Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валути под обстрел

Швейцарският франк и скандинавските парични единици са сред най-уязвимите от ескалиращата търговска война между Щатите и Китай, твърдят експерти на "Данске банк". На другия полюс са щатският долар и японската йена. Заключенията на банкерите се базират на анализ на зависимостта на държавите от Китай и от пазара на суровини.

Франкът, датската и шведската крона вероятно ще бъдат засегнати най-тежко от търговските битки, защото са представители на малки и отворени икономики, подчертават специалистите на "Данске банк". Утежняващо обстоятелство за датския случай е зависимостта на страната от активността на световните превози на товари. Швейцария пък, освен дребните си размери, е сравнително силно обвързана с китайското стопанство, което може да свали валутата й до 1.19 франка за едно евро в края на 2018-а и до 1.22 франка за евро към 30 юни 2019-а. Анализаторите добавят, че унгарският форинт също изглежда "особено уязвим" сред конкурентите си от развиващите се пазари заради високата си чувствителност на цените на металите.

Вашингтон задейства на 6 юли първия етап от въвеждането на митата върху китайския внос в размер на 25% и обяви плановете си за допълнителен налог от 10% върху някои потребителски стоки. В очакване  Пекин да отвърне на удара  еврото и британският паунд вероятно ще демонстрират известна устойчивост на търговското напрежение, защото са от по-големи и по-малко отворени икономики. Докато щатският долар и японската йена ще са сред най-слабо засегнатите заради едрите си мащаби в съчетание с ниската си корелация с цените на металите, посочват експертите на "Данске банк".

Facebook logo
Бъдете с нас и във