Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВНОСНИТЕ ПЛОДОВЕ ИЗЯДОХА БЪЛГАРСКИТЕ

Производството на плодове у нас е намаляло съществено през последните три години (2001-2003), показва агростатистиката. Причината е в намаляването на площите, с трайни насаждения и в малкия брой нови насаждения.Това води до постоянно увеличаване на вноса на иначе традиционни и подходящи за отглеждане плодове в България. От доста време на нашия пазар се предлагат скъпи и над 70% вносни ябълки - от Македония, Гърция и Турция. Българската продукция е малко, а и като качество и търговски вид съществено отстъпва на задграничната. Освен всичко друго тя се внася поне месец преди да е започнало масовото събиране на българската реколта, като по този начин обира и по-високите цени.Подобно е положението и при черешите - ако общата площ на тези насаждения през 2001 г. е била 117 хил. дка, то през 2003-а тя е едва 96 хил. декара. Естествено при това положение намалява и производството на череши - от 28 хил. т през 2001 г. на 15 хил. т през 2002-а и малко над 14 хил. т през миналата година. През 2002 г. за първи път сме започнали да внасяме и череши - 53 т, докато през 2003 г. тези доставки от чужбина са намалели до 35 т поради високата си цена и трудна реализация на вътрешния пазар. Не по-различна е картината и при десертното грозде - по експертна оценка през 2003-а са произведени около 15 500 т, което е с 11% по-малко в сравнение с предишната година. Полученият среден добив пък е около 310 кг/дка. Затова и при този плод цените през последните три години неотстъпно се покачват. Производство на грозде за прясна консумация от десертни лозя (в тонове)Година Количество2000 600002001 300002002 270002003 24000Забележка: Данните са на Министерството на земеделието и горите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във