Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутни "палавници"

С такива кротки пазари като тазгодишния изобщо не е чудно, че макротърговците (които използват икономическите и политическите сили като мотив за сключените от тях сделки) са силно притеснени за премиите си. Задълбочено проучване на световните финансови пазари показва, че само седем от общо 250 вида активи от всички класове, включително и борсови индекси, държавни облигации, валути и борсови суровини и стоки, са се отличили с високи  колебания. Това е най-ниският им брой от 2014-а насам, получен след две поредни години на символични флуктуации, но все пак отличаващ се с поне десет по-изявени "палавници".

От седемте волатилни активи шест са валути (ако виртуалните Bitcoins могат да се причислят към този тип). Седмият е аржентинският борсов индекс Merval, чийто 70-процентен ръст го вкара в групата на различните.

Най-подвижна през 2017-а е била валутата на Катар. Причина е решението на Саудитска Арабия да изолира страната по обвинения в подкрепа на терористични групи, което провокира рязък спад на цената на търгувания зад граница катарски риал. На "косъм разстояние" след катарската парична единица се нарежда узбекският сум. Дълбоките му  флуктуации бяха предизвикани от решението на страната да девалвира валутата през септември в опит да привлече инвестиции. На трето място е етиопският бир, следван от антилския гулден на Нидерландия и от конгоанския франк. И петте валути са със символично присъствие на световните валутни пазари. Едва на шесто място са класирани Bitcoins въпреки цялата олелия около балонообразния им скок.

Facebook logo
Бъдете с нас и във