Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Замислят края на монетарното изобилие

Истеричната военна реторика, с която "замерят" Северна Корея и стопанина на Белия дом, пренасочиха сериозни средства към паричните убежища при кризи, включително и към щатския долар, а той почти от седмица се гърчи в близост до цена 1.18 за едно евро. Задграничните инвеститори са изтеглили чисто 55.5 млн. щ. долара от пазара на акции в Южна Корея на 9 август, по сметки на агенция "Блумбърг", основани на официални данни. Южнокорейският вон и борсовият индекс на страната Kospi претърпяха сериозни загуби на 9 август. Размахът на колебанията на Kospi 200 е скочил с 30%, а цената за застраховане на петгодишните държавни облигации срещу спиране на обслужването им се е повишила до 60.75 базови пункта.

В същия ден златото поскъпна над 1270 щ. долара за тройунция, японската йена се повиши до 109.70 за един щатски долар, суровият петрол сорт WTI достигна 49.58 щ. долара за барел, а сорт "Брент" - 52.65 щ. долара за барел. Най-големи печалби сред основните парични единици на страните от Г-10 реализира швейцарският франк и редом с него - йената. А еврото "докосна" котировка от 1.1690 щ. долара.

Досега инвеститорите като цяло се абстрахираха от рисковете, свързани със Северна Корея, и качиха цената на Kospi със 17% от началото на годината. А ако се обърнем към историята на отношенията между "двете Кореи", пазарите обичайно бързо се възстановят след спадането на градуса на напрежението.

На 21 август 2015-а (петък), когато севернокорейският лидер Ким Чен Ун разпореди на армията си да се готви за война с Южна Корея, южнокорейският вон падна с 0.8% и след това - в понеделник, с още 0.4%, преди до сряда да заличи цялата загуба.

Между март и началото на април 2013-а, когато Пхенян нажежи реториката за детониране на ядрено устройство, вонът загуби над 5%, които възстанови до началото на май.

Не липсват инвеститори и анализатори, които определят възходящия лихвен цикъл на Федералния резерв и потенциалното нормализиране на политиката на Европейската централна банка като по-големи от геополитическите рискове за развиващите се пазари, какъвто е и южнокорейският. Те признават, че пазарната реакция е оценка както на геополитиката, така и на ликвидността. Същевременно отчитат, че стопанствата от двете страни на Атлантика се развиват достатъчно добре, за да започне изтегляне на паричните стимули. Подобни инициативи се очакват не по-рано от септември. Което изнервя доста играчи по отношение на ликвидността.

Като най-важно събитие за тазгодишния отпускарски август се сочи годишният симпозиум на централните банкери в Джаксън хол - от 24 до 26 август. Миналогодишният даде началото на 19-седмичен подем на доларовия индекс, предизвикан от лихвените коментари на шефа на Федералния резерв Джанет Йелън. Тази година очите на финансистите са вперени в председателя на ЕЦБ  Марио Драги, от когото те очакват да даде насоки за евентуалното изтегляне на паричните стимули след продължилото повече от две години ударно помпане на пари в стопанството на еврорегиона. Подобни коментари със сигурност могат да подкрепят възхода на еврото, което от началото на годината е поскъпнало към долара с 11 процента. Това е лоша новина за доларовия индекс (който следи курса на зелените пари към други основни валути), в който еврото има 58% тегло. Той в момента е в близост до 93 пункта и отчита най-голяма загуба за първите седем месеца на тази година от 1986-а насам.

Неспособността на Тръмп да овладее политическото положение в Щатите и да започне да изпълнява предизборната си програма за фискални стимули и за данъчна реформа определено отказват инвеститорите от американския долар. Което в никакъв случай не вреди на щатското стопанство и дори помага на местните износители. 

За валутните играчи обаче ключовият елемент от май насам е силата на еврото, подкрепяно от солидните фундаментални показатели на еврозоната. Поредните добри новини дойдоха от Италия - индустриалният продукт на страната се е увеличил с 1.1% през юни спрямо май при очакван месечен подем от 0.2%, съобщи статистическата агенция на страната на 9 август. На годишна база юнският ръст е 5.3 процента.

Производственият скок може да повиши прогнозите за увеличението на БВП на Ботуша през второто тримесечие до около 0.4% - колкото и през първото. Ширещият се оптимизъм, че третото по големина стопанство на еврозоната върви към подобрение през тази година, е следствие от поредицата по-добри от очакванията фундаментални показатели - от продажбите на дребно до пазара на труда, където юнската безработица се понижи до най-ниското си равнище от 2012-а досега.

Ако в Джаксън Хол Марио Драги потвърди края на монетарното изобилие, валутните търговци ще започнат да залагат по-ударно на сближаването на лихвените политики на Федералния резерв и на ЕЦБ, което се очаква да подкрепи еврото и да натисне надолу долара. И единствената надежда за зелените пари ще е техническата корекция. Доларовият индекс се е устремил към 91.91 пункта - най-ниската стойност за 2016-а. Ако тя бъде пробита, това ще е краят на възходящия доларов цикъл и началото на още по-голям срив.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните три дни на миналата седмица и в първите два на тази беше много активен. Средният дневен валутен оборот достигна 2416 млн. евро (4725 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.2% дял от купената и продадена валута.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във