Банкеръ Weekly

Пари и пазари

Уговорки и обещания размърдаха акциите

Кирил Иванов

инвестиционен консултант

 

Изтичат последните дни на годината и инвеститорите в акции, все повече се вглеждат с жаден поглед в котировките, очаквайки традиционното и дългоочаквано подаряване на "частица щастие". Всички са вперили поглед в индексите и с несекващ оптимизъм се молят и техните портфейли да набъбнат предпразнично. Безспорно описаното събитие се е наложило исторически като пазарна традиция и е пристрастило към себе си всички наблюдатели подобно на експеримента с кучето, направен някога  от известният руски учен Иван Павлов. За да може обаче Дядо Коледа да "разхвърля" щедри подаръци на "добрите" акционери е необходимо "джуджетата" от централните банки да осигурят нужните предпоставки - да нахранят елените с ликвидност, да постегнат шейната с ниски лихви, да поддържат коледният дух със светли и топли послания за още по-голямо благоденствие и просперитет. За жалост тази година Снежанка вече не е начело на Федералният резерв на САЩ, а елфът който я замества на този етап не проявява същата склонност към разточителство. Колегите от останалите централни финансови институции също пристягат кесиите, а някои дори заплашват с "рязане" на разходи.

На този фон, макар и с горчив привкус от случващото се не може да не си дадем сметка, че този декември се различава съществено от предишните и е съвсем резонно да заместим надеждата за коледно поскъпване с една скромна консолидация. Така или иначе пазарите продължиха да се мятат нагоре-надолу с бясна сила и скорост, което на финансов език се нарича висока волатилност. Търговската драма между САЩ и Китай, политическата несигурност около Brexit и активните протести във Франция са събития, които се развиваха не с дни, а с часове и това вкарва "елемент на кардиограма" в графиките на борсовите индекси. Засиленото усещане за риск даде тласък на държавните дългови книжа, които поскъпнаха, респективно лихвите им спаднаха, при това с доста бърз темп. Сходна беше ситуацията и с ценните метали, които отново бяха търсени като застраховка срещу финансов и политически риск, а и от двата вида има в изобилие.

У нас ситуацията на "БФБ-София" до голяма степен бе в контраст с развитите капиталови пазари. Най-тесният и представителен български борсов индекс SOFIX продължи да консолидира, гравитирайки плавно около нивото от 593 пункта. Сред най-пострадалите "сини чипове" през седмицата се нареди "Сирма груп холдинг", чиито книжа се разделиха с голяма част от спечеленото през последния месец. При относително висока ликвидност акциите на технологичната компания заличиха 4% от стойността си до около 0.92 лв. за дял. Разпродажби наблюдавахме и при "аристократа" "Софарма". Поради засиления натиск фармацевтичната компания заличи над 3% от капитализацията си и се "спусна" до 3.60 лв. за един брой. Върху SOFIX натежа и спадът от около 6% при акциите на "Стара планина холд" до 6.45 лв. за дял, макар че зад движението липсваше сериозен изтъргуван обем.

В подкрепа на индексите се разменяха книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Акциите на трезора прибавиха малко над 2% към стойността си до 3.53 лв. за един брой. Засилен инвеститорски интерес през седмицата привлякоха и книжата на "Адванс Терафонд" АДСИЦ. Над един милион акции на дружеството, инвестиращо активите си в земеделска земя, смениха собственика си на цени около 1.95 лв. за дял. На изключително висок изтъргуван обем от около 3 млн. дяла и ръст от над 8% станахме свидетели и при "Градус" АД. Производителят на птиче месо със завидна лекота успя да пробие възходящо нивата от 1.60 и 1.70 лв. за акция, след което станахме свидетели на "прехвърчащи през пода на борсата" пакетни сделки на кота 1.72 лв. за дял.

Миноритарните акционери в свищовският завод за целулоза "Свилоза", които желаят да приемат офертата от мажоритарния акционер за изкупуване на акциите им при цена от 5.50 лв. за брой е добре да знаят, че срокът за приемане на търговото предложение изтича на 7 януари следващата година и следователно е добре своевременно да се насочват към изходите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във