Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Валути под натиск

Търговците на деривативи застраховат облозите си за валутите на пет развиващи се икономики, в които съзират най-голяма вероятност да се  обезценят през идните месеци. Това са паричните единици на Турция, на Бразилия, Мексико, Русия и Южна Африка, при които бе отчетен най-висок ръст на индексите, отчитащи пазарните им колебания, от началото на второто тримесечие на 2018-а.

Най-тежко е поразена турската лира, чийто "страхов" индикатор за период от един месец скочи с цели 159% и се търгува в близост до най-високото си равнище от януари 2009-а. На второ място е бразилският реал - при него скокът на индекса  на колебанията е 72 процента. Показателят за пазарни обрати на мексиканското песо е нараснал с 68% - най-стръмно от ноември 2016-а. Колебанията на руската рубла са с 49% по-високи през текущото тримесечие, а за южноафриканския ранд увеличението е с 42% - най-голямото тримесечно увеличение от юни 2013-а.

Второто тримесечие на тази година бе жестоко за повечето валути на страни с развиващи  се пазари. Аржентинското песо се обезцени най-силно към щатския долар, следвано от турската лира и от мексиканското песо. Бразилският реал и южноафриканският ранд също понесоха тежки загуби през последните няколко седмици. Основната причина се крие в затягането на монетарната политика на Щатите и в повишението на лихвите, което качва доходността на американските ДЦК и осигурява подкрепа за зелените пари.

Извън този фактор всяка от изброените по-горе пет парични единици има своя причина за нестабилното си поведение.

Турската лира има проблеми с двуцифрената инфлация и с разширяващия се дефицит по текущата сметка на страната, а поскъпващият долар оказва допълнителен натиск върху нея. Тя е загубила почти една пета от пазарната си оценка от началото на януари до края на май, а през миналия месец спадът се превърна в свободно падане след обещанието на турския президент Реджеп Ердоган да установи по-голям контрол върху икономическото управление след предсрочните избори на 24 юни. В късния следобед на 13 юни пазарните котировки се колебаеха около 4.64 лири за един щатски долар.

Бразилският реал олекна с 10% към долара от началото на годината досега и стана втората по слабост валута на Латинска Америка, а причините за неблагополучията му не са изчезнали. Те се крият в растящата доходност на щатските облигации и в политическата несигурност, произтичаща от най-непредвидимите от десетилетия избори в страната, които ще се проведат през октомври. Масло в огъня наля традиционно пазарно ориентираното правителство на президента Мишел Темер, което предложи скъпо струващи субсидии за горивата на камионите след мощна стачка на шофьорите. На този фон единствено заплахата на централната банка на страната да емитира доларови суапови контракти успя да отбие набезите на спекулантите и да качи бразилската валута от малко над 3.90 реала за един щатски долар на около 3.70 на 13 юни.

Мексиканското песо потъна до най-слабата си стойност за последните повече от 12 месеца - 20.7551 за един щ. долар, заради опасенията, че Щатите ще напуснат Споразумението за свободна търговия в Северна Америка и ще се опитат да договорят две отделни търговски сделки - с Канада и с Мексико. Страната ще въведе мита от 25% на някои млечни продукти, за стомана и за уиски от Тенеси, и от 20% на свинско месо, ябълки и картофи, внос от Щатите. Освен това правителството завежда и дело в СТО срещу протекционистките действия на Вашингтон.

Руската рубла страда от политически рискове, свързани с инвазията в Крим, от случая с отравянето на шпионската фамилия Скрипал, от военните действия в Сирия и обвиненията за намеса на Москва в изборите в някои  западни държави. Все пак валутата успя да се стабилизира, докато инвеститорите продаваха ударно парите на Аржентина, Турция, Бразилия и на други развиващи се икономики просто защото тези държави имат сериозни дефицити по текущите сметки, които трябва да се финансират отвън, а Русия е с търговски излишък. Допълнително предимство е обстоятелството, че "Банк России" обмисля да свали лихвите, а нейният председател Елвира Набиулина спечели уважението на инвеститорите заради дисциплината и подходящата комуникационна стратегия, която въведе. Преди три години руската инфлация се колебаеше около 15%, а в момента е 2.4% - дори под целевите 4% годишно на централната банка. И след като априлските санкции подтикнаха анализаторите на "Джей Пи Моргън" да закрият дългите позиции на банката в рубли, днес те отново ги откриват.

Южноафриканският ранд загуби 9.5% през второто тримесечие под натиска на комбинацията от слаб икономически растеж и бягството на капитали от развиващите се пазари. В допълнение дойде заплахата на бившия президент Джейкъб Зума, че ако срещу него бъдат повдигнати обвинения в злоупотреби и подкупи, той ще разкрие имената и на други замесени в противозаконни деяния лица. В резултат валутата потъна до 13.3960 ранда за един щатски долар и впоследствие леко укрепна до 13.3106 ранда за долар в късната следобедна търговия на 13 юни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във