Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Златният принос на Русия

Президентът Путин се любува на златното блокче

Две години след началото на геополитическата офанзива на руския президент Владимир Путин в Украйна през 2014-а златото отчете първия си годишен ръст. Предхождаше го  четиригодишно хлъзгане надолу.  И вероятно ще повтори успеха си и през 2017-а - подкрепен от икономическите и политически сътресения от BREXIT до Северна Корея жълтият метал е най-печелившата суровина през тази година.

"Банк России" е увеличила с над 200% златните си покупки и е качила дела на "кюлчетата" в международните си резерви до най-високата  стойност, която е постигана  през 17-годишното властване на Путин, сочат данни на Световния съвет по златото.

Само през второто тримесечие руските централни банкери вече са "напазарували" 38% от цялото количество благородeн метал, придобит от централните банки по света.

Подемът на златните котировки позволява на "Банк России" да продължи да увеличава резервите си и същевременно да се въздържа от покупки на чуждестранни валути.  Тя е сред броящите се на пръсти централни банки, които са съхранили  доверието си в скъпоценния метал на фона на намалялото до най-ниското за последните две години ниво на търсене на суровината.  В случая обаче най-важното е, че златото е утвърдена инвестиция  във времената на геополитическа несигурност като сегашната, при санкции и задълбочаващ се разрив със САЩ.

Освен че е най-едрият купувач на злато, Русия е и един от  трите най-големи производители на метала. Което позволява на "Банк России" да пазарува направо от местните миньори чрез търговските банки, а не на открития пазар.

Откакто през 2007-а Москва ускори златните си покупки, златните вложения на Русия скочиха четворно - до 1716 т в края на юни 2017-а.Така тя стои  непосредствено след Китай и след  комбинираните златни инвестиции на Турция, Индия и Мексико, сочат данни на Световния съвет по златото. Това качва до почти 17% дела на скъпоценния метал като дял в  руските чуждестранни резерви, които са  427 млрд. щ. долара. Ако запази темпото на покупките, Москва ще добави грубо 200 т към златните си резерви, точно колкото са били годишните й "придобивки" през 2015-а и 2016-а.

Председателят на "Банк России" Елвира Набиулина твърди, че част от валутните резерви на страната са в злато, за да се гарантира диверсификацията им. Цялото количество се съхранява на територията на Русия, а управлението на инвестициите в благородния метал се осъществява отделно от активите в чуждестранни валути.

Въпреки че цените на златото  са се повишили с около 11% от началото на 2017-а, те са паднали  драстично през септември. Плановете на Федералния резерв да затегне паричната си политика (респ. да качи лихвите) пресушава допълнително интереса към метала. Златните контракти с незабавна доставка се котираха за 1275 щ. долара за тройунция в късните следобедни часове на 4 октомври. 

Високият дял на златото във валутните резерви на Русия не безпокои кредитната агенция "Фитч рейтингс", присъдила оценка "ВВВ-" с положителна перспектива на Русия. Просто защото тези запаси трябва да са ликвидни, а благородният метал, подобно на другите борсови стоки, отговаря на това условие. Кредитните експерти посочват, че ако не са  щатските санкции, руският рейтинг би бил по-висок с една степен.

Facebook logo
Бъдете с нас и във