Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Засилва се търсенето на инвестиционни убежища

Николай М. Ваньов,

Финансов експерт

 

Седмицата, която преживяха  финансовите пазари, бе изключително интересна. Международните пазари на държавен дълг останаха по-скоро в периферията на случващото се на капиталовите пазари. Там основните индекси в сряда отбелязаха сериозни спадове, водени главно от засилващите се притеснения  на инвеститорите от  търговската война между САЩ и Китай, а също  от някои намеци за забавянето на  растежа  на корпоративните резултати през третото тримесечие, както и от сериозните ръстове при основните доходности, които вече влияят на базовите показатели за оценка на акциите.

Въпреки сериозните движения на основните американски капиталови индекси като "Дау Джоунс Индъстриал Евъридж" и "Насдак"  доходностите по трежъритата направиха по-скоро коригиращо  движение след сериозните ръстове от миналата седмица. Трежъритата изтриха 6.6 базисни точки от десетгодишния си доход - до 3.168%, като основното понижение се случи именно в сряда. Допълнителен стимул да се търсят  инвестиционните убежища  бе и поведението на президента на САЩ Доналд Тръмп, който влезе в открит конфликт с президента  на Фед  - Джеръм Пауъл, заявявайки в Туитър, че основните лихви не бива да бъдат повишавани.

Движенията на основните капиталови индекси в Европа бързо последваха тези в САЩ, като в четвъртък почти всички светнаха в червено. На този фон най-печеливши бяха инвеститорите в германски облигации, чиято доходност претърпя най-сериозна корекция - от цели 5.2 базисни точки в десетгодишния матуритет до 0.52 % в края на седмицата. За сравнение, френските ДЦК със сходна срочност  изтриха 2.7 базисни точки от доходността си през седмицата - до 0.876 на сто.

Движението на доходностите в еврозоната бе допълнително усилено и от поредната порция италиански политически проблеми. След няколкоседмични спорове в крайна сметка в понеделник популисткото правителство на Ботуша предложи бюджета за следващата година, в който е заложен дефицит от 2.4% от БВП, което провокира поредната порция сблъсъци с европейските институции. В крайна сметка пазарите отново поставиха италианските дългове под натиск, като в десетгодишния матуритет станахме свидетели на ръст на доходността от цели 17.2 базисни точки до 3.596 процента. Движенията на испанските доходи бяха сходни, което показва известен риск от зараза в периферията. При десетгодишните ДЦК те се повишиха с 5.1 базисни точки до 1.626 на сто.

Във Великобритания Брексит си остава основна тема. Освен цялостната нагласа на инвеститорите към по-ниския риск на държавните дългове  джилтовете получиха допълнителна подкрепа и от поредната седмица на спорове относно границата между двете Ирландии, подклаждани този път от републиканското правителство. В крайна сметка десетгодишните джилтове приключиха седмицата при доход от 1.688% и спад от 3.2 базисни точки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във