Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валутите запазиха спокойствие

Международният междубанков валутен пазар е подозрително спокоен на фона на шумотевицата, която се носи от  фондовите борси и на срива на технологичния сектор. Точно по същия начин реагираха валутите и при пазарната корекция на  5 февруари, когато индексът на борсовите колебания VIX регистрира най-високия си еднодневен процентен скок с цели 115.6%, а валутните играчи се чудеха как да реагират  на пазарната турбуленция. 

Кросът щатски долар/евро се движи в диапазона, наложен още в средата на януари, като в късната следобедна търговия на 4 април едно евро се разменяше за  1.23 щ. долара. Съотношението долар/йена пък от пет седмици се търгува в едни и същи рамки и в средата на седмицата клонеше към 106.60 йени за един долар. За сравнение, през последните два месеца щатският борсов индекс S&P 500 първо поскъпна с 8%, а след това  загуби добитото.

Според банкери от "Сосиете Женерал" това не е краткосрочен каприз на валутния пазар, който е в това  състояние от началото на 2017-а отчасти защото повечето основни валути имат справедливи пазарни оценка. Тази пазарна летаргия е била  нарушена само два пъти. Първия - през юни 2017-а, когато коментарите на председателя на Европейската централна банка Марио Драги за потенциалния старт на изтеглянето на паричните стимули за стопанството на еврозоната качиха мощно еврото. Втория - през януари 2018-а, когато зелените пари паднаха заради спекулациите за задаваща се нормализация на монетарните политики на ЕЦБ и на "Бенк ъф Джъпен". 

Наблюдаваха се и периодични смущения на пазарната идилия от инцидентни покупки на валути от активи убежища, каквито са швейцарският франк и японската йена. Това се случваше обикновено когато нервите на по-предпазливите инвеститори не издържаха на търговските търкания и се отразяваше негативно основно върху цените на щатския долар и на валутите на развиващите се пазари. 

Все пак  движенията на валутните пазари бяха мотивирани главно от паричната политика на основните централни банки. И, подобно на еврото и на йената, котировките  на канадския долар, на  британския паунд и скандинавските валути се отклоняваха по-съществено успоредно с промените на настроенията на паричните им стратези.

Според Тим Граф от американската финансова компания "Стейт стрийт", във времена на сравнително стабилна инфлация, установени икономически данни и балансирани трудови пазари  централните банки не трябва да отвръщат на "прищявките на фондовите борси", които се движат по своя писта от януари. Моментът за истинска тревога настъпва, когато случващото се на пазарите на акции стане прекалено екстремно, за да бъде пренебрегнато както от валутите, така и от централните банки. А дотогава, коментира Нийл Мелър от "Бенк ъф Ню Йорк Мелън", скалата на напрежение трябва да надвишава съществено сегашните трудности. Макар че и те се множат с всеки изминал ден. И ден след като на 3 април Щатите обмитиха 1333 китайски стоки, Пекин отвърна пропорционално с допълнителен налог от 25% на щатски внос за грубо 50 млрд. щ. долара.

У нас

междубанковият валутен пазар през последните пет работни дни преди Великден не беше особено активен. Средният дневен валутен оборот достигна 1860 млн. евро (3637 млн. лева). Сделките в щатски долари имаха 1.3% дял от купената и продадена валута.

Facebook logo
Бъдете с нас и във