Банкеръ Daily

Пари и пазари

Задава ли се ренесанс за биткойна?

Цената на биткойна прескочи границата от 8000 долара за първи път от два месеца насам. 

Стойността на водещата криптовалута расте с 20% в последната седмица и със 7 на сто в последните 24 часа. 

Анализаторите обясняват този ръст с публикациите за интерес към дигиталната монета от страна на институционални инвеститори, отбелязва CNBC. 

През миналата седмица инвестиционният фонд BlackRock потвърди, че е създал работна група, която да проучи пазара на криптовалути и блокчейн технологията, на която те се базират.

Въпреки че тази група съществува още от 2015 г., новините подпомогнаха възхода на биткойна. 

Скокът в цената бе подплатен и от очакванията за промени в регулациите на търговията с тези активи. Южна Корея създаде правителствена дирекция, на която е поставена цел да създаде политики за регулиране на финансовите технологии и дигиталните монети.

Регулацията се движи бързо, с положителни сигнали от правителствата, които вече разбират възможностите и рисковете и как да подхождат към тях, казват експертите. Преди време Китай забрани анонимната търговия с криптомонети, което бе прието с позитивизъм от инвеститорите. 

Анализаторите отчитат и известно повишаване на прозрачността при първичното публично предлагане на криптовалути (ICO). Тази практика бе забранена от Китай и Южна Корея още през миналата година, след като постъпиха множество сигнали за измами и провалени проекти. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във