Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Вашингтон иска евтин петрол

Цените на суровия петрол леко се стабилизираха около цена  75 щ. долара за барел, като в късната следобедна търговия в Европа на 6 юни горивото от сорт "Брент", с доставка през август, се котираше за 75.41 щ. долара за барел, а лекият американски петрол WTI с доставка през юли - за 65.41 щ. долара за барел. Тези стойности са доста по-щадящи, отколкото бе  изскочилият над 80 щ. долара за барел сорт "Брент" през май. А основната причина са очакванията на пазарните играчи, че Саудитска Арабия и други едри производители на суровината ще качат добива, за да балансират растящото потребление на бензин през летния отпускарски сезон.

Складовите запаси на Щатите от горивото са намалели с 2 млн. барела през миналата седмица, съобщи на 5 юни Американският институт за петрола при прогнозирано понижение с 1.8 млн. барела. Няколко дни преди обявяването на данните пък правителството на страната е поискало неофициално от Саудитска Арабия и от други производители от ОПЕК да повишат добива си с около 1 млн. барела на ден, твърдят запознати с въпроса лица. Необичайната молба е дошла, след като цените на дребно на бензина в САЩ са скочили до най-високите си стойности за последните  три години. И след като в средата на април президентът Доналд Тръмп се е оплакал публично в "Туитър", че "нефтените цени са изкуствено много високи". Което "не е добре и няма да се приеме".

Белият дом не коментира конкретни разговори, но говорител на съвета за национална сигурност на Щатите е заявил, че достъпът до приемлива и надеждна енергия подкрепя световния икономически растеж и националната сигурност. А американският финансов министър разкри миналия месец, че администрацията във Вашингтон е водила  разговори с различни страни, които биха пожелали да увеличат добива на черно злато, за да компенсират натиска на щатските санкции върху иранското производство.

Американските претенции са били обсъдени на срещата на  министри на петрола от някои страни от арабския свят в Кувейт през уикенда. А в официалното съобщение за пресата след разговорите се поема обещание "да се гарантират навременни стабилни петролни доставки, за да се задоволи растящото потребление и да се компенсират намаленията в някои части на света".   

ОПЕК и Русия ще се срещнат официално на 22 и 23 юни във Виена, за да решат дали да повишат производството си. Всъщност още миналия месец двете страни предложиха постепенно увеличение на добива, но то трябва да бъде одобрено и от другите членове на "заверата". Да припомним, че производителите на суровината от ОПЕК и страни извън организацията, включително и Русия, Мексико и Казахстан, се договориха в края на 2016-а да орежат производството си с общо 1.8 млн. барела на ден в опит да повишат нефтените котировки. Тяхното споразумение се оказа успешно, защото горивото поскъпна от малко под 45 щ. долара за барел преди сделката до над 80 долара през май.

Според официалните данни ОПЕК е добивал  по 31.9 млн. барела дневно през миналия месец, точно колкото и през април. В момента обаче обстановката е коренно променена в сравнение с края на 2016-а. Доставките от Иран се очаква да спаднат драстично и дори "да пресъхнат"  заради американските санкции. Задълбочават се и проблемите на Венецуела, дължащи се на  ескалиращата икономическа криза. Страната произвежда по 1.44 млн. барела дневно - най-малкото количество  от десетилетия насам. Непланирани загуби на суровина има и в Нигерия, но те  по правило се попълват от Саудитска Арабия.

Всеобщото мнение е, че увеличение на добива на суров петрол ще има по-скоро  през лятото, както се случва всяка година по това време. Още повече че на 4 юни стана ясно, че и Казахстан се е съгласил да помпа повече гориво. А това вгорчава живота на големите пазарни играчи, залагащи на ценови ръст. По официални данни хеджинговите фондове са редуцирали нетните си дълги позиции в контрактите с петрол от сорт WTI (разликата между залозите за ръст и за спад на петролните котировки) с 14% през седмицата, приключила на 29 май. "Дългите" позиции (залагащи на ценови ръст) са спаднали с 10%, а "късите" са скочили с 29 процента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във