Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златото да не разчита на изборите

Ще са необходими много повече фактори, отколкото са турбуленциите след междинните избори в Щатите, за да бъде   "рестартиран"  подемът на златото, смятат парични мениджъри, между които е и Стийвън Ланг от "Франклин Темпелтън инвестмънтс". Ланг подчертава, че опасенията от по-нататъшни лихвени увеличения на Федералния резерв ще компенсират всеки краткотраен ръст на търсенето на жълтия метал като спасително убежище. Зелените пари и усложнените отношения между Щатите и Китай също ще се върнат на сцената като катализатори на "златната" търговия.

Поскъпването на златото, чиито котировки през октомври постигнаха първия си от март насам месечен ръст, спря през миналата седмица, след като стабилният долар и подемът на световните борсови индекси ограничиха търсенето на скъпоценната суровина. Публикуваните  в началото на ноември данни в Щатите пък показаха, че хеджинговите фондове са увеличили нетните си залози във фючърси и опции срещу жълтия метал, довели до първата му за последните пет седмици  загуба.

Експертите от бранша посочват, че привлекателността на златото, което не носи лихвени проценти, намалява заради по-високите лихви, а силният долар ограничава търсенето на ценния метал като алтернативен актив. И двете сили са допринесли за поевтиняването на златните фючърси с почти 6% от началото на годината  въпреки октомврийския си ръст от 1.6%, провокиран от срива на световните борсови индекси.

Анализаторите са обединени около базов сценарий, при който щатският растеж ще остане силен, и лихвите, макар и постепенно, ще продължат да растат. Което означава, че цената на златото ще продължи да се върти в кръг.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във