ Daily

Красимир Велчев, замeстник-председател на парламентарната група на ГЕРБ, пред в. "БАНКЕРЪ"

Напрегнатите отношения между Патриотите ни тежат


"Когато институциите воюват помежду си, това отслабва държавата."

"Политически сили се опитват да се възползват от нещастието на протестиращите майки."

"Никога властта не е била по-контролирана, всяка наша стъпка се следи."


 

 

Г-н Велчев, тази седмица не мина поредният вот на недоверие, но чухме "измъченото" извинение на вицепремиера Валери Симеонов, дошло на фона на протести под прозорците на Министерския съвет и спешни коалиционни съвети във всевъзможни формати. Стабилно ли е управлението?

- Че управлението е стабилно, е повече от ясно. Резултатите от последните две години говорят, че държавата се развива в правилната посока.  И когато някой иска оставката на кабинета, трябва да каже и каква управленска алтернатива предлага. Така и не стана ясно какво предлага БСП.

Колкото до Валери Симеонов, държа да подчертая - никой от ръководството ГЕРБ не споделя и не одобрява този начин на говорене и поведение. Отново - като в предишното Народно събрание, имаме разминаване с нашите коалиционни партньори. Но БСП не са ли в същото състояние като "Обединени патриоти" в момента? Същите конфликти, същите недоизказани неща… Представяте ли си "Обединени патриоти" да са основната политическа сила в управлението? ГЕРБ е партия на вътрешния диалог, но и на дисциплината. Всяка точка в дневния ред на парламента, всеки законопроект първо минава на обсъждане вътре в групата и когато излезем с единно становище, държим на него. Често ни упрекват, че сме "натискачи" на копчета. Не е така. Дори трудно да изработим обща позиция, постигнем ли я, удържаме докрай.

Наистина ли спорите вътре в групата? Отвън изглеждате прекалено монолитни, послушни дори…

- Винаги е имало дисциплина при нас и благодарение на нея идват резултатите. Когато всеки има свое мнение, без да се съобразява с мнозинството, се получават разногласия. Като човек, идващ от авиацията, няма как да държа на този елемент. Много пъти на шега съм казвал, че най-добрият закон е този, който е еднакво лош за всички. Тоест не облагодетелства никоя група повече от друга. Но има и закони, които вече години не се прилагат, защото администрацията се съпротивлява. Такъв е случаят със закона за културното наследство.

Кой управлява държавата? Не сте ли вие? Какво значи администрацията не иска?

- Има разделение на властите все пак. Затова и трудно прокарваме реформите, за които говори цялото общество. А ако някои сектори не се реформират на определени периоди, няма да има напредък.

В мотивите към вота на недоверие и в последвалия дебат от БСП настояха за реформи в здравеопазването. Ще се вслушате ли в някои от техните препоръки?

- Естествено. Те виждат колко много стъпки предприемаме. Но ще се върна към това, за което говорех преди малко - едно е ние да искаме да реформираме тази система, друго е, когато работещите в нея  не искат. На някои им е много удобно да се говори за ниски заплати, а в същото време да има много високи заплати. Не е само това - електронната здравна карта например. Не мислете, че ние не виждаме проблемите. Но реформите стават и със съгласието на гилдията.

Но вие сте управляващи, вие носите отговорност за това, което се случва, или не се случва!

- Да, носим отговорността. Кога е бил толкова голям бюджетът на Здравната каса? И тук е отговорността на медиите - хайде, не да толерират, но поне да показват правилните неща, които правят изпълнителната власт, парламентът. Не само да се чудим как да "опраскаме" някого, да го омаскарим. Напоследък се питам какво точно означава "свобода на словото". Свободата на словото само до словото в медии ли се отнася? Защото свобода на словото ли е, когато идвам на работа, протестиращи да ме наричат "крадец", "убиец", "мошеник"? Ако продължаваме с такова незачитане и поругаване на институциите, няма да има държава. Защото държавата означава действени, силни институции, в които има доверие.

Тънка е тази граница… Но не влизате ли в ролята на Валери Симеонов, който не спря да се оплаква, че е бил неразбран от медиите, а думите му - манипулирани?

- Позицията ми за думите на Валери Симеонов е ясна. В случая говоря за това как възпитаваме обществото и как го подтикваме да не уважава нищо. Защо политици, които са честни към себе си и към избирателите си, трябва да бъдат поставяни под общ знаменател с тези, които са крали държавата през 90-те години? Тогава бях в бизнеса и наблюдавах отстрани - как се гласува даден законопроект, например за приватизацията. Първо се подготвя схемата, по която да бъдат ограбени предприятията, знаят се и имената на тези, които ще участват в приватизацията, и чак тогава законът се приема. Ако не се беше случило по този път, сега нямаше да говорим за проблеми - в здравеопазването, в образованието, в икономиката…

Преди две години Бойко Борисов обеща да направи ревизия на цялата приватизация, но нищо не се случи оттогава…

- Едно е да искаш, друго е, когато тръгнеш да правиш… За да има справедливост, трябва да има работеща съдебна система - прокуратура, съд, следствие…

А няма ли?

