Банкеръ Weekly

Валери Симеонов, вицепремиер по икономическата и демографската политика, пред в. "БАНКЕРЪ"

ДПС е партия на дървените философи


"Ще имаме купувач за ЧЕЗ в лицето на Гинка Върбакова, чиито средства за закупуване са обезпечени от продавача."

"Всякакви призиви за национализация са просто необолшевизъм, неокомунизъм."

"Хората няма да преценяват за тези четири години работа дали сме се карали, или сме се обичали, а какво сме свършили."


 

Г-н Симеонов, може ли скандалът около сделката с ЧЕЗ да разклати правителството и коалицията? Вече се проведе и протест.

- Не виждам такива шансове. Протестът е политически. Хората, които отиват на протеста, не знаят за какво са отишли. Такъв беше и случаят с вота на недоверие на правителството, който поиска БСП - мотивите пак не бяха ясни. С такива неаргументирани действия, дори и политически (защото политическите са на много ниско качествено ниво), не се постигат резултати. Резултати се постигат с основателни аргументи. А правителството и коалицията няма как да се разклатят. В случая става дума за една частна сделки, в която няма много опции държавата да се меси. Лъжа е това, че КЕВР може да се намеси и да я спре.  КЕВР може да взема отношение само за лиценза, ако има нарушение. А иначе решението е държавата да придобие един контролен пакет - дали са 34%, или т. нар. златна акция, т.е. контролна акция, която да се активира в случай на смяна на собствеността, всъщност държавата да има блокираща квота след съответните проверки на служби и т.н. Но това трябва да стане с промяна в законодателството.

Такава промяна ще е достатъчна ли да се реши въпросът?

Естествено, че да, тъй като, в края на краищата, частната собственост е равноправна с държавната, общинската и прочее. И тя е заложена в конституцията като неприкосновена. Оттук нататък всякакви призиви за национализация са просто необолшевизъм, неокомунизъм.

Но Вашият коалиционен партньор "Атака" настоява именно за това, и то от години.

- Нормално е, всяка партия си има свое разбиране. И след като "Атака" не е подложила на обсъждане този въпрос в коалицията, аз пък имам право да си кажа мнението като председател на "Национален фронт за спасение на България" - партия, която претендира да защитава интересите на средния и дребния бизнес.

Направи ли премиерът Бойко Борисов някакви грешки при разразилия се скандал с покупко-продажбата на ЧЕЗ?

- Конкретно в случая с ЧЕЗ - не. Даже го приветствам за нестандартния ход да проведе разговор с представителя на купувача. На всички ни е ясно, че Гинка Върбакова е представител на купувача. Но, така или иначе, добре беше, че се направи тази среща и се отиде на вариант, при който държавата да вземе един контролен пакет.

Аз смятам, че и чешката страна няма да има нищо против, защото това още по-сериозно легитимира сделката като законна и правова. В тази връзка приветствам решението на министър-председателя, както и на министър Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, с които се проведе срещата.

Вие казвате представител на купувача. Всъщност знаем ли кой е купувачът?

- Ами, знаем ли кой е купувачът... Купувачът е Гинка Върбакова. За мен  в случая нейната задача като купувач и възможността да закупи активите е облекчена. Макар че тя има много малко средства, едва 5% може да осигури от стойността, аз съм сигурен, че чешката страна съдейства за съответен банков кредит от сериозни европейски банкови институции, за които Гинка Върбакова говори.

Така че в случая ще имаме купувач в лицето на Гинка Върбакова, чиито средства за закупуване са обезпечени от продавача. Не казвам, че не трябва да се проучи въпросът с присъствието на руски капитали. Но те още не са факт.

Но Вие казахте, че Върбакова нито има капацитет, нито опит да управлява такова дружество.

- Какво да Ви кажа... дружеството ще си работи, както и до момента си е работело. Мениджърският състав най-вероятно ще бъде същият, въпреки че Гинка не знае какво е трафопост. Тя всъщност е представител на собственика, така че не е задължително да знае. Управлението ще се извършва от други лица - и то може да бъде успешно или неуспешно, и не е задължително винаги да бъде свързвано със собственика.

Това ли имахте предвид? А не че Гинка Върбакова е подставено лице на друг купувач?

- Не виждам кой друг купувач може да бъде. Защо трябва да  работи с подставено лице? Каква е ползата? Дайте да помислим. Кое е притеснителното в цялата тази сделка? БСП абсолютно спекулират, че, виждате ли, сега ще се вдигне цената на тока. Нищо подобно. Цената на тока се определя от КЕВР - нито от Гинка, нито от ЧЕЗ. Някой обърна ли внимание на един много положителен факт? Това, че от капитал в чешки ръце енергоразпределителното дружество се трансформира в дружество с капитал в българска фирма. Което е много по-добре. За тази работа Виктор Орбан потроши десет години - да прехвърли голяма част от големите фирми в Унгария в ръцете на унгарски капитал. Когато собственикът ти е в държавата, много по-лесно и по-добре се работи. А при включването на държавата в контролна функция за защита на националните интереси от гледна точка на сигурността ще се гарантира, че няма да се направят някакви офшорни салтоморталета.

Това също е много важно всички да го знаят. ЕРП-то не е хотел, който можеш да продадеш. ЕРП-то е жив организъм, който има стойност само ако работи. Ако спре, то няма стойност и никой няма да отиде да го купи. Никоя офшорка няма как да го продаде това ЕРП. Тя няма на кого да го продаде. В момента, в който спре или започнат неблагополучия с това ЕРП, неговата цена се срива и на борсата, и на пазара, навсякъде. То или съществува и печели. Или просто няма как да оцелее. Има специфика в този вид търговска дейност - и в електроснабдяването, и в съответното обслужване на абонати.

Има ли напрежение в патриотичната коалиция? В последно време прехвърчат искри между Вас и Волен Сидеров, между Вас и Красимир Каракачанов. Говорите си през медиите.

- Това са си наши вътрешни отношения. Винаги съм казвал, че когато се работи, се появяват разминавания, има търкания. Сигурен съм, че и занапред ще има търкания. Някои са преодолими, други - не. Някои са от значение за работата на коалицията, други са все по-малко значими. Нали се сещате, че няма как коалицията да се разпилее заради една Катя Анева (пиарката на ВМРО - б.ред.) например.

Но това често прехвърчане на искри между вас, Патриотите, създава впечатление и в журналистите, и в анализаторите, и в обществото, че лодката се клати.

- Журналистите, образно казано, са пиранки в мътна Амазонка, които настървено търсят някаква плячка. Оставете какво приказват медиите. Много по-важно е каква работа върши малката коалиция и каква работа върши голямата. След две, три, четири седмици всички приказки за напрежение в нашата коалиция ще бъдат забравени. И хората няма да преценяват за тези четири години работа дали сме се карали, или сме се обичали. А ще преценяват какво сме свършили. Това е най-важното. Трябва да се подчертава, че тази коалиция работи и бих казал - по най-успешен начин. За десет месеца са направени неща, които не са станали за 29 години. И някак си хубавите неща - положителните, успехите да остават удавени в калта на опозиционното плюене. Това ми е болно на мен. И мисля, че медиите не трябва да падат на това ниско, ембрионално ниво, за да ангажират вниманието на своите читатели, зрители, слушатели с повърхностни скандали.

Защо никой не забелязва големия успех, който мина миналата седмица с решението на парламента за трудовата мобилност, с облекчаване на режима за "синята карта"? Тези решения са изключително съдбоносни за българския бизнес. Ние облекчихме възможността на гражданите от български произход да влизат в България и да работят без визите, без да минават през тази унизителна и продължителна процедура по мотане и разтакаване - да излезеш от държавата, отвън да подадеш документи и пак да влезеш. Всичко това вече е минало. Промяната мина с достатъчно голямо мнозинство. Предприятията вече не са длъжни да представят списък със специалности, както беше преди. Нито пък процентите са толкова унизително малки - от 10% за чуждестранни работници те вече са до тридесет хи пет. Нито пазарен тест ще се прави - да уведомяваш синдикати, още кой ли не и арменския поп, че имаш нужда от работници. В момента производството се задъхва от липса на работна ръка. Икономиката на България крее. Връщаме чуждестранни инвеститори заради липса на работна ръка. Има стотици хиляди хора от български произход, специалисти, патриоти, на които им пречим да дойдат, да получат "синя карта". Ето това сега е решено.

Друг пример. Решихме въпроса с оградата. Повредите по нея ще се оправят по една много по-ускорена процедура. Между другото, някой отчита ли, че в България няма имигранти? Що така бързо го забравихме? Най-малък е мигрантският поток в България - нулев, в сравнение с всички държави в ЕС. Даже в Швеция, във Финландия има много повече бежанци, отколкото в у нас.  Някой да го забелязва това нещо? То е успех на правителството, на това правителство. Всички тези неща отиват на кино, като започнем да се занимаваме с поредните фобии на политическата Шушана, на чалга звездата, която води опозицията от скандал на скандал. Обидно е, дребнаво е.

Как ще коментирате, че ДПС вече дава знаци, че се готви да влезе в управлението на държавата, независимо дали след преформатиране на правителството и коалицията, или след предсрочни избори?

- По принцип ДПС е партия на дървените философи, които боравят с купешки приказки, чуждици и шаблони, които самите те не разбират. От ДПС колкото и да дрънкат, каквото и да пеят, каквито и маанета да припяват, мога да Ви уверя, че в момента няма никаква ситуация те даже да сънуват "мокри сънища" за връщане във властта. Няма нито ситуация, нито скоро ще имат този шанс. Това е моят коментар.

 

 

Валери Симеонов е роден на 14 март 1955 г. в Долни Чифлик, област Варна. Завършва математическа гимназия в Ямбол с пълно отличие, а след това електроинженерство във ВМЕИ-София. Предприемач, собственик на телевизия СКАТ. Основател и председател на "Национален фронт за спасение на България". Депутат в 43-ото Народно събрание от коалиция "Патриотичен фронт", в която партията му НФСБ е с ВМРО. А в 44-ия парламент от "Обединени патриоти", където влиза и "Атака".

Facebook logo
Бъдете с нас и във