Банкеръ Daily

Пари и пазари

Тръмп към ЕС: Или отваряте пазара си за фермерите ни, или обмитяваме колите ви

Американският президент Доналд Тръмп повтори заплахата си, че търговските преговори с ЕС трябва до доведат до отваряне на европейския земеделски пазар или той ще наложи мита на внасяните от Европа коли, съобщи "Политико".

Съветът на ЕС даде вчера одобрение за начало на търговски преговори със САЩ, но при условие че в тях не бъде включено земеделието.

"Те почти не допускат наша земеделска продукция, а могат да продават Мерцедес-Бенц и всичко каквото искат в нашата страна, включително земеделската си продукция, а това не е справедливо", заяви американският президент на събитие вчера вечерта в Минесота.

По отношение на търговския дефицит от 169 млрд. долара на САЩ с ЕС от миналата година Тръмп каза, че ЕС се отнася "зле" със страната му "от толкова много години". "Тези времена бързо се променят, те го разбират", добави той.

Тръмп заплашил, че ще наложи тарифи над вноса на автомобили и евентуално и на други продукти. Говоря с тях и им казвам: "Приятели, това трябва, трябва да се промени. Честно, ако това не се промени, ще наложим мита на всичките ви коли и на всичко ваше, което идва при нас. Не можете да се отнасяте така с нашите фермери и с нашия народ", казал още американският президент.

Вчера еврокомисарят по търговията Сесилия Малмстрьом изрази надежда, че трансатлантическо търговско споразумение може да бъде постигнато "много бързо", ако двете страни се разберат за основата, върху която ще започнат преговорите, но споразумението изглежда трудно за постигане заради разногласията за земеделието.

Брюксел заяви, че незабавно ще преустанови търговските преговори, ако Тръмп наложи мита за автомобилите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във