Банкеръ Weekly

Пари и пазари

ТРИ-ЧЕТИРИ ПРОЦЕНТА ПЕЧЕЛЯТ ПРЕРАБОТВАТЕЛИТЕ

Средната норма на печалба в млекопреработването не надвишава 3-4%, а има и четири месеца в годината, в които просто се стремим да оцелеем, твърдят ангажираните в тази сфера. Поставени сме между чука и наковалнята - смята и председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров. - От една страна, е намалялото търсене и необходимостта да поддържаме минимални цени, на ръба на ефективността, а от друга - млекопроизводителите разчитат на изкупуването на продукцията си, за да продължат отглеждането на животни. Затова нямаме избор - през летните месеци работим на нулева печалба, а някои от нас - и на загуба. Преработвателите изтъкват, че пазарът почти през цялата година е в стагнация. По-голямата част от производителите на мляко са малки частни стопани, които не са регистрирани по ДДС и за да избегнат плащането му, изкупуващите го също бягат от тази регистрация.Освен на вътрешния пазар, част от по-големите млекопреработватели разчитат и на износ - главно в страните от Европейския съюз. Износът обаче е доста труден, като се има предвид, че основните ни конкуренти там ползват сериозни субсидии, нещо, което българската държава не прави. Така унгарци и чехи например са крачка напред при договаряне на продукцията си, докато българските търговци са принудени да свалят максимално цените си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във