- Има, но не работят достатъчно. Вие виждате как престъпници излизат от затвора, защото съдията преценява, че не са събрани достатъчно доказателства! А може би съдията е прав.

Това предизвиква гняв, който се прехвърля към вас…

- Не само гняв, предизвиква недоверие, което се прехвърля към всички институции. Хайде заедно да променим това! Затова заговорих и за медиите. Свободата на словото е много важен елемент от демократичността на едно общество, но преди всичко е голяма, тежка отговорност. Съгласни ли сте, че и при вас има трески за дялане? Навсякъде има. Нека всеки се вгледа в това, което сам прави, преди да търси вината у другите.

Напрежението при Патриотите не ви ли дърпа надолу? Тази ситуация от скандал в скандал, при който всеки следващ захлупва предишния, не отслабва ли позициите ви?

- Права сте. Напрегнатите отношения между Патриотите тежат, като товар тежат. Съвсем друго би било, ако разчиташ, когато сте се разбрали нещо. Има непоследователност, а Борисов търси баланс. Притеснени не сме, но енергията, която губим да решаваме вътрешни конфликти, можеше да я насочим в правилна посока. Ние ще постигнем резултатите, към които се стремим, убеден съм в това. Ето, намалява външният дълг на държавата. Откакто ГЕРБ управлява, средната заплата се вдигна два пъти. Може би ще кажете, че не е достатъчно, но това само БСП може да го обещае. Виждате експериментът в Гърция - и сега възнагражденията вървят надолу.

Социологът Първан Симеонов твърди, че отвъд числата от изследванията на общественото мнение, които ви дават безспорно предимство, се усеща напрежение, нещо като мъртво вълнение под спокойната повърхност. Ето, и протестиращите майки на деца с увреждания не са удовлетворени въпреки отпуснатите пари и законодателните промени.

- Нека не бъда разбран неправилно, но в конкретната ситуация с протестиращите майки - седнахме на една маса с тях, разбрахме се за сроковете, удовлетворени бяха исканията им, почти двойно се увеличават парите в този сектор. Как да си обясня, че те продължават да протестират?

И как си го обяснявате?

- Че някой им го поръчва. Съжалявам, но така си го обяснявам.

Е, Валери Симеонов успя да направи невъзможното - да  обедини много хора зад протеста на майките…

- Като нямаш цедка на устата, ще предизвикаш обратна реакция. Но ето, има медии, които публикуваха информации за политически фигури сред протестиращите. Сега, да не се изопачат думите ми - не казвам,  че всички са платени. Не, там има страдащи хора, които са имали огромни проблеми досега. И ние искаме да намалим техните проблеми. Въпросът е, че от тази ситуация, от нещастието им се възползват други хора, които се вмъкват между тях.

Президентът Румен Радев предупреди, че "безконтролната власт ражда цинизъм". Съзирате ли такава опасност? Защо приемате държавния  глава за враг, а не за коректив?

- Това е максима, която не може да бъде опровергана. И да, до 1989 г. имаше цинизъм, защото властта беше безконтролна. Но нима над Валери Симеонов сега няма контрол? Нима няма контрол, откакто ГЕРБ управлява? Имало ли е досега случай на министър-председател, който да поема цялата отговорност като Борисов? Ето, и в случая с нашите партньори сега - да не мислите, че му е лесно да гледа черните знамена и протеста на майките? Но той поема отговорността върху себе си, не я прехвърля другиму. Да сте чули Борисов да каже - Патриотите са виновни, че нещо не сме могли да направим? Никога властта не е била толкова контролирана, всяка наша стъпка се следи. Президентът каза една истина, но да продължи нататък и да каже коя е тази безконтролна власт. Не, не го смятам за враг. Аз съм против това институциите да воюват помежду си, защото това отслабва държавата.

Успяхте засега да потушите конфликта при Патриотите. Ако обаче напрежението отново ескалира и се стигна до разрив, с коя от трите формации бихте избрали да работите?

- Дано не се стига до такава ситуация, в която да правим такъв избор. 

 

Красимир Велчев е роден на 6 януари 1951 г. в София. По образование е инженер със специалност "Автоматизация на производството". Изучавал е "Контрол над мениджмънт и качеството" в Токийския университет, специализирал е "Управление на човешки ресурси" в УНСС. Има завършен курс за пилот на ултралек самолет. Член е на Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Депутат в 41-вото, 42-рото, 43-ото и 44-ото Народно събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във