Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутните залози за 2018-а

След най-губещата за щатските пари за последното десетилетие година (2017-а)  валутните стратези откриват малко поводи за оптимизъм за бъдещето на зелената валута  и през 2018-а. Докато поне първите й работни дни подкрепят  песимизма им с най-ниската за последните четири месеца котировка от 1.2082 щ. долара за едно евро, като се отклониха от  утвърдения през последните месеци диапазон на търговия между 1.15 и 1.20 долара за едно евро.

Повечето валутни стратези са убедени, че паричната политика ще е движещата сила за валутите  през идните месеци. Не  са толкова единодушни обаче за това как точно ще се отрази на търговията с  отделните парични единици. Мнозинството валутни анализатори, анкетирани от агенция "Блумбърг", очакват еврото да се засили до края на годината. Но остават разделени в залозите си за другите основни конкуренти на американската валута, а  за йената мненията им "за" и "против" са поделени почти поравно.

Щатският долар

ще остане слаб и през 2018-а заради комбинацията от няколко важни обстоятелства. От една страна, растящите цени на борсовите стоки и суровини подсилват залозите, че световната инфлация и растеж ще набират скорост и през новата година, което ще намали привлекателността на зелените пари в сравнение с валутите на по-бързо растящите стопанства. Още на 2 януари "суровинният" индекс на "Блумбърг" достигна най-високата си стойност за последните 11 месеца. В допълнение бяха огласени данни, сочещи засилване на китайското и европейското производство.Те обаче вещаят нови беди за долара в бъдеще, защото инвеститорите очакват прилив на средства в другите икономики. От друга страна, повече централни банки ще започнат да нормализират паричната си политика през 2018-а, което се потвърждава и от изявлението на члена на управителния съвет на Европейската централна банка Беноа Кьоре в навечерието на новата година. Според думите му, ако инфлацията не разочарова банкерите, има  "добри изгледи" удължаването на банковата програма за покупка на активи до края на септември 2018-а да е последното подобно решение.

Зелените пари могат да получат глътка въздух, след като влязат в действие  гласуваните в края на годината данъчни реформи на щатската администрация. Те трябва да върнат на родна земя "скътаните" в чужбина 2.6 трлн. щ. долара. И макар основната маса да е в национална валута,  щатската все пак  би могла да спечели от деноминираните в други парични единици средства. Което в никакъв случай няма да компенсира спада на долара. Това се доказва от "пропуска" на американската валута да поскъпне след приемането на данъчния закон в края на декември. Което е функция от няколко фактора: скептицизмът по отношение на величината, в която реформата ще повиши щатския икономически растеж; степента, до която новината вече е отчетена в цените на валутите; промяната на пазарния интерес от цикъла на затягане на паричната политика от Федералния резерв към другите централни банки от Г-10.

Еврозоната ще расте най-мощно

през 2018-а, по оценка на експерти на "Креди агрикол".Ще я следват  Северна Америка и  Азия.

Анализаторите  предвиждат еврото да се засили до 1.23 щ. долара до края на годината. Основанията са, че ЕЦБ започва да редуцира количествата активи, купувани по програмата за икономическо стимулиране на общността. Очакванията на банкерите са да има  продължителен мощен паричен приток в акциите на европейските компании в резултат на силния растеж. Кривата на доходността на европейските облигации вероятно ще стане по-стръмна, което също ще помогне на единната европейска валута. Валутни анализатори на "Кънейдиън импириъл бенк ъф комерс" пък коментират, че "еврото продължава да е  про-циклична валута". И защото сегашната продължителност на европейския подем е все още под средната за предишните възходящи цикли, а щатският възход е "по-възрастен", канадците прогнозират около 1.25 щ. долара за едно евро до края на 2018-а.

Паричните пазари вече вкарват в оценките си прогнозата, че първото от 2011-а насам лихвено увеличение на ЕЦБ ще е в началото на 2019-а. Акцентът през идните месеци пък ще е дали централните банкери ще променят съобщаваните в аванс насоки за повишение на кредитните цени.

Тези  ефекти  стават все по-вероятни  след огласените данни за рекордно ниската безработица в Германия през декември 2017-а - едва 5.5 процента. Което, според Бундесбанк, ще наложи скорошно увеличение на работните заплати, респ. на инфлацията. Знак за подобно заключение са провалилите се преговори между работодателите и представителите на най-големия германски профсъюзи - на металурзите, IGMETAL, с 23 млн. членове  (който трябваше да подпише  колективен трудов договор до 31 декември 2017-а). Синдикатът  иска 6% повишение на заплатите и работна седмица от едва 28 часа.

"Бенк ъф Джъпен"

вероятно ще е поредната голяма централна банка, която ще обяви промяна на паричния си режим, коментира пък Марк Маккормик - шеф на звеното за валутна стратегия на "Торонто доминиън бенк". А валутната двойка долар/йена ще се търгува в диапазона от максимум 115 йени за един щатски долар до 100 йени за долар през 2018-а. Валутният стратег на "Барклейз" - Хуан Прада, също очаква японската валута да поскъпне в хода на "силната стопанска активност и постепенното бавно нарастване на базовата инфлация". Което може да мотивира "Бенк ъф Джъпен" да промени паричната си политика през второто полугодие на 2018-а. Прада прогнозира котировка от 105 йени за един щ. долар в края на годината.

Валутни експерти на "Креди агрикол" и на "Уелс Фарго" обаче не смятат, че събитията ще се развият толкова бързо и "Бенк ъф Джъпен" ще забави промените в монетарната си политика. А това означава, че няма да има чак такъв мощен катализатор за засилване на йената.

Шведската и норвежката крони

са тазгодишният избор на експертите сред скандинавските валути.

Хуан Прада от "Барклейз" прогнозира 9.20 шведски  крони за едно евро и 9.10 норв. крони за едно евро до края на 2018-а. Тези очаквания споделя и шефът на валутната стратегия на "Ейч Ес Би Си" в Щатите - Дараг Маер. В късния следобед на 3 януари котировките бяха 9.8248 шведски крони за един щатски долар и 9.7526 норв. крони за долар.

В Северна Америка

залозите на експертите  са в полза на канадския долар

Усреднената прогноза на анкетираните от "Блумбърг" валутни специалисти е за 1.23 канадски долара за един щатски долар в края на 2018-а срещу 1.2529 в късния следобед на 3 януари. Анализатори на "Уелс Фарго" предвиждат дори 1.18 канадски долара за един щатски долар към 31 декември 2018-а, като се обосновават с доброто икономическо развитие на страната,  с постепенно повишаващата се инфлация и с изключителната подкрепа на петролните котировки в близост до 60 щ. долара за барел. Което ще предизвика по-активни действия от страна на "Бенк ъф Канада".

У нас

междубанковият валутен пазар през последните четири работни дни на 2017-а беше изключително активен, което е обичайно за приключването на годината и затварянето на книгите на валутните дилъри. Средният дневен валутен оборот достигна 3459 млн. евро (6766 млн. лева), или почти двойно повече от обичайния размер. Делът на щатския долар запази "дежурните" 1.4% от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във