Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В окото на бурята SOFIX

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Международните капиталови пазари успяха да възстановят голяма част от загубите, които реализираха през изминалата седмица под влияние на заплахата от севернокорейски ядрен удар. Макар опасността от сблъсък да не е избегната напълно, капиталовите средища решиха да я пренебрегнат. Лекият суров петрол също "удари рамо" на биковете", като поскъпна осезаемо до "подножието" на възловите 50 щ.д. на барел.

За жалост на инвеститорите всички тези предпоставки не успяха да повлияят положително на търговията с акции на "БФБ-София". Най-старият и представителен български борсов индекс SOFIX "отслабна" с над 2% и решително се отдалечи, но надолу от нивото от 700 пункта. Най-стабилно се представи индексът, отразяващ настроенията на пазарните участници към сектор "недвижими имоти", а именно BGREIT, който завърши седмицата почти без промяна.

Сред "сините чипове" логично преобладаваха губещите, начело със "Софарма" и Централна кооперативна банка (ЦКБ). При обичайна за позицията активност, само за седмица акциите на фармацевтичната компания загубиха близо 4% от стойността си, пропадайки до нивата около 4.40 лв. за дял, (на това ниво се търгуваха точно преди три месеца).

При ЦКБ ситуацията беше сходна - при нормална за книжата на банката борсова активност те "отслабнаха" с близо 4.5% и се разменяха на нивата непосредствено над 1.70 лв. за дял. Компанията майка - мега-холдинговата компания "Химимпорт", като едно от най-централните и респективно най-ликвидните дружества на "БФБ-София", също се оказа под прицела на продавачите. "Флагманът" загуби само за седмица над 4% от капитализацията си, като достигна нива под 1.75 лв. за един брой.

Седмицата беше интензивна и за компаниите, участващи в традиционните "рокади" в SOFIX. Най-голяма "инвеститорска" драма обаче се заформи около "Неохим" и "Трейс груп холд". Те станаха предмет на грешна калкулация от страна на "БФБ-София". В резултат на грешката първо димитровградският торов завод "излезе" от пресмятането на индекса, а после се оказа, че всъщност си остава там, но пък за "Трейс груп холд" няма място в "А"-групата. Всеки може да си представи какво люшкане се формира при относително ниската ликвидност на нашият пазар, при излизането от позиция и при последващото обратно влизане на фондовете, които следят състава на най-представителният български борсов индекс. След като в предходният петък (8 септември) "Неохим" мощно удари "дъното" на нивото 50.25 лв., при които преминаха няколко пакета акции, последва рязко възстановяване до над 54 лв. за дял.

При "Трейс груп холд" "драмата" се разигра в обратен ред. Книжата на инфраструктурната компания първо стигнаха 5.10 лв. за един брой, после се сринаха с над 10% - до около 4.50 лв. за акция. Ръководството на пътностроителната компания реагира адекватно като поиска Комисията за финансов надзор да извърши проверка на "БФБ-София" за евентуално разпространяване на невярна или подвеждаща информация. Влизането в състава на "сините чипове" повиши значително ликвидността на "Сирма груп холдинг", но не може да се каже същото и за капитализацията му, която дори загуби около 2% от стойността си - до малко под 1.13 лв. за дял. Волатилността, причинена от предстоящото влизане в състава на "сините чипове" не подмина и "Доверие обединен холдинг". Бившият приватизационен фонд първоначално поскъпна до 2.70 лв. за един брой, но впоследствие, след охлаждането на страстите, търговията по позицията се "спусна" рязко надолу - с почти 6%, до около 2.40-2.50 лв. за дял.

В крайна сметка се очаква от основния борсов индекс да отпаднат "Алкомет", "Холдинг Варна" и "Индустриален капитал холдинг". На тяхно място влизат "Сирма груп холдинг", "Доверие обединен холдинг" и "Индустриален холдинг България".

SOFIX не успя да получи подкрепа и от "ветераните" - "Монбат" и "Стара планина холд". Производителят на стартерни батерии загуби почти 2% от капитализацията си до 10.90 лв. за дял. Ще припомня, че срещата с инвеститорите и медиите, на която ще бъдат представени плановете на икономическата група за придобиване на нови компании през следващите няколко години ще се проведе на 27 септември. От своя страна книжата на бившият "Централен приватизационен фонд" загубиха с лекота около 3.5% от стойността си до 8.20 лв. за дял.

Facebook logo
Бъдете с нас и във