Банкеръ Daily

Пари и пазари

Уиски за милиони

В Шотландия човек може да си купи замък от ХVІ век за малко над 1 млн. щ. долара. На 3 октомври пък, пожелал анонимност купувач платил рекордните 1.1 млн. долара за 750-милилитрова бутилка малцово уиски, описвано като "Свещеният Граал" на тъмните алкохолни напитки. Това е 60-годишно Macallan Valerio Adami 1926 - "една от най-редките и най-желани бутилки, които някога са били произвеждани", твърди експерт на шотландската аукционна къща "Бонъмс", осъществила продажбата. В цената е включена офертата за 700 хил. брит. паунда (около 900 хил. щ. долара) плюс премия за сделката в размер на 148 хил. паунда.

Самоличността на купувача не е разкрита. Говорител на "Бонъмс" обявил единствено, че той е от Азия и е наддавал по  телефона. Бутилката била обявена за продажба в Единбург и се е намирала в специално изработена кутия.

Всъщност, високата й стойност се свързва отчасти с прочут италианец, свързан с движението поп-арт. Това е художникът Валерио Адами, когото шотландската дестилационна компания "Макалан" наела да проектира етикет за уискито, бутилирано през 1986-а след като отлежало 60 години. 

Вторият фактор за цената на тази напитка е, че тя е много рядко срещана. От нея са произведени само 24 бутилки - 12 с етикети на Адами и другите 12 - по дизайн на друг художник от движението поп-арт - англичанина Пийтър Блейк.

В момента никой не знае колко точно бутилки с такова уиски са останали. Според мълвата една от бутилките с етикети на Адами е била счупена по време на земетресението в Япония през 2011-а. Смята се, че поне още една е била отворена и изпита.

Според един експерт вкусът на Macallan Valerio Adami 1926 не си заслужава тлъстата сума пари. Това е Дейвид Робъртсън - майстор дестилатор на "Макалан" от средата на 90-те години на миналия век до средата на първото десетилетие на този. "Когато го опитах, уискито беше твърде силно, сухо и имаше вкус на сушен плод с оттенък на люта подправка", обяснява Робъртсън. Той добавя, че по време на кариерата си в бранша е опитвал много марки уиски и доста от тях били по-добри от Macallan Valerio Adami 1926. Робъртсън се надява купувачът да отвори напитката, защото в крайна сметка тя е била произведена точно с тази цел. Той обаче не е оптимист, защото "за някои хора отварянето на бутилка уиски за 1.1 млн. долара е твърде трудно решение".

Все пак, ако купувачът реши да запази напитката недокосната, той трябва да се поучи от историята за съдбата на най-скъпата бутилка водка в света. Изработената от злато и сребро бутилка с инкрустирана с диаманти капачка, оценена на 1.3 млн. щ. долара, била открадната от бар в Копенхаген през януари. След продължили с дни претърсвания полицията открила бутилката нащърбена и празна.

Сделката от 3 октомври е втората от началото на годината на тази рекордно висока цена. През май бутилка Macallan Valerio Adami 1926 е била продадена от "Бонъмс" в Хонконг за 8.6 млн. хонконгски долари или около 1.1 млн. щ. долара.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във