Банкеръ Weekly

Пари и пазари

В ОЧАКВАНЕ НА КРАЯ НА ПИЕСАТА ПРИВАТИЗАЦИЯ

Пазарът на компенсаторни инструменти отново изпадна в онова особено състояние на обреченост и почти пълна предсказуемост на събитията. Всички се опитват да купуват, а накрая идва инвеститорът с дебел портфейл и обира всичко до 68% от номинала. Тази игра се въртеше и на трите компенсаторни фронта, като най-голяма активност имаше при компенсационните бонове. Дневните обеми изтъргувани книжа бяха сравнително големи на фона на продължаващата неяснота около приватизацията на дългоочакваните крупни държавни активи. През седмицата излязоха куп новини и по този въпрос - как например РАО ЕЕС е пред отказване от покупката на ТЕЦ Варна заради сделка за доставка на оборудване, сключена от сегашното ръководство, и т.н., и т.н. После шумът поутихна и принуди инвеститорите да се отдадат за пореден път на догадки ще има ли сделка за ТЕЦ-овете, какво става с Параходство Български морски флот, има ли изобщо стратегия за приватизация на държавните дружества.
Отговорите няма да дойдат лесно или поне това няма да стане с размишления. Последният централизиран публичен търг приключи преди около две седмици, но резултатите от него трудно стоплят сърцето. Предлагаха се символични пакети от още по-символични дружества. Истинските са някъде там, зад шарената политическа завеса и всички с нетърпение очакваме последното представление на пиесата Приватизация. Дано това се случи през следващата година, че Европейският съюз отдавна не ни е хокал по въпроса!

Източник на цитираните данни е Българска фондова борса - София АД. Написаното не представлява препоръка за покупка или продажба на ценни книжа. Клиенти на автора притежават акции и компенсаторни инструменти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във