Банкеръ Daily

Пари и пазари

Трилионът мираж

Европейската централна банка е насочила към Италия и Испания финансиране в размер на една трета от БВП на Германия. Това е станало чрез крилинговата система на блока на еврото Target 2. По всяка вероятност някой ден Германия ще получи обратно парите си. Но  дотогава централната й банка ще е изложена на съществен кредитен риск, който може да пробие гигантска дупка в баланса й, ако паричният съюз се разпадне. 

Германският "Ханделсблат" съобщи още в средата на юни, че германският излишък в ЕЦБ е достигнал рекордните 956 млрд. евро през април (последният месец, за който има официални данни). Това е около половината от общия излишък на страната по чуждестранните й активи - сумата, която останалият свят дължи теоретично на Берлин. На първо четене размерът е колосален, но мнозина  икономисти обясняват, че той може да се окаже далеч под очакванията. Защото, ако еврозоната се разпадне или някои страни -  длъжници, например като Италия, напуснат общността, излишъкът просто ще се изпари.

Бившият шеф на влиятелния Институт за икономически проучвания IFO - Ханс-Вернер Син, коментира за "Ханделсблат", че това число на практика не е подплатено с пари, защото е "негарантиран кредит за системата на еврото, който не може да бъде поискан предсрочно и по който страната длъжник не плаща лихва". И една частна компания просто би го отписала от баланса си.

Икономисти поясняват, че има три вероятни причини за излишъка на Германия по Target 2 и за растящите дефицити на Италия и Испания. Дисбалансите могат да възникнат, когато държавата има големи излишъци по вноса или по износа с другите членки на блока на еврото. Или пък като резултат от програмата за покупка на облигации на ЕЦБ, по която институцията купува финансови активи от страните на еврозоната, за да напомпа пари в стопанството й.

Съществува  обаче и друга хипотеза - че германският излишък може да е сигнал, че чужденците депозират пари в германските банки и купуват германски финансови активи. А след като въпросният излишък продължава да расте, когато ЕЦБ намалява количествата купени книжа по програмата за стимулиране на икономиката, третият вариант вероятно е, че случващото се е резултат на отлив на капитали от Италия и от други южноевропейски държави, защото инвеститорите търсят спасителен пристан за вложенията си. 

Дефицитите на Испания и на Италия по Target 2 през април са били съответно 389 млрд. и 426 млрд. евро. Португалия и Испания също са с отрицателни баланси, макар и не толкова впечатляващи.

Target 2 привлече като магнит вниманието на обществеността през последните години, по-специално в държавите с излишък  - като Германия и Холандия. По време на кризата с еврото през  2011-2012-а  рязко раздуващият се баланс на клиринговата система беше признак на стрес в нея и индикатор за рисковете за страните кредиторки. В резултат на изпълнението на програмата за парични стимули на ЕЦБ балансът на Target 2 се очаква да надхвърли 3 трлн. евро до средата на 2018-а. Освен германския излишък в размер на една трета от БВП на страната  холандският може да скочи до почти 20% от БВП на "ниската земя".

Потенциалните загуби на държавите кредиторки могат да нараснат до 3.5% от брутния им вътрешен продукт в зависимост от това коя страна длъжник от блока на еврото реши да излезе от него. Просто защото никой не знае какво ще се случи със системата Target 2 в случай на "бягство" на обременен с дългове неин член. Миналата година шефът на ЕЦБ - Марио Драги, увери Европейския парламент, че всички дефицити подлежат на задължително погасяване. Това обаче изглежда по-скоро като указание на банката, защото страните от блока на еврото не са обвързани правно да върнат парите - факт, който тревожи сериозно пестеливите германци и холандците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във