Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турската лира удари рекордно дъно

Турската лира продължава да се обезценява и в началото на новата седмица, достигайки поредно рекордно дъно спрямо щатския долар. Причина за това са притесненията на инвеститорите относно набиращия сила дипломатически скандал със САЩ.

Турската валута вече загуби около 25% от стойността си от началото на годината 

В началото на европейската търговия американският долар поскъпна до нов исторически връх от 5.1400 турски лира. Еврото пък нарасна до нов рекорден връх от 5.9450 турски лири, въпреки че по същото време единната европейска валута се намира под натиск от продажби спрямо щатския долара към 1.1550 долара - негово най-ниско ниво от 28-и юни насам.

Международните инвеститори гледат на Турция като на особено уязвима, след като Вашингтон наложи санкции на двама от министрите от кабинета на президента Реджеп Ердоган. Анкара на свой ред отказа да освободи американския пастор Андрю Брънсън, обвинен в подкрепа на опита за преврат през юни 2016-а година. Турският президент заяви, че решението на Вашингтон е непочтително и че Турция ще отговори със замразяване на финансови активи на американски министри.

През миналия месец международната рейтингова агенция Fitch Ratings понижи дългосрочния рейтинг на Турция в чуждестранна валута до ниво "BB" от "BB+" с прогноза "негативна". Причината е продължаващото нарастване на дефицита по текущата сметка, влошаващите се условия на външно финансиране, резкият ръст инфлацията и влиянието на падащия валутен курс върху частния сектор, който има значителен дълг в чужда валута.

Стабилността на икономиката в последните месеци се е влошила и първоначалните политически действия след изборите през юни са усилили неопределеността. Всичко това затруднява разработването и осъществяването на мерки за "меко приземяване на икономиката", посочва агенцията.

Турция ще се нуждае от външно финансиране през 2018 година от порядъка на 229 млрд. долара, включително да покрие дефицита на текущата сметка от 54 млрд, долара, както и да рефинансира дългове за 118 милиарда.

От Fitch предполагат, че в края на 2018 г. брутните международни резерви на Турция ще се съкратят до 96 милиарда долара, а нетните - до половината от тази сума.

Facebook logo
Бъдете с нас и във