Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ВАЛУТНИТЕ ИГРАЧИ ОЧАКВАТ ЗНАК ОТ ФЕДЕРАЛНИЯ РЕЗЕРВ

Еврото поевтиня драстично към основните си конкуренти от САЩ и Япония миналата седмица. Движението на валутите бе дирижирано от йената и до голяма степен се обяснява с техническа корекция, с ликвидиране на дълги позиции в евро и реализиране на печалби. Принос имаше и нисколиквидният азиатски пазар - Хонконг и Сингапур празнуваха китайската Нова година. Безспорен натиск оказа очакваното редовно съвещание на паричния комитет на Федералния резерв, което ще се състои на 30 и 31 януари.
Евроленд изпрати противоречиви икономически послания. Индексът на доверие на италианските потребители в икономиката на страната през януари се е увеличил. Но потреблението на французите е намаляло в сравнение с декември. А потребителските цени в повечето немски провинции през януари са се увеличили с 0.5-0.6% месечно и с 2.3-2.5% в сравнение със същия период на миналата година. Повечето европейски икономически институти очакват 2.8% ръст на БВП на еврозоната през 2001 и 2.7% през 2002 година. Но немското правителство вероятно ще ревизира прогнозата си за икономическия растеж на страната през 2001 г. от 2.75 на 2.6 процента. Управителят на белгийската централна банка пък твърди, че както Белгия, така и Евроленд могат да постигнат 3-процентен растеж тази година. Подобно становище застъпва и главният икономист на Европейската централна банка (ЕЦБ) Отмар Исинг. В изказването си пред Комисията по икономическа и парична политика към Европейския парламент той подчерта, че е оптимистично настроен за икономиката на еврозоната и банката не смята да ревизира прогнозата си за 3.2% ръст на БВП през 2001 година. Исинг заяви, че не се очакват промени в лихвената политика на ЕЦБ в близко бъдеще. Според него все още съществуват елементи на възходящ инфлационен риск върху ценовата стабилност, които ще изискват стриктно наблюдение. Той обърна внимание върху големите колебания на цените на течните горива и на високите стойности на хармонизирания индекс на потребителските цени в страните от еврозоната. Поради тези причини Исинг не допуска, че ще се получи рязко намаление на инфлацията в Евроленд под 2% - препоръчителния таван на централната банка. Президентът на ЕЦБ Вим Дуйзенберг също подчерта, че банката ще съсредоточи вниманието си върху ценовата стабилност през близките месеци.
Европейската комисия предупреди Ирландия за опасно растяща инфлация в страната и за евентуална невъзможност да се осъществи стабилизационната програма. А експерти от независимия немски икономически институт IFO предложиха ЕЦБ да завиши тавана на годишната инфлация в еврозоната от съществуващите 2 на 2.5 процента.
Според икономически наблюдатели отрицателно влияние върху еврото е оказала оставката на английския министър за Северна Ирландия Питър Манделсън, смятан за един от малцината високопоставени привърженици на присъединяването на Великобритания към еврото (за подробности виж стр. 37).
Щатският долар поскъпна стабилно към основните си европейски конкуренти, въпреки слабите икономически данни, които продължиха да постъпват от страната. Водещите индикатори през декември намаляха с 0.6% - два пъти по-слаб от прогнозния резултат. Индексът на доверие на бизнеса в икономиката на САЩ през четвъртото тримесечие на миналата година е намалял до най-ниската си стойност от 1980 г. насам. Все пак, големи сътресения в щатския растеж не се очакват и дори страховете от рецесия, които вече са отчетени в цените на валутите, започват да избледняват. Погледите на валутните играчи са насочени към първата за годината сбирка на паричния комитет на Федералния резерв FOMC, на която се очаква поредно намаление на основните лихви по долара поне с 0.25%, което ще облекчи условията и цената за получаване на кредити.
Политическите страсти в Япония не утихват. Появиха се нови факти около скандала със застрахователната фондация КСД (KSD), плащала пари за изборните победи на Либерално-демократическата партия през 1996 и 1998 година. По този повод оставка подаде Фукуширо Нукага - министър на икономиката и данъчната политика, сменен с Таро Асо - бивш шеф на Агенцията за икономическо планиране. Междувременно Бенк ъф Джъпен (Bank of Japan) изпитва силни опасения за съществуващите и бъдещите стопански и пазарни условия в страната, които по-скоро сочат настъпването на рецесия, отколкото временно забавяне на икономиката. Експерти от банката са на мнение, че цените на акциите и на йената трябва да се определят от пазара и страната не трябва да се връща към политиката на нулеви лихви.
У нас междубанковата валутна търговия беше активна. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 127.6 млн. г. марки с 27-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във