Банкеръ Weekly

Крум Зарков, заместник-председател на ПГ на БСП, пред в. "БАНКЕРЪ"

Единствено БСП е способна да победи ГЕРБ


Ахилесова пета на управлението е в неговата неспособност за вземане на решения

Целта на бюджета на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е счетоводна

Днес протестът е заради горивата, но утре ще е за парното и хляба


 

Господин Зарков, преодоляхте ли разделението в БСП или напротив - то се задълбочи след последния пленум на партията?

- Спорът не значи разделение. БСП не е разделена по отношение на своите цели - предсрочни избори, които да доведат до качествено ново управление. Напълно нормално е начините, по които се преследва тази цел, да са обект на дискусия, а хората, които са на първа линия на политическия фронт, да са обект на критика. В този смисъл от последния Национален съвет или пленум, както го наричате, аз си вадя две основни заключения. Това, че алтернативният бюджет бе приет единодушно означава, че в БСП няма разделение по отношение на водените от партията политики. Дебатът около избора на главния редактор на "Дума" пък показа, че тясното ръководство на БСП е и ще продължава да бъде наблюдавано отблизо и доста критично от определени членове на Националния съвет. Не виждам нищо драматично в това. 

Стана ли Йордан Мичев жертва във войната на вътрешната опозиция срещу лидера Корнелия Нинова? С оттеглянето му тя направи ли отстъпка пред опонентите си?

- До известна степен - да, защото всъщност не му бе дадено време да покаже на какво е способен. В същото време е важно да се подчертае, че съвсем не всички, които възроптаха срещу неговото назначение, водят война срещу Нинова. На много от тях мотивите им са съвсем различни и прозвучаха ясно онзи ден на "Позитано". Колкото до действията на Корнелия Нинова, те бяха напълно правилни. Назначава се независима комисия, която да организира открит конкурс за главен редактор. До този момент се стигна трудно и трябва да бъде разглеждан като шанс за вестник "Дума", а не като напредък или отстъпление на когото и да било. 

Слабост ли е противопоставянето на лидера, станало традиция в БСП? Или е признак за нормален партиен живот, каквото твърдение също има? Защо създавате впечатление, че сте по-ожесточени един към друг отколкото към основния си опонент ГЕРБ.

- Слабостта се състои именно в това, че изглеждаме сякаш се занимаваме със себе си, а не с проблемите на хората. Ето, вече трети въпрос вие ме питате какво се случва в БСП, а не какво мисли и прави БСП по отношение на новия данък за старите коли, цените на горивата, застраховките "Гражданска отговорност", майките на деца с увреждания, десетките протести, политическата нестабилност и т.н. И това съвсем не е упрек към вас. Информационният повод за тези въпроси си го създаваме сами. От друга страна, сто пъти предпочитам да съм част от партия, в която всеки, и най-вече председателят може да е обект на критика, отколкото на организации, функциониращи чрез култ към личността на техния предводител.

Ще задам на вас въпроса, който Румен Овчаров е задал на Корнелия Нинова на пленума - дали в сегашното състояние БСП има силите да управлява?

- БСП е единствената политическа сила, способна да победи ГЕРБ. Този неоспорим факт се дължи на работата на партията в последните години. Това отговаря на въпроса за потенциала ни да вземем властта. Но това може да стане само след избори, на които българските граждани да дадат ясен кредит на доверие и да ни поверят управлението на страната.

С какво алтернативният бюджет на социалистите е по-добър от бюджета, предложен от управляващите?

- Ако трябва да обобщя тази доста сложна тема, бих казал с целите. Целта на бюджета на ГЕРБ и "Обединени патриоти" е счетоводна. Всичко е подчинено на това да се намалят дефицитите и да се реализира балансирано салдо в края на разглеждания в Средносрочната бюджетна прогноза период, т.е. през 2021 година. Без да отричаме важността на тези показатели, в БСП смятаме, че те не може да са повод за отказ от провеждането на политика, в смисъл на търсене на решения на достигащите драматични измерения проблеми на българските граждани като ниво на доходи, неравенство, обезлюдяване, лошо здравеопазване и др. Затова в нашата алтернатива ние предлагаме бюджет, който да обезпечава реформи. Още повече, че по нашите изчисления това е напълно възможно при напълно приемливи бюджетни параметри. Например в бюджета на ГЕРБ е предвидено дефицитът за следващата година да е 0.5%, а в нашия той е 0.65 на сто. Това е така, защото залагаме на реална приходна част, а не, както от години правят нашите опоненти, да "скътават" стотици милиони, които знаят, че ще бъдат събрани, но предпочитат да отчитат като излишък, изразходван по усмотрение на правителството без санкция на парламента.

Подкрепихте протеста заради цените на горивата, преди това подкрепихте протеста на майките.  С какви мотиви - използвате недоволството на хората, за да печелите точки срещу ГЕРБ ли? Имат ли потенциал протестите да "срутят управленската конструкция"? Съдейки по социологическите проучвания, май не е така...

