Банкеръ Daily

Пари и пазари

Търговията с диаманти ще разчита на blockchain

910-каратовият диамант от Леценг.

Най-големият производител на диаманти в света - "Де Беерс", внедрява технологията blockchain (ключова компонента на сделките с bitcoin), за да следи пътя на скъпоценните камъни от мината до търговеца на дребно. "Де Беерс" (част от групата "Англо- Америкън") пуска пилотна схема, използваща blockchain, за да създаде виртуален регистър на продажбите на диаманти. По оценка на експерти технологията, добила популярност покрай криптовалутите, има потенциал да прекрои много индустриални сектори - от финансите до търговията на дребно. Тя ще даде възможност на "Де Беерс" да покаже транзакциите на всички участници по веригата и същевременно да запази в тайна самоличността им и стойността на сделките. 

Мярката ще гарантира на купувачите, че камъните, които придобиват, не са нито изкуствени, нито "кървави" (използвани за финансиране на войни, деспотични режими или терористични групировки). Тя ще успокои и банкерите, мамени периодично от представителите на обвития с тайнственост бизнес, където заемите традиционно се отпускат въз основа на хартиена фактура, подлежаща на лесни манипулации.  

Навлизането на фалшиви и "конфликтни" диаманти в търговските вериги подби репутацията на бизнеса с тях и има сериозен "принос" за понижението на цените на скъпоценните камъни. Усилията за проследяване на произхода им пък се обезценяват  от утвърдените през вековете традиции на конфиденциалност. В по-голямата част от търговията рязането и полирането на камъните доминират  еврейски и индийски династии. Те са се настанили  от векове в центрове като Антверпен и в някои по-нови конкуренти като Мумбай. Търговците пък се придържат към старите навици и цените на диамантите са строго охранявана тайна. 

Макар че технологията blockchain предлага начини за преодоляване на някои от тези "стени", остават и доста пречки. Необработените диаманти могат да се режат на множество полирани камъни и "Де Беерс" все още не е установила как да гарантира, че точно тези диаманти са проследените по цифров път. За да заработи системата, ще се иска сътрудничеството на "старата гвардия", навикнала да работи по традиционните методи. Мисията е почти невъзможна, защото браншът няма да се откаже лесно от своите тайни.

Междувременно в началото на седмицата бе открит петият по големина диамант в света. Това се случи в планинското кралство Лесото, в Южна Африка. Фирмата "Джем даймъндс" е изкопала 910-каратовия камък - с размер почти колкото две бейзболни топки, в мината си в Леценг. Той е от изключителната цветова група D и е сред най-скъпите познати диаманти, защото съдържа пренебрежимо малко атоми азот.

Мината в Леценг е прочута с размера и качеството на камъните, които се добиват там. Те са  с най-високата средна продажна цена в света. "Джем" продаде 357-каратов диамант за 19.3 млн. щ. долара през 2015-а.

Засега фирмата не съобщава на каква цена би се разделила с новата си придобивка. Просто защото стойността на диаманта ще се определи от размерите и качеството на полираните камъни, които могат да се получат от него. Например компанията "Лукара даймънд" продаде миналата година 1109-каратов диамант за 53 млн. щ. долара, но получи рекордните 63 млн. долара за доста по-малък -  813-каратов камък, добит през 2015-а.

Най-големият диамант в света е 3106-каратовият "Кулинан", открит близо до Претория, Южна Африка, през 1905-а. Следва 1109-каратовият "Леседи Ла рона" (на местния език тсвана наименованието му означава "нашата светлина"), добит през ноември 2015-а в Ботсвана. На трето и четвърто място са съответно 995-каратовият "Екселсиор" и 969-каратовият "Звездата на Сиера Леоне".

Facebook logo
Бъдете с нас и във