Банкеръ Daily

Пари и пазари

Вносителите на автомобили скочиха срещу новите екотакси

Асоциацията на вносителите на автомобили се противопостави на новите екотакси при регистрация на автомобилите. С  увеличение с 12-13% на автомобили, които са над 10 години, екотаксата при регистрация на автомобилите ще стигне до 310 лева. Без промяна остават собствениците, които са взели коли до 5 години. При новите хибридни автомобили има намаление с 20% на таксата, за новите дизелови и бензинови е с 10%. За първи път се въвежда такава и за тежкотоварните.

"Новите правила са в полза само на един бизнес, рециклиращия бизнес за сметка на всички останали. Трябва да се проследи тази такса, която е събирана досега, какви са резултатите от нея в полза на екологията. Защото това не е е екотакса, а продуктова такса. Всички си мислим, че като платим такстаа преди регистрация, тя отива за екология, това не е така. Продуктовата такса се плаща за рециклиране на автомобила", обясни Цветелина Цанева от Асоциация на вносителите на автомобили пред БНТ. 

Според асоциацията подобна потребителска такса не бива да има, а обновлението на автопарка ще се случи именно с промяна в данъчната формула.

Facebook logo
Бъдете с нас и във