- Напрежение има. И то ще става все по-голямо. Не мога да гадая до какво ще доведе то, но надали ще е нещо добро, ако управляващите се правят, че не го виждат. Дали поради неспособност или нежелание, конструкцията, за която говорите, не е в състояние да даде убедителен отговор на нито един от въпросите на протестиращите. Напълно нормално БСП се солидаризира с исканията им, защото от месеци поставяме тези въпроси в парламента. Предложихме да не почиваме лятото, предложихме политики чрез промяна в ДДС, за да смекчим негативните последствия за покупателната способност на огромна част от населението от галопиращите цени. Не чуха гласът ни от парламентарната трибуна и днес закономерно слушат виковете пред прозорците на парламента. 

Вие бяхте един от четиримата депутати, чиито оставки бяха поискани от Камарата на строителите, за "набеждаване, което уврежда авторитета и доброто име на целия строителен бранш". Оттам предупредиха и че може да организират "граждански протести".

- Реакцията на Камарата на строителите ми е непонятна. В България големите инфраструктурни обекти се изграждат с публични средства - български и европейски. Основна работа на народните представители е да следят за начина, по който тези средства се изразходват. Не знам как е възможно да искаш оставката на някой за това, че си върши работата. Би трябвало да е обратното. Това, което поискахме, е независима експертиза на качеството на пътното строителство, която да бъде проведена в лицензирана европейска лаборатория и която да провери дали извършената строителна дейност отговаря на предварително заложените стандарти. Не виждам никаква причина да ревизирам искането си, както и да продължа да настоявам за прозрачно и ефективно изразходване на парите на българския и европейски данъкоплатец в тази, а и във всички други сфери.

Като успешна ли оценявате тактиката за частично напускане на парламента и "играта" с кворума?

- Надявам се тя да доведе до отрезвяване и чрез този натиск да принудим мнозинството да заработи по начин, по който позволява на Народното събрание да изпълнява конституционната си функция.

ДПС като че ли са по-повратливи опозиционери - хем успяват да извиват ръцете на управляващите с кворума, хем налагат приемането на закони, внесени от тях или пък преработването на внесени от мнозинството.

- ДПС имат собствено политическо поведение, което следим внимателно, но което не влияе на нашите позиции. Те преследват целите си и очевидно в този парламент често успяват да ги постигат. Нашите цели са други и ние отдавна сме заявили, че те са несъвместими с това мнозинство и излъченото от него правителство.

И пак ще ви попитам нещо, изхождайки от заявките на ДПС - те искат промяна, но промяна, изразяваща се в смяната на коалиционния партньор на ГЕРБ - патриотите. Вие също настоявахте за оставката на вицепремиера Валери Симеонов. Патриотите ли са "ахилесовата пета" на управлението? Или нещо друго?

- Ние внесохме три последователни вота на недоверие - за корупцията, в сферата на сигурността и в областта на здравеопазването. Искахме и продължаваме да настояваме за оставка на цялото правителство. Оставката на вицепремиера Симеонов е искане на протестиращи, което подкрепяме с нерегистрирането си в пленарна зала. Но, според мен, истинската ахилесова пета на управлението е в неговата неспособност за вземане на решения и няма значение дали тази неспособност се коренни в коалиционната формула или другаде. Констатацията е достатъчна, за да потърсим ново, по-ефективно правителство.

Много разнопосочни реакции предизвика президентското обръщение по повод 10 ноември. От ГЕРБ видяха пореден рунд от "институционалната война", а Цветан Цветанов дори обяви, че "Радев не може да излезе от сянката на БСП". Всеки упрек ли срещу управляващите отслабва държавата? 

- Президентът Радев каза на висок глас нещо, което много хора мислят, а всички усещат - демокрацията в страната ни не е даденост, спечелена веднъж завинаги. Тя трябва да се отстоява и тя е в опасност. Разяждана е от задкулисие и е отслабена от корупция. Ако от ГЕРБ се замислят за секунда, вместо инстинктивно да реагират с обвинения и квалификации, биха разбрали, че президентът Радев не говори само за тяхното управление, а за дълъг период, през който представителните институции са фасади, а реалната власт не зависи от изборните резултати. При ГЕРБ тези тенденции се усилват и предупреждението на Румен Радев към народа е повече от уместно.

Вашата прогноза - ще има ли предсрочни парламентарни избори идната година? 

- Ясно е, че символ на това правителство, което непрекъснато говори за стабилност, е напрежението и непрекъснатото очакване на някаква политическа криза. За догодина има насрочени два важни избора - за Европейски парламент и местна власт. Предсрочни парламентарни също са напълно възможни практически във всеки момент от днес до края на мандата.

 

Крум Зарков е роден на 21 ноември 1982 година. Завършил е Международно публично право и право на международните организации в Сорбоната. Паралелно се обучава в Института по политически науки в Париж, а след това и в Академията по международно право в Хага, Холандия.

Работил е в Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество и в Комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред в 41-вото и 42-ото НС. Член е на Изпълнителното бюро на БСП, зам.-председател на парламентарната група, член на правната комисия в 44-ото НС.

Разговора води Мария Иванова

Facebook logo
Бъдете с нас и във