Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Застраховки срещу пазарни рискове

Колебанията на фондовите борси са силни, но търговията на опции показва, че апетитът на инвеститорите за защита срещу този риск не се е повишил. Което пък е индикатор за необходимостта от хеджиране, според експертите  на "Голдмън Сакс груп". Банковите стратези под ръководството на Джон Маршал отбелязват, че "голям брой" застраховки на индекса S&P 500 са изтекли през последните три седмици, оставяйки средният инвеститор по-силно изложен на обрати в търговията на акции. Междувременно индексът CBOE Volatility Index (VIX), отчитащ размаха на колебанията, е увеличил почти двойно стойността си през първото тримесечие заради световните търговски търкания и заради  промяната на паричната политика на Федералния резерв - все събития, разклатили пазарите. В началото на седмицата в Ню Йорк той достигна почти 24 пункта и впоследствие се понижи в близост до 23 пункта.

Макар че най-мощните колебания бяха до голяма степен овладени на фондовите борси, ръстът им може да потисне апетита за риск към други класове активи през следващите месеци и евентуално да предизвика турбуленции "на широк фронт", предупреждават експертите от  "Голдмън Сакс".

Инвестиционната банка откроява седем основни фактора като най-голяма заплаха за финансовите пазари - кредитен спад, забавяне на растежа, растящи лихви и инфлация, щатски пазарен риск, щатски цикличен риск, китайски риск, европейски риск и опасност от повишение на цените на петрола. След щателен анализ на връзките между всеки от рисковите фактори и всичките класове активи стратезите препоръчват и най-евтините варианти за защита за всеки опасен сценарий.

Инвеститорите, които се страхуват от кредитен стрес - водещ индикатор за световна финансова криза, трябва да купуват опции на Utilities Select Sector SPDR Fund (който включва само акции на компании от сектора на услугите от S&P 500). Както и на Consumer Staples Select Sector SPDR Fund (обхващащ книжата на фирми, предлагащи всекидневно ползвани стоки и услуги като храна, облекло или други продукти за лично ползване).

На хората, притеснени  от растящите лихвени проценти или  от инфлацията, банкерите  препоръчват  деривативите на търгувания на борсата фонд VanEck Vectors Gold Miners ETF, инвестиращ поне 80% от активите си в компании с участие в добива на злато. Както и на iShares 20+ Year Treasury Bond ETF - фонд, следящ инвестиционните резултати на индекс, съставен от щатски облигации с остатъчни срокове до падежите над 20 години.

За хеджиране срещу загуби от щатските базови борсови индекси стратезите на "Голдмън Сакс" не препоръчват да се купуват опции на S&P 500, защото са по-скъпи и по-неизгодни от европейския индекс Euro Stoxx 50. Както и от фонда WisdomTree Japan Нedge Equity Fund, инвестиращ в акции на японски компании и същевременно застраховащ вложенията срещу колебания в обменния курс щатски долар - японска йена.

Рискът от охлаждане на стопанския растеж на Китай може да се застрахова най-изгодно чрез инвестиции в опции на Euro Stoxx 50, а също на фонда Shares MSCI Тaiwan ETF и на китайския индекс Hang Seng Enterprises Index.

Опасността от евентуално забавяне на европейския ръст може да се застрахова чрез няколко варианта на  инвестиции: в Euro Stoxx 50, в английския борсов индекс FTSЕ и в iShares MSCI EAFE ETF, търгуван на борсата фонд, който следи инвестиционните резултати на индекс, съставен от акциите на компании с голяма и средна капитализация на развитите пазари без САЩ и Канада.

Нефтеният риск може да се парира чрез инвестиции в акции и търгувани на борсата фондове с висока корелация с петролните котировки и ниски цени на опциите. Това са United Statesil Fund (търгуван на борсата фонд, следящ дневните движения на цените на лекия петрол сорт WTI) и Energy Select Sector SPDR Fund, който държи акции на щатски компании с висока пазарна капитализация от енергийния сектор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във