Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Възходът на борсата остава мираж

Кирил Иванов,

инвестиционен консултант

 

Не знам дали китайците  са се "самопрокълнали"  дългосрочно, но със сигурност за тях интересните времена, в които живеят, не приключиха и през изминалата седмица. Сякаш не им стигнаха поетапно въвежданите от щатската администрация нови и нови тарифи върху стоките, които изнасят зад Океана, та  президентът  Доналд Тръмп им подготвя и ново ограничение на друг фронт. Опирайки се за пореден път на аргумента за  националната сигурност на страната си и колко важни са технологичните компании за нея, американският държавен глава подготвя забрана за покупка на т. нар. хай-тех компании, разкрити  в САЩ от китайски фирми, или такива с над 25% китайско участие в тях. Дали този пореден "пирон в ковчега на добрите международни отношения" ще бъде "забит"  все още не се знае. Но е  факт, че напрежението нараства на всички икономически и финансови фронтове. Инвеститорите като цяло засега приемат спокойно разгорялата се търговска война между първата и втората икономически сили в света. Но все пак  негативните ефекти върху акциите са по-засилени в азиатската държава. От друга страна, неспирното засилване на американския  долар към останалите валути не успява да укроти ръста на цената на петрола, която през изминалата седмица отбеляза нов  рекорд в сравнение с  началото на годината, прескачайки нивото от 73 щ. долара за барел.

У нас в започналия  отпускарски  сезон настроенията сред инвеститорите се запазват  меланхолични. Турбуленциите в международен план не оказаха никакво влияние върху българските борсови индекси, те  дори отбелязаха скромен ръст. Най-представителният измерител на настроенията - SOFIX, "набъбна" с около 0.3% до нивата малко над 630 пункта. Силна подкрепа на "борсовия лакмус" през седмицата оказа иначе сериозно пострадалото от гледна точка на капитализацията си през последното тримесечие дружество - "Трейс груп холд". Инфраструктурната компания успя да прибави над 5% към стойността си до 3.90 лв. за дял. Отново натиск от разпродажби наблюдавахме при "Сирма груп холдинг". Технологичната компания, която е в напреднал процес на увеличение на капитала чрез емитиране на около 40 млн. нови акции с номинална и емисионна стойност от 1 лв. за дял, продължи да се търгува в рейнджа 0.91-0.94 лв. за брой.

На финансовия фронт търговията беше доста спокойна.  Акциите на обичайно по-ликвидните публични банки бяха умело избягвани. Когато сделка все пак се сключи, като например стана с книжа на  Централна кооперативна банка (ЦКБ)  поради широкия  спред между най-добрите оферти "купува" и "продава", това доведе до внезапно отклонение от над 3% надолу - до 1.74 лв. за дял. Сходна беше ситуацията и при Първа инвестиционна банка (ПИБ), но движението беше в посока нагоре с 4% - до 3.68 лв. за брой.

Също толкова внезапен ръст наблюдавахме при друг член на SOFIX - "Еврохолд България". При относително по-високи  изтъргувани обеми, отколкото  при банките,  акциите на холдинга, развиващ се в три основни направления - застраховане, лизинг и продажба на автомобили,  поскъпнаха с над 6%  - до близо 1.49 лв. за дял.

Сходен ръст в капитализацията си отбеляза и "Синергон холдинг", след като преди седмица стана ясно, че "Ромпетрол България" ЕАД възнамерява да осъществи концентрация чрез придобиване на контрол върху "Синергон петролеум" ООД, което към момента е част от структурата на бившия приватизационен фонд. Условията по сделката на този етап все още не са публично известни, но инвеститорите очевидно са доволни от факта, че "Синергон холдинг" се разделя с този неособено рентабилен свой актив. 

Далеч по-скромно покачване наблюдавахме при книжата на к.к. "Албена", където ръстът се ограничи до почти 2% и равнища от 57.50 лв. за акция. Сериозен спад през седмицата, при това съчетан с висок изтъргуван обем, наблюдавахме при "Софарма". Фармацевтичният концерн заличи с лекота почти 3% от капитализацията си и се разменяше на равнищата около 4.12 лв. за дял, като дори там не можем да кажем, че намира на този етап солидна подкрепа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във