Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Унгария разбуни финансистите

Планът на Будапеща да разреши на длъжниците да изплатят ипотечните си кредити в чуждестранна валута под пазарните обменни курсове могат да навредят на кредитирането, на растежа и на публичните финанси, е коментирал в телефонно интервю за агенция Блумбърг на 13 септември Франк Гил от международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс. Компанията оценява дългосрочния дълг на Унгария с най-ниската инвестиционна степен (ВВВ- с отрицателна перспектива), което означава, че могат да последват нови понижения на този рейтинг. Унгарският премиер Виктор Орбан информира парламента ден по-рано, че правителството планира да даде възможност за предсрочно погасяване на ипотеки, деноминирани в евро или в швейцарски франкове при цени, които са с 20 и повече процента под пазарните котировки. Което ще помогне на кредиторите да преглътнат загубите. Официални представители на Европейския съюз са изразили съмнение, че тези предложения нарушават законите на общността.


Новината съвсем закономерно свали котировките на акциите на най-големия унгарски кредитор ОТП банк, както и на унгарския форинт, главно към еврото и към швейцарския франк. Повиши се цената за застраховане срещу спиране на обслужването на унгарските държавни облигации. Ако парламентът одобри правителственото предложение, ще последва нова обезценка на франка и още по-големи загуби.


Планът на кабинета е неприемлив за кредитните институции, заяви официално Унгарската банкова асоциация. Както е известно, ОТП банк се конкурира на местния пазар главно с поделенията на интернационалните банки, включително и с австрийските Райфайзен и Ерсте банк, с италианските Уникредит и Интеза Санпаоло, с германската Байрише ландесбанк и белгийската Ка Бе Се груп. Кредиторите са готови да атакуват предложението в Конституционния съд на страната и в ЕС.


Всяка мярка, която може да донесе капиталова загуба на чуждестранни банки, инвестиращи в Унгария, би ускорила намалението на локалните им баланси, би влошила условията за кредитиране и би натиснала надолу вътрешното търсене, общата инвестиционна активност и растежа, коментира още Гил. Според него това ще има отрицателно влияние върху публичните финанси. Той очаква БВП на Унгария да нарасне с 1.4% през 2012-а, докато правителствените прогнози са за 2% ръст.


Европейската комисия ще проучи дали планът на Орбан нарушава правилата за движение на капитал през границите и за държавните субсидии, казал пред репортери в Брюксел нейният говорител Амадеу Алтафай. Той също смята, че мярката ще има отрицателен ефект върху унгарската банкова система и негативни последици за унгарската икономика като цяло.


В специално писмо на австрийския финансов министър Мариа Фектер до колегата й от унгарското министерство на икономиката Дьорд Матолши се казва, че планът противоречи на всички очаквания на инвеститорите.


Според анализатори от Ерсте груп банк мярката е пагубна за финансовата стабилност, а намесата в честни договори понижава предсказуемостта и доверието в икономиката като цяло.


Матолши обаче не е обезпокоен, той не очаква масите да се възползват от ипотечното предложение на кабинета, защото законодателите няма да принуждават банките да отпускат заеми във форинти. Всъщност Орбан не нарушава за първи път демокретичните принципи. Миналата година той разлюля пазарите с решението си да национализира частни пенсионни фондове, да наложи допълнителни данъци на банки, на енергийни и телекомуникационни компании и на дребни търговци, за да запълни бюджетни дупки. Той ограничи правомощията на Конституционния съд, закри независимия фискален съвет и създаде медиен надзор и назначи там хора от личното си обкръжение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във