Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търсенето на злато е нараснало с 8%

Рекордни продажби на златни кюлчета и монети през третото тримесечие

За последното тримесечие се отчита 8% ръст в търсенето на злато спрямо същия период миналата година, съобщава Тавекс. Данните са от отчета на World Gold Council, който показва, че общо са били консумирани 1120.9 тона злато. Отчетена е силна активност на западните инвеститори, като е отбелязан ръст от 27% в Европа и увеличение в търсенето на злато от 62% в САЩ. Отчетени са и рекордни продажби на златни кюлчета и монети за последните две години -  295.7 тона.

"Причината за ръста в търсенето е спадът на цената в началото на юли, когато трой унцията достигна цена от 1080 долара", отчитат от WGC. Според експертите именно това е подтикнало много инвеститори да сметнат момента за подходящ за покупка. "Силното търсене в сектора както и неблагоприятните данни за икономиката в САЩ, кризата на фондовия пазар в Китай и други геополитически събития са причина цената да отчете ръст през втората част на тримесечието", обясняват от световната организация.

В допълнение на това в доклада е отчетено и че ръстът само за инвестиции спрямо 2014-а е 27%. Освен това при ETF-ите спадът е 24.4%, а ръстът при търсенето на златни кюлчета и монети е 73.4%.

От WGC отчитат още, че централните банки продължават да са нетни купувачи на злато. През изминалото тримесечие те са прибавили 175 тона резерви. През разглежданото тримесечие Китай закупи приблизително още 50 тона злато. Важно е да се отбележи, че това се случи, след като страната обяви ръст от 57% в златните си резерви от 2009-а насам. Отчетено е още, че през разглеждания период Русия е била най-големият купувач на злато - 77 тона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във