Банкеръ Daily

Проф. Михаил Константинов, председател на съвета на директорите на "Информационна обслужване", пред в. "БАНКЕРЪ"

На хората им писна да ги лъжат брутално

Не ми мирише на предсрочни избори


"По света силата на правото свърши, замени я правото на силата."

"Турция май се отказа от Местан и организацията му ще затихне по естествен път."

"Докато не стигнем ниво 75% от европейското, няма да сме доволни."


 

Г-н Константинов, какъв е Вашият прочит на срещата във Варна между ЕС и Турция? Какво беше постигнато и какво не беше?

- Успехът на тази среща е, че тя изобщо се състоя и България беше фактор за това. Както каза един анализатор, по-добре е да си седнал на масата, отколкото да си легнал в менюто. Но няма как подобна среща да бъде особено успешна, защото в нея трябваше да има шестима участници. А имаше трима: Европейският съюз, Турция и България като модератор. Липсваха САЩ, Русия и кюрдите.

Решаването на проблема с преместените сирийци (бежанци в Турция и мигранти в България) предполага траен мир в Сирия. Това минава през едно, може временно, признаване на легитимността на управлението на президента Асад. И, за съжаление, през разделяне на страната. Разбира се, основната причина за конфликта си остава - тя е огромният Левантийски басейн от газ, за който претендира и Израел. Това е ресурс, не са някакви права на някакви хора. Както винаги. А що се отнася до кюрдите, там проблемът е от края на Първата световна война и е нерешим. Турция нападна и превзе кюрдския град Африн в разрез с  международните правила - след Косово всичко е възможно. И какво? Еми, нищо. Иначе военната групировка на кюрдите не беше разгромена и се изнесе без особени загуби. Сега ще почнат пак атентатите в турските градове. И в европейските също.

Бойко Борисов каза, че е поставил пред Ердоган въпросите за обезщетяване на тракийските бежанци, за ненамеса на Турция в нашите избори и т. н., но те май са минали покрай ушите на турския президент?

- Справедливите искания на българските бежанци от Тракия няма да се удовлетворят в обозримото бъдеще. А ако някакъв положителен процес в тази посока все пак започне, Турция ще поиска в замяна майка си и баща си. И всичко друго също. По света силата на правото свърши, замени я правото на силата. Тук обаче ние, българите, сме го закъсали. А иначе Турция май се отказа от Местан и организацията му ще затихне по естествен път. Без пари подобни партии не виреят. Основна проверка на тази хипотеза ще са местните избори през октомври догодина.

Преди десетина години ми казахте, че от 60 години не е имало голяма война в света и това няма да продължи така, защото военнопромишлените комплекси са се задръстили с продукция и тя трябва да се пласира. Малко след това избухна т. нар. Арабска пролет и оттам нататък всичко се обърка. Ще има ли Трета световна война, или тези прогнози са преувеличени?

- Много хора искат война и това им личи, а не си правят труда да го прикриват. Световният финансов капитал яко го е закъсал в личен план. Дълговете са чудовищни и невъобразими. Вероятно са 1000 трилиона, или по 150 хил. на жител на планетата. Същевременно ресурсът (въздух, вода и земя) е на привършване. Какво ще стане, не е ясно, но е ясно, че така не може до безкрайност и че всичко ще гръмне най-феерично. Тогава прошка няма да има.

Затова за виновните има два други изхода. Първо, да изригне Йелоустоун, но е на тяхна територия и няма да оцелеят. Ние впрочем също. Второто, което им е на душата, е да има малка война, някъде далеч. Само дето войната нито ще е малка, нито далеч. Изобщо "най-хубавото" предстои. 

Защо популизмът все повече печели не само у нас, но и в световен мащаб?

- На хората им писна да ги лъжат толкова брутално и, за голямо учудване на шефовете на Матрицата, започнаха да си спомнят, че са точно това - хора. Надявам се сега да изпълзят от социалните мрежи и да счупят Матрицата. То и друг начин има да се строши Матрицата, примерно да връхлети слънчев ураган и да стопи чиповете. Но тогава за дни ще загине 95% от населението. Когато през XIX в. такъв ураган удря Земята, повечето хора даже не разбират, а други ги заболяват главите. Днес е друго, защото кошницата с електронните яйца ще падне от високото на плочките. Нашата еврокомисарка иска да ни донадигитализира. Няма лошо, щото по-лошо не може да стане. Да беше помислил обаче някой за обратното, за малко дедигитализация. Примерно, на керамични плочки да запишем Питагоровата теорема и как се сади боб. Че да не почват децата на останалите 5% от нулата и след 10 хиляди години пак да дойдат на нашето дередже. Всъщност няма да са 10 хиляди, щото Ледниковият период е 100 хиляди. Досега винаги е бил.

Мирише ли на предсрочни избори в България?

- На мен не ми мирише, а и не виждам грам полза от това. Защото какво може да стане? Може да влезе градската десница (тя влиза през един път), а може и да не влезе. Може ГЕРБ да спечели за пети пореден път, а може - за разнообразие, да спечели БСП, че от 2005 г. не им се е случвало. ДПС ще влезе, някаква патриотична формация - също. За български Бепе Грило не знам, може и да се е появил вече наследник на Жорж Ганчев. За това ли ще е масрафът? Разбира се, на фона на световното безумство и крясъци, защо да не направим едни вредни избори?

Прави впечатление, че все повече хора на различни места в страната започват да защитават местните си интереси чрез протести. Как си го обяснявате?

- Това е прекрасно. Хората започнаха да разбират мисълта на съветските класици Илф и Петров, че спасяването на давещите се е дело на самите давещи се. Велика мисъл, смешна и вярна. Засега са само протести. Но ако властта, по стар навик, продължи да се прави на луда, може и друго да дойде. Защо в САЩ дълбоката държава още се сдържа от силово сваляне на президента Тръмп? Защото избирателите му няма мирно да протестират. Те знаят, че протест с пушка в ръка е по-убедителен от обикновен протест. Знае го и дълбоката държава. Абе, на никого не му се мре преждевременно.

Може ли скандалите за ЧЕЗ и за Истанбулската конвенция да дадат такава преднина на БСП, че да спечели изборите? Някои социолози вече дават данни, че двете партии са се изравнили.

- Скандалът ЧЕЗ ще затихне, а и не е ясно дали г-жа Гинка ще намери пари. Така ще има естествено затихване. За Истанбулската конвенция е ясно, че който тръгне на ратификация, пада от власт. Там обаче играта в световен план е голяма, не е за жени и домашно насилие. За тях има конвенции и закони и сега. Става въпрос за насилствено и окончателно напъхване на населението обратно в Матрицата. Чрез удар по децата и кастриране на хората с пушките, т.е. белите хетеросексуални мъже. Засега у нас номерът не мина. Но някъде по света доста са напреднали.

Що се отнася до изборните нагласи, трябва да се знае, че ГЕРБ вече е системна партия. Това значи база от 300 хиляди гласа,  а останалото се трупа отгоре. БСП също е такава партия, както и ДПС.  Така ГЕРБ е по формулата "1 милион гласа плюс", БСП е "1 милион гласа минус", а ДПС имат 300 хиляди гласа. И се опитват да си върнат  гласовете за Местан от миналата година, които са още 90 хиляди.

Защо хората не виждат "видимите" успехи на управляващите и са все по-недоволни? Всъщност стабилността, над която ГЕРБ трепери, не е ли застой?

- Хората по принцип не са доволни от властта и това е обяснимо и правилно. Когато влизахме в ЕС преди 11 години, стандартът ни беше 30% от европейския. Сега е 50%, защото според Евростат доходите ни са четири пъти по-малки, а цените са два пъти по-ниски. Това е гигантски ръст от над 2/3. Но докато не стигнем ниво 75% от европейското, няма да сме доволни. Аз мисля, че и след това няма да сме. А стабилността е като здравето - ще я оценим, ако, не дай Боже, я загубим.

ГЕРБ управлява вече десета година, но продължава да се оправдава за несвършеното и неудачите с предишните правителства. Секторите здравеопазване, образование, сигурност - а и други, стават все по-зле, не се реформират. Защо?

- Защо ГЕРБ се оправдава е ясно, всички се оправдават с предишните. А последният ви въпрос е за 1 млн. долара. Е, не въпросът, а отговорът. От здравеопазването си хората навсякъде са недоволни, дори в Канада, където е най-добро. Там обаче са ги налазили джендъри и положението с децата е сложно.

В здравеопазването у нас много се краде, както впрочем и в другите области. Учителите и преподавателите са зле платени и качествените хора бягат. В службите също хората им бягат, а и са зле с базата. Многото чантаджии там също са факт. Но все пак трендът в емиграцията е пречупен, втората производна мина през нулата и стана положителна - математиците ще ме разберат. Проблем остава ниската раждаемост на образованите българи. Но тук няма кой друг да ни свърши работа, с мигранти не става. То и в Германия няма кой и са се видели в чудо.

Губят или печелят Патриотите от участието си във властта? Валери Симеонов ли е най-слабото звено в управляващата коалиция, а и в патриотичната?

- Нито губят, нито печелят. Те имат едни 300 хиляди гласа, които им осигуряват парламентарно присъствие, а и участие в централната власт, както виждаме. Що се отнася до г-н Валери Симеонов, той често забравя основния принцип на вербалното общуване: преди да кажеш нещо, брой до десет. Или, ако не можеш до 10, брой поне до пет. Много помага, знам от личен опит.

 

 

Михаил Константинов е роден на 5 март 1948 г. в София. Завършва математика в ПУ "Паисий Хилендарски" - Пловдив. Работил е в Института по техническа кибернетика и роботика при БАН. От 1991-ва до 2011 г. е член на ЦИК, а от 2003-а до 2009-а неин заместник-председател. Преподавател и заместник-декан на УАСГ (1999-2003). Председател на Борда на директорите на "Информационно обслужване" АД.

Facebook logo
Бъдете с нас и във