Банкеръ Daily

Емил Христов, заместник-председател на Народното събрание от ГЕРБ, пред в. "БАНКЕРЪ"

БСП наложи противопоставянето в парламента


"Нека ръководството на БСП да каже лошо нещо ли е Народният съд, престъпление ли е избиването на хиляди хора от него?"

"Натискът отляво, естествено, ражда противоположно по знак и равно по сила противодействие."

"Не може да бъдем наричани "нотариат, само защото  премиерът е наш и ние подкрепяме неговите предложения."

 

Г-н Христов, ГЕРБ не взе ли главата на Валери Жаблянов като отмъщение за свалянето от председателския пост на г-н Главчев?


- Не, ние не вземаме глави. Просто беше гласувано едно решение, с което г-н Жаблянов беше отстранен от заместникпредседателското място. И не може да говорим за отмъщение. Аз обаче ще Ви предложа един друг дискурс. Тази сутрин (сряда - б.р.) по признание на човек от БСП разбрахме, че г-н Жаблянов е бил натоварен от ръководството на партията да напише тази позиция. Тоест тук вече говорим за това, че той е представил вижданията на социалистите, включително и за "Народния съд". Това не е негова лична инициатива. И след като е бил натоварен да изрази тази позиция, те не могат да кажат: "ние не знаехме". Значи той изразява тяхната позиция. Солидаризирането им с него след това, когато говорихме за моралния акт, те го подкрепиха. Това още един път показва, че те наистина са солидарни с казаното от него. Направи ми впечатление обръщението, което използва г-н Жаблянов в пленарната зала. Той се обърна с "госпожи и господа, другарки и другари", разделяйки народните представители, което говори за по-голямо разделение.

Между другото, аз съм разговарял с г-н Жаблянов и ние имаме много общи виждания като заместник-председатели на парламента. Беше ми много странно защо се случи цялата тази работа. На мен ми се струва, че беше направен опит за реабилитация на едни други времена, на едни други институции. Не ми се иска да продължа да мисля в тази посока.

Не се ли заблуждавате, тъй като Жаблянов не е оправдал Народния съд от трибуната в парламента, а е написал едно изречение в партийна позиция и е изразил лично мнение? Излиза, че е отстранен от заместник-председателския пост, защото е изразил лично мнение като член на една опозиционна партия?

- Не,това не е лично мнение и аз ви го казах. Има свидетели на изказването, че той е изпълнил нареждане на ръководството на БСП. Така че тази позиция не изразява личното му мнение, а изразява мнението на ръководството. Безпокои ме също и друго. Г-н Кирил Добрев излезе и цитира декларацията на БСП от 1991 година. Само че там нищо не се казва за Народния съд, не се заклеймява, че е бил зло. Там не се говори за жертвите на Народния съд. Те се извиняват на репресираните, извиняват се на унижаваните - да. Но да кажат Народният съд зло ли е? Извиняват ли се на избитите от Народния съд? Ако това беше направено в тази декларация от 1991 г., ние днес този разговор нямаше да го водим. И аз лично бих поставил акцента върху това - нека ръководството на БСП да каже лошо нещо ли е Народният съд, престъпление ли е избиването на хиляди хора от него? Опитаха се да го оправдаят и с московския документ, и с произтичащото от споразумението на съюзниците. Само че този съд е създаден през 1945-а и даже малко по-късно. Иначе съм съгласен, че е неприятен случай, когато се отстранява заместник-председател на Народното събрание за такива виждания. А те съвпадат в голяма степен, само че с обратен знак, с вижданията на привържениците на Луков марш.

Тази тема за един режим от миналия век, т. нар. комунизъм, не измества ли постоянно много по-важни за обществото въпроси и проблеми - за доходите, за безработицата, за икономиката? Парламентът не се ли занима трета седмица с комунизма?

- А може би това е било предвидено още преди 30 години...

Кое?

- Ами, да не се затвори тази страница, за да може да се занимаваме непрекъснато с нея. Ако всичко беше свършено тогава, ако тази страница за комунизма беше затворена, както беше затворена в другите бивши социалистически страни, дори в Русия е затворена със закон за комунистическата партия, смятам, че днес щяхме да се занимаваме с други неща. Но явно тогава са мислели в перспектива много напред, за да стигнем дотук.

А по въпроса колко ни е безработицата - самият факт, че приемаме закон, с който позволяваме облекчен режим за влизане в България на търсени специалисти, означава, че ние имаме нужда от квалифицирани кадри...

Защото нашите напуснаха страната....

- Да, защото нашите напуснаха. Но нашите работници заминават за чужбина още от началото на 90-те години. Вижте каква е миграцията на българите за 25 години и ще установите, че тя непрекъснато намалява. Сега ще кажете: ама, защото всички вече напуснаха. И това не е вярно. Аз ходя в предприятията, срещам се с хората - и с работници, и с бизнес - и знам какво точно е положението.

Не наложи ли ГЕРБ един силов подход в този парламент, да се приемат закони на инат?

- Дайте ми пример с един закон на инат.

Антикорупционният закон  например.

- Той не е приет на инат. Той е изискване на времето.

Добре, но и БСП имаха законопроект. Нямаше ли как да се постигне консенсус?

- Вижте, още от началото на функционирането на този парламент БСП наложи противопоставянето. От тяхна политическа гледна точка то е обяснимо. А те и нямаха кой знае какъв друг избор. Те трябваше да се обозначат като другата страна на парламента. Може би опозиция е твърде изтъркана дума. Алтернатива също е изтъркана, въпреки че те не биха могли да бъдат такава. Така че БСП заложи тези отношения вътре в парламента. Трябваше ли председателят Главчев да подава оставка по този начин?

Кой начин?

- Чрез извиване на ръце.

Кой му изви ръцете? Той каза, че доброволно си подава оставката, но преди това имаше среща с г-н Борисов.

- Не, не. Напускането на залата от БСП и заявлението, че няма да влязат обратно, постави пред г-н Главчев морален проблем - дали той да продължи да бъде председател и в парламента да няма опозиция. Добре е в парламента да има опозиция. Това беше много лесно решима дилема за него. И той наистина взе едно добро държавническо решение. Така че сблъсъкът, натискът отляво, естествено, ражда противоположно по знак и равно по сила противодействие. Те натиснаха от едната страна - и не говоря само за Главчев, а за отношенията, изказванията, за начина, по който започна да функционира парламентът, доведе до ответна реакция. Същото е и с президента.

ГЕРБ се кани да избере за шеф на новия антикорупционен орган Пламен Георгиев, настоящ председател на КОНПИ, който е бивш прокурор и е със спорна репутация, тъй като е оневинил премиера по един скандален случай...

- Не бих искал да обсъждам репутацията на когото и да било, най-малкото на кандидат за някаква позиция.

Ще вземете ли под внимание и кандидатурата на БСП - д-р Николай Николов?

- Убеден съм, че всички парламентарни групи ще вземем под внимание всяка кандидатура, която и да е тя. Без да се съобразяваме с това какво се говори и за кого се говори.

Имате ли проблеми с коалиционните партньори от "Обединени патриоти"? Валери Симеонов често критикува и недоволства.

- Г-н Симеонов сам си коментира изказванията. Аз не бих могъл да коментирам негови изказвания, а и не би трябвало. Що се отнася до работата с колегите от "Обединени патриоти" в парламента, винаги намираме общ език и лесно се разбираме. Те са коректни, когато стане дума за това какво правим, много често сме съвносители на един и същи законопроект. Така че за нас тук, в парламента, няма никакъв проблем в работата с Патриотите.

Не са ли твърде много скандалите в парламента все пак? То не остава време за сериозна работа. Това изнервя обществото.

- Да. Но ще ви дам един пример - за да видите генезиса, откъде тръгват скандалите. Помните ли, когато направихме комисията за новия боен самолет? Веднага бяхме обвинени, че това е едва ли не военен трибунал - и това е обвинение към парламента! Бяхме наречени "лобисти", "беквокали". Сега сме наречени "нотариат". Ние не сме отговаряли по никакъв начин. Аз бях изключително внимателен като председател на временната комисия, никой от нас не си позволи тогава да отговори на нападките. Между другото, имаше и много неприятни лични нападки в социалните мрежи. Но никой от нас не си позволи да отговаря. Нещо повече. Докладът на комисията беше изключително балансиран, там се казаха истини, но ние не прекалихме. Не сме измислили нищо, работехме с документи. Разговаряхме с всички министри, отдадохме дължимото на екипа, включително и на ген. Радев като ръководител на екипа в един определен период. Така че от страна на парламента никога не е имало инициатива да напрягаме отношенията с когото и да било. Но нас непрекъснато ни обиждат и ни нападат. Говорихме с г-н Борисов и той най-накрая реши да ни защити - все пак ние сме неговите депутати, от една и съща партия сме, заедно се явяваме на избори. Ние и премиерът имаме една платформа, казали сме на избирателите едно и също. Нормално е да подкрепяме премиера си. Нормално е да приемаме неговите предложения просто защото това е нещото, което ние заедно сме направили и което сме казали на хората. Не може да бъдем наричани "нотариат" само защото  премиерът е наш и ние подкрепяме неговите предложения, както и тези на министрите на ГЕРБ, с които заедно сме убеждавали българския народ да гласува за нас. И въпреки всичко ние сме добронамерени - и към президента, и към БСП. 

 

 

Емил Христов е роден на 5 юни 1957 година. По образование е инженер, завършил е Висшето военно училище в Шумен и Военната академия в София. Служил е в 31-ва фронтова зенитно-ракетна бригада в Стара Загора и в 61-ва Механизирана стрямска бригада в Карлово. Бил е начело на един от първите български контингенти в Босна. В периода 2004-2005 г. е началник на група за стратегическо планиране към Командването на Многонационалните сили в Ирак. Два мандата е председател на Общинския съвет в Стара Загора и заместник-председател на УС на Националната асоциация на председателите на общински съвети. Депутат в 44-ото НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във