Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Загадки и вълнения при разпродажби с хъс

Гено Тонев

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Последните няколко седмици бяха доста вълнуващи за инвеститорите в български акции. Започна  като леко превишение на броя на продавачите  над купувачите (особено на акции от "Софарма" АД) после движението надолу се превърна в силен тренд, чието дъно (засега) бе достигнато в понеделник (18 септември). Продавачите в този ден бяха в общи линии навсякъде и това доведе до почти 3-процентен дневен спад за най-стария ни индекс SOFIX. Останалите борсови барометри също отчетоха натиска на мечките, но най-големи бяха разпродажбите на акции, включени в най-представителния ни индекс. Равносметката след достигнатото дъно в първия ден от седмицата бе красноречива - за последния месец SOFIX бе загубил над 8% от стойността си, слизайки от върха при малко над 730 до 670 пункта. Подобно бе представянето и на BGBX40, който отчиташе понижение от 7.3% от върха си  месец по-рано. С по-леки рани се измъкнаха BGTR30, който след понеделник губеше "само" около 4.6 на сто за месец, и индексът на компаниите за недвижими имоти - BGREIT, понижил се с малко над 3% за периода.

В основата на всичко, в това число и на разликите в представянето на индексите, бе "Софарма" АД. Или поне така изглежда на пръв поглед. Най-голямата до миналата седмица публична компания у нас преживя спад от над 17% в рамките на месец, слизайки от почти 4.97 лв. до 4.12 лв. /в единични сделки/. Необичайно, да не кажа странно, поведение за компания, която, дори след подобно понижение, има пазарна стойност от над 550 млн. лева. При изтъргувани над 1.3 млн. акции по време на целия спад, неизбежен изглежда въпроса кой и защо продава при липсата на каквато и да е съществена информация или новина около дружеството. Всъщност, технически погледнато, "новини" за "Софарма" постоянно се публикуваха в специализираната медия за разкриване на съществена информация (x3news.com), но те бяха следствие от случващото се на пазара. И по никакъв начин не помогнаха загадката около  прадавача/продавачите да се разплете. Това, което се публикуваше (понякога с интензивността на спам-поща) бяха уведомления от "Софарма" и от  свързани с нея физически и юридически лица, разкриващи странни и, поне според мен, неприсъщи за тях сделки с акции на фармацевтичната компания. Първо, "Софарма" съобщи, че е продавала изкупени от нея собствени акции, като в същото време лица от мениджмънта й и свързани с тях, уведомиха, че са купували. Малко след това  те  започнаха да продават, после пак да купуват, после самата "Софарма" също започа да купува, после другите продаваха и купуваха, при това често пъти с толкова символични количества, че дори дребните спекуланти на БФБ биха ги съжалили. Активната търговия на "Софарма" и свързаните с нея лица не се ограничи до една емисия акции, а се прехвърли и при останалите публични дружества в групата - "Софарма трейдинг" АД и "Софарма имоти" АДСИЦ. Това също не се хареса на останалите акционери и резултатите не закъсняха. Традиционно харесваната от инвеститори с дългосрочни  намерения  имотна компания се оказа обект на разпродажби, макар и ограничени по  размер.

Дистрибуторът на лекарства и собственик на верига аптеки - "Софарма трейдинг", също загуби част от очарованието си и някои акционери напуснаха частично или напълно компанията, което смъкна цената й до шестмесечно дъно при 7 лв. за акция.

В цялата суматоха на разпродажбите, големитe губещи се оказаха най-вече активно търгувани компании, като "Монбат" АД, "Химимпорт" АД, Централна кооперативна банка, "Индустриален холдинг България" АД, "Стара планина холд" АД, "Адванс терафонд" АДСИЦ, "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ и т.н. Подобно поведение на инвеститорите е лесно разбираемо, макар да изглежда на пръв поглед противно на логиката да продаваш "сини чипове", вместо акции на малки компании. Обяснението е, че в моменти на голяма несигурност  всеки иска да замени рисковите си активи за пари. Това, разбира се, става най-лесно там, където има най-голяма ликвидност и поради тази причина първите ударени от паниката обикновено са приеманите за "най-стабилни" акции. Не че другите ще останат незасегнти за дълго. Дори напротив, при тях ударът, макар и късно, често идва със страшна сила. За щастие  не стигнахме дотам. Засега.

В обобщение - да, ефектът, който предизвика  случващото се с акциите на "Софарма"  беше и доста несигурност. Тя  (може би) стои в основата на лошото представяне на българските акции през последния месец. Но, нека не забравяме, че там, където са намесени пари и човешка психология, нещата никога не са толкова прости, колкото изглеждат.

Материалът не представлява препоръка за покупка и/или продажба на ценни книжа. Авторът и негови клиенти притежават и/или търгуват с компенсаторни инструменти и акции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във