Банкеръ Daily

Позиции

Голямата енергийна петорка може да се размине с инвестиционния си щурм

Структурите от петролният и газовият бизнес  са под безпрецедентен натиск да докажат, че бизнес моделите им са съвместими с целите на парижкото споразумение за климата. "Бритиш петролиъм" вече отстъпи пред изискванията на инвеститорите и подкрепи резолюция да разкрие пред акционерите си на предстоящото им годишно събрание как бъдещите планове на компанията са съобразени с опазването на околната среда. И макар че лека полека се затвърждава убеждението, че фирмите от газовия и петролния бранш трябва да са в хармония с договореностите от Париж, все още не е ясно формулирано какво означава това на практика.

Последното проучване на международната неправителствена организация Global Witness хвърля светлина върху този проблем. Нейните анализатори са пресметнали, че предвидените за харчене от играчите от сектора 4.9 трлн. щ. долара за сондажи и добив на суровините от нови полета през идното десетилетие са абсолютно несъвместими с целите на договореностите, постигнати във френската столица на 21 декември 2015-а. Това твърди Мъри Уорти - старши активист на Global Witness и автор на проучването.

Сърцевината на парижкото споразумение е през текущото столетие да не се допусне увеличение на температурата с повече от 1.5 градуса по Целзий. През октомври 2018-а световният "отговорник" на климатичните промени към ООН - Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), публикува основополагащ анализ, който показва, че ограничаването на затоплянето на околната среда до 1.5 градуса по Целзий ще предотврати най-тежките последствия от промените на климата и че постигането на тази цел все още е възможно. Оценките на съвета се основават на различни климатични сценарии, създадени от модерни компютърни програми, моделиращи сложни физически промени на земните климатични системи и на социалните общности. Тези сценарии моделират вариациите на 590 променливи величини - от БВП до търсенето на храна, като включват и годишни енергийни данни от петролния и от газовия сектор.

Публикуваното на 23 април проучване на Global Witness е на практика първото, сравняващо различните климатични сценарии на IPCC. Ползвайки данни от тях, авторите му са създали модели на бъдещото производство на суров петрол и природен газ през идните 30 години, което да бъде съвместимо с изискването да се ограничи затоплянето с 1.5 градуса по Целзий през този век. Резултатът е, че добивът на тези суровини трябва да се намали с почти 40% до 2030-а, ако искаме да задържим повишението на температурата под целевото равнище. Изводът е съвместим с основното заключение на IPCC, че глобалните въглеродни емисии трябва да паднат с 50% до 2030-а и да се занулят до 2050-а.

По информация на Rystad Energy - фирмата за независими консултантски услуги в областта на енергетиката, обаче, вместо да намалее, петролният добив ще се увеличи с 12% през следващото десетилетие заради вложенията в нови находища. Ако инвестициите в тези полета не бъдат направени, производството на черно злато  ще спадне с 36% - почти колкото е необходимото количество по сценария на IPCC.

В момента "Ексън мобайл", "Шел", "Шеврон", "Тотал" и "Бритиш петролиъм" се подготвят да похарчат общо 562 млрд. щ. долара за разработване на нови находища на нефт и газ през следващите десет години. И се опитват да убедят обществеността, че инвестициите им отговарят на световните климатични изисквания, защото използват технологии за улавяне и унищожаване на въглеродните емисии. Което изобщо не е надеждно доказателство за съвместимост с парижкото споразумение.

Решенията за капиталови разходи, взети сега, ще дефинират бъдещия риск. Петролните и газовите компании могат или да продължат да изпълняват сегашните си модели и да увеличат риска от неработещи активи или да променят драматично климата. Или пък да избегнат свръхинвестициите и да осигурят плавен преход за изпълнение на целите на парижкото споразумение.

Ключът за решаване на дилемата е в ръцете на инвеститорите. Защото парите са техни и именно те трябва да упражняват натиск върху енергийните гиганти и да изискват от тях да докажат, че плановете им за капиталови инвестиции са съобразени надеждно с опазването на околната среда. И по този начин да спасят и света, и активите си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във