Банкеръ Daily

В интервю за в. "БАНКЕРЪ":

Вицепремиерът Томислав Дончев: Гася пожари!

Посочихте спрените плащания по "Околна среда" като една от основните причини за очертаващото се връщане на средства към Брюксел. Но според изнесените данни става дума за проблеми, възникнали по време на предишното ви управление.

- Истината е, че проблемите за страната ни не дойдоха от самото спиране на програмата, а от последвалите реакции на тогавашните управляващи. И в случая ще бъда съвсем конкретен - неведнъж се е случвало в периода 2010-2013-а на бюрото ми да дойде одитен доклад с подобни констатации. Но заедно с колегите веднага предприемахме мерки - ако смятахме нещо за неоснователно, изготвяхме стриктна аргументация до службите на комисията. Ако пък приемахме забележките за основателни, влизахме в преговори, признавахме грешките и предлагахме конкретни решения. Този подход работеше, най-малкото предвид факта, че не сме изпадали в такава тежка ситуация. Дефектът сега дойде оттам, че на най-високо политическо ниво беше широко оповестено как в България контролната система не работи. И това бе повторено многократно (б.а.- изявленията бяха направени от бившия вицепремиер Зинаида Златанова). А щом ръководителят на системата за управление на европейските пари твърди, че тя не работи, не знам каква по-различна реакция можеше да очакваме от Брюксел. Нещо повече, в опита да се убеди ЕК, че се предприемат решителни действия, бяха наложени повсеместни финансови корекции, в някои случаи напълно неоснователни.  Което е все едно, ако, не дай си Боже, имате пожар в даден дом, да използвате толкова силна струя вода, че да съборите цялата къща. Не отричам обаче, че ситуацията с възлагането на обществени поръчки у нас въобще не е съвършена и създава редица проблеми. 

В предишния мандат направихте промени в Закона за обществените поръчки. Миналата година нормативът също бе основно ремонтиран. Сега като че ли пак има такива намерения.

- Време е да се спре с промените в Закона за обществените поръчки. От толкова поправки той вече е заприличал на дреха, която така е кърпена, че нито цветът й личи, нито формата. В него има редица изисквания, които са отговаряли на някакви нужди преди години, но нямаме разпоредби за проблемите от настоящето. А до края на следващата година трябва да транспонираме и европейската директива за публичните търгове. Поради това мисля, че е дошъл моментът да се направи изцяло нов закон. И амбицията ни е това да бъде факт още в началото на следващата година. 

Цялото интервю с вицепремиера Томислав Дончев може да прочетете в категория "Интервю", Премиум съдържание.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във