Банкеръ Daily

Пари и пазари

Турската лира с нов срив

Турската лира потъна с 3% спрямо долара в понеделник, когато местните пазари подновиха търговията след едноседмична ваканция покрай Рамазан Байрам. Валутата падна до 6.0375 за долар по време на ранната търговия в Азия. Инвеститорите отново са фокусирани върху диспута между Анкара и Вашингтон относно американския пастор Андрю Брансън, който все още е задържан в Турция. 

Турската валута вече е изгубила 39% от стойността си спрямо долара от началото на годината, отчита "Ройтерс". 

Според анализаторите, цитирани от агенцията, най-крехките валути в момента са бразилският реал, турската лира и руската рубла, които вероятно ще продължат да бъдат под натиск и през тази седмица. 

Инвеститорите ще насочат вниманието си към предстоящата по-късно среща между турския финансов министър Берат Албайрак и неговия френски колега Бруно льо Мер в Париж.

По време на конферентен разговор преди празниците Албайрак увери инвеститорите, че Турция ще излезе по-силна от кризата, като настоя, че нейните банки са здрави, но властите са готови да окажат подкрепа на сектора, ако е необходимо.

Инвеститорите остават загрижени за лирата, чийто спад се дължи и на противопоставянето на Ердоган към повишаването на лихвените проценти.

Друг проблем е инфлацията, която е на ниво от около 16% през юли - най-високото от 14 години насам.

Facebook logo
Бъдете с нас